Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Επίσημος εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Με σειρά εκδηλώσεων θα γιορταστεί αυτή την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπή χώρα το έπος της Εθνικής Αντίστασης με την ευκαιρία της 81ης επετείου από την ιστορική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργιοπόταμου. Το πρόγραμμα που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει επίσημη δοξολογία, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Αντίστασης, στη Νέα Παραλία και ομιλία από εκπρόσωπο των αντιστασιακών οργανώσεων. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας: "Στις 26 Νοεμβρίου 2023 (Κυριακή) θα εορταστεί φέτος σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944 και η επέτειος της μάχης του Γοργοποτάμου.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, υπήρξε κοινό έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μια ακόμα κορυφαία εκδήλωση για την επιδίωξη του ιδανικού της ελευθερίας.

Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, ως έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν η έπεσαν ηρωικά στον αγώνα για την ελευθερία".

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα του επίσημου εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης έχει ως εξής:

Ώρα 10:30 Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, Επίσημη Δοξολογία

 Ώρα 11:00, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Νέα Παραλία), Κατάθεση στεφάνων

 Ώρα 11:10 Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Ν. Παραλία), Ομιλία εκπροσώπου τοπικής αντιστασιακής οργάνωσης   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.