Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Οργισμένη αντίδραση του ΣΦΕΑ για τις ζημιές στο αντιτορπιλικό "Βέλος"

Oργισμένη ανακοίνωση κατά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, με αφορμή τις σοβαρότατες ζημιές προκλήθηκαν στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αραγμένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, εξαιτίας της θαλασσοταραχής και των ισχυρότατων ανέμων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΦΕΑ «μόλις μια μέρα από τις πολύμορφες, μαζικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το αντιτορπιλικό ‘ΒΕΛΟΣ’ – σύμβολο /  επισκέψιμο  τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης - προσέκρουσε για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο στο κρηπίδωμα της  Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα».

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι "η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής"», αναφέρει επιπλέον ο ΣΦΕΑ και ζητά την ασφαλή επιστροφή του πλοίου-μουσείου στην προβλεπόμενη όπως αναφέρει θέση του, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Μόλις μια μέρα από τις πολύμορφες, μαζικές εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το αντιτορπιλικό ‘ΒΕΛΟΣ’ – σύμβολο /  επισκέψιμο  τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης - προσέκρουσε για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο στο κρηπίδωμα της  Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής που επικρατεί στον Θερμαϊκό από σήμερα το πρωί.

Το ιστορικό πλοίο, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, κρατήθηκε όρθιο χάρη στη συνδρομή ρυμουλκού που έσπευσε σε βοήθειά του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε ότι το ΒΕΛΟΣ κινδύνεψε να βυθιστεί και στις 30/11/21, λόγω αποκοπής του πείρου της σημαδούρας όπου είναι προσδεμένο.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής», καθώς:

«ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές.»

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» αποτελεί ένα πλοίο-μνημείο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση τόσο της δημοκρατικής παράδοσης του Πολεμικού Ναυτικού όσο και της ίδιας της  Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία αγωνίστηκαν το ‘ΒΕΛΟΣ’ και οι αξιωματικοί-υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού.

Ο Σ.ΦΕ.Α. 1967-1974  ανταποκρινόμενος στην καθολική απαίτηση των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του τότε Α/Τ ΒΕΛΟΣ, που αποτελούν και μέλη του Συνδέσμου μας,

ΖΗΤΕΙ

ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΣΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.