Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Μία επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου στους οικισμούς του Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Φιλελευθέρων, Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 29 Αυγούστου 1932, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, είχε μεταβεί 
με καραβάκι, -καθώς η οδική συγκοινωνία ήταν άθλια- στον παραλιακό προσφυγικό συνοικισμό της Αγίας Τριάδας, για να εγκαινιάσει το κτίριο των παιδικών κατασκηνώσεων του "Πατριωτικού Ιδρύματος", του κατοπινού ΠΙΚΠΑ ("Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως"). 
Η μετάβαση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, είχε γίνει με το ατμόπλοιο "Αλέκος", συνοδεύονταν δε από τους υπουργούς του Γονατά, Βαλαλά και Αποστόλου, τον στρατηγό Κλάδο, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Χαρ. Βαμβακά και μητροπολίτες, ενώ ακολουθούσε και ένα δεύτερο ατμόπλοιο, το "Παναγία", μεταφέροντας στελέχη του κρατικού μηχανισμού, πολιτευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων, δημοσιογράφους κ.α.
Στην Αγία Τριάδα, εκτός από τους κατοίκους του χωριού, βρίσκονταν για την υποδοχή του πρωθυπουργού Βενιζέλου και αντιπροσωπείες κατοίκων από τη Ν. Μηχανιώνα, το Αγγελοχώρι, την Κερασιά, τους Ν. Επιβάτες, την Περαία, την Επανομή, το Ρύσσιο και την Καρδία.

Από την υποδοχή του Ελευθέριου Βενιζέλου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με την περιγραφή των εφημερίδων της εποχής, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών τον προϋπάντησαν με ενθουσιασμό, πετούσαν τα καπέλα τους στον αέρα από τον ενθουσιασμό τους και φώναζαν "Να μας ζήσεις Βενιζέλε! Ζήτω ο Αρχηγός μας!"
Όπως δημοσίευε την επόμενη ημέρα η εφημερίδα Μακεδονικά Νέα:
"Εις την Αγίαν Τριάδα ανέμενον την μετάβασιν του κ. Βενιζέλου αρκετοί αγρόται, οι οποίοι και εζητωκραύγασαν ζωηρώς. Ο συνοικισμός ήτο σημαιοστόλιστος και στην αποβάθρα εστήθη μεγάλη αψίς με την επιγραφήν "καλώς ωρίσατε στον συνοικισμόν μαε κύριε Πρόεδρε".
Μετά την αποβίβασιν του ο κ. Βενιζέλος κατευθύνθη εις το μέγαρον (sic) των παιδικών εξοχών και ύψωσε την σημαίαν εις τον ιστόν. Η μουσική της φρουράς επαιάνισε τον εθνικόν ύμνον και ακολούθως τα πλήθη εξέσπασαν εις νέας ζητωκραυγάς"
Μετά την προσφώνηση από την πρόεδρο του "Πατριωτικού Ιδρύματος", Ρωξάνη Γονατά και το τέλος των εγκαινίων, και καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, το καραβάκι που τον μετέφερε πέρασε από τους Νέους Επιβάτες και την Περαία, πλησιάζοντας όσο πιο κοντά μπορούσε στην ακτή. Κι εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία:
"ΟΙ κάτοικοι των δύο τούτων συνοικισμών συγκεντρωθέντες εις τας αποβάθρας, όπου είχον στηθεί σημαιοστόλιστοι αψίδες, επευφήμησαν ενθουσιωδώς την διέλευσιν του κ. Προέδρου και επέμενον ζητούντες να κατέλθει ο κ. Βενιζέλος δια να επισκεφθεί και τους συνοικισμούς των.
Ο κ. πρωθυπιουργός τους εχαιρέτισεν εκ του ατμοπλοίου και εξέφρασε την ζωηράν του λύπην διότι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει την επιθυμίαν των".

Ας σημειωθεί, ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων, αν και υπέστη δραματική πτώση της δύναμής του στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 1932, διατήρησε την πρώτη θέση στους προσφυγικούς συνοικισμούς του σημερινού Δήμου Θερμαϊκού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.