Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ανησυχία για τη νέα αύξηση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί επιστήμονες, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Τον κίνδυνο αυτό εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΑΝΤ1. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως σήμερα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για το ιικό φορτίο στα λύματα δεδομένου ότι  γίνονται καθημερινά μετρήσεις.

Μάλιστα τόνισε ότι το ιϊκό φορτίο στα λύματα είναι στο ίδιο ύψος πλέον με αυτό του περασμένου Οκτωβρίου, που ήταν και η απαρχή της έκρηξης κρουσμάτων στην πόλη.

Ξεκαθάρισε δε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τότε είναι διαφορετικά, αφού τότε ήταν ανοιχτά τα σχολεία και η εστίαση, ενώ τώρα υπάρχουν οι μεταλλάξεις του ιού που είναι πιο μεταδοτικές.

Εδώ και μέρες οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με βάση την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από την ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε η κατά 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα. Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς, αν σταδιακά ενταθεί, θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.