Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Περί υπερασπιστικού λόγου και επιχειρημάτων

του Χρήστου Κουτσονάσσιου, δικηγόρου
Είναι αλήθεια ότι το κλίμα στην υπόθεση Λιγνάδη είχε βαρύνει πολύ και ως εκ θαύματος εμφανίστηκε ο κ. Κούγιας ως συνήγορος υπεράσπισης για να το ελαφρύνει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μπαίνοντας σ' έναν ρόλο που τον ξέρει πολύ καλά. Αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι να κρίνω συναδέλφους για την δουλειά τους, αλλά όταν ο υπερασπιστικός λόγος παίρνει δημόσιο, ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα, μπαίνω στον πειρασμό του σχολιασμού.
Το θέμα δεν είναι ο Κούγιας και ο κάθε Κούγιας, το θέμα είναι το ύφος και το περιεχόμενο του δημόσια εκφραζόμενου υπερασπιστικού λόγου. Το γεγονός ότι ολημερίς ο κ. Κούγιας είναι εμπρός από μία κάμερα και σχολιάζει την υπόθεση που του ανατέθηκε είναι εξ' ορισμού μεμπτό από τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων. Αυτό όμως είναι αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου εφόσον παραπεμφθεί.
Τι μας είπε ο κ. Κούγιας: Η πρώτη του δημόσια δήλωση ήταν ότι θα αναλάβει την υπόθεση Λιγνάδη εφόσον πεισθεί ότι είναι αθώος!! Επίσης μας είπε ότι αυτός δεν υπερασπίζεται βιαστές ανηλίκων. Δηλαδή εφόσον αναλάβει την υπόθεση ο Λιγνάδης είναι αθώος και δεν είναι βιαστής, εφόσον δεν την αναλάβει είναι ένοχος και βιαστής ο Λιγνάδης κατά Κούγια. Μα αυτό είναι ακριβώς που θα το κρίνει το δικαστήριο και όχι ο Κούγιας, άλλος είναι ο ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης, φαίνεται ότι τα μπερδεύει αλλά στην ουσία εκείνο που κάνει είναι ότι δημιουργεί κλίμα στην κοινή γνώμη, αυτό τον ενδιαφέρει, ότι αφού ανέλαβα εγώ τον Λιγνάδη είναι αθώος. Το τεκμήριο της αθωότητας καταρρίπτεται ή επικυρώνεται μόνο από την δικαστική κρίση και όχι απ' ότι λέει ο κάθε δικηγόρος υπεράσπισης.
Αυτή πρώτη δήλωση ήταν προφάσεις εν αμαρτίαις αφού είχε αποφασίσει να αναλάβει την υπεράσπιση του Λιγνάδη. Μετά ο κ. Κούγιας μπαίνει σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια με τις δηλώσεις του επί του περιεχομένου της δικογραφίας.
Τι μας λέει: "Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες. Όσον αφορά τους δήθεν μάρτυρες που δήθεν επιβεβαιώνουν γεγονότα, πρόκειται για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου".
Είναι καταπληκτικό μέσα σε μία ημέρα πείστηκε για την αθωότητα του Λιγνάδη, έκρινε τα στοιχεία της δικογραφίας ανεπαρκή, δύο μηνυσούλες από δικηγόρους και κάποιοι μάρτυρες επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι μαζί με μία ερωτευμένη με τον Λιγνάδη κυρία, για την οποία υπονοούνται πολλά στον χώρο του θεάτρου.
Πως θέλει ο κ. Κούγιας να ανατρέψει στην κοινή γνώμη το ζοφερό κλίμα για τα έργα και ημέρες του Λιγνάδη, μην έχοντας κανένα λογικοφανές επιχείρημα, επιχειρεί την σπίλωση και απαξίωση των μηνυτών και των μαρτύρων, μεταχειριζόμενος όλα τα κλισέ μίας ιδεολογίας σκοταδιστικής, απάνθρωπης, ρατσιστικής.
Αναξιόπιστοι οι μάρτυρες όχι μόνο γιατί είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά και κατ' επάγγελμα επί χρήμασι εκδιδόμενοι ομοφυλόφιλοι. Από που τα συμπέρανε αυτά ο κ. Κούγιας, προφανώς δεν έχει ιδία αντίληψη, είναι απόψεις και σκέψεις του πελάτη του που σημειωτέον κατηγορείται για μαρτυρικούς βιασμούς ανηλίκων κατ' εξακολούθηση. Η συκοφαντία είναι καραμπινάτη αλλά η ρετσινιά μένει.
Και στο τέλος για να δέσει το γλυκό λέμε και μία ιστοριούλα συνομωσίας ότι "στόχος των μηνύσεων είναι η κυρία Μενδώνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια Υπουργός για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση". Η κ. Μενδώνη ως στόχος των μηνύσεων σύμφωνα με τον κ.Κούγια, έχει κάνει και η ίδια μήνυση κατά του Λιγνάδη, φαίνεται ότι ο στόχος στοχεύει τον εαυτό του, οι άλλοι δε σκοπευτές είναι κάποιοι ανώνυμοι που δεν θέλουν να γίνει η επένδυση του Ελληνικού και βρήκαν τον Λιγνάδη για στοχεύσουν την Μενδώνη, η οποία έλυσε το πρόβλημα των αρχαιολογικών ευρημάτων, πλην όμως εδώ και δύο χρόνια έχουν εξαφανιστεί οι επενδυτές από το Ελληνικό και το έργο έχει θαφτεί.
Ιστορίες για μικρά και μεγάλα αφελή παιδιά με σοβαρές παραβιάσεις δεοντολογίας, κυνισμού και σπίλωσης υπολήψεων παραγόντων της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.