Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Το καυτό καλοκαίρι του 1934

To καλοκαίρι του 1934, ήταν ιδιαίτερα «καυτό» σε όλη τη χώρα, καθώς η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει τους 40ο βαθμούς και παρέμενε σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν όλο το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, το θερμόμετρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 2:30 το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου 1934, έδειχνε 50 βαθμούς στον ήλιο και 43 βαθμούς υπό σκιά!!

εφημερίδα Μακεδονία 31 Ιουλίου 1934
«Καιγόμαστε! Ο έως τα σήμερα φοβιτσιάρικος υδράργυρος του θερμομέτρου, αναζωογονείται και ανεβαίνει ακράτητος», έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ταχυδρόμος της Βορείου Ελλάδος. Ενώ όλες οι τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, έσπευδαν να δημοσιεύουν καθημερινά «δροσιστικά» ρεπορτάζ από τις ακτές του Θερμαϊκού και ιδιαίτερα από την Περαία, τους Νέους Επιβάτες, την Αγία Τριάδα και τη Νέα Μηχανιώνα, που τότε ήταν από τις θεωρούμενες «καλές» λουτροπόλεις, άσχετα με το πώς κατάντησε σήμερα.

Παρουσιάζουμε στη συνέχεια αποσπάσματα και φωτογραφίες από παρόμοια ρεπορτάζ όπως δημοσιεύθηκαν εκείνο το καλοκαίρι του παρατεταμένου καύσωνα του 1934 στις εφημερίδες Μακεδονία και Ταχυδρόμος Βορείου Ελλάδος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.