Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αυτογκόλ του Δήμου με συντελεστές δόμησης Περαίας-Αγ.Τριάδας


του Στέλιου Κάκαρη
Μετά από αίτημα, που υπέβαλε η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, για επανακαθορισμό των Συντελεστών Δόμησης, στα παλιά εγκεκριμένα σχέδια των οικισμών Άνω και Κάτω Περαίας και Αγίας Τριάδας, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την από 3 Αυγούστου 2012 απόφασή της, παρατηρεί μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Η Υπηρεσία μας, όσον αφορά την προώθηση της προτεινόμενης πολεοδομικής ρύθμισης, σε συνδυασμό με την Πολεοδομική Μελέτη στις προβλεπόμενες από το παραπάνω ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) επεκτάσεις του σχεδίου, έχει αντίθετη άποψη για τους παρακάτω λόγους :
α) ο επανακαθορισμός των Συντελεστών Δόμησης σε εντός σχεδίου εντός σχεδίου τμήματα, όπου εφαρμόζονταν υψηλότεροι Συντελεστές, έχει δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα στην ανάπτυξη της πόλης. … Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ικανοποιηθούν οι πραγματικές σημερινές ανάγκες της πόλης.»
Ισχυρίζεται δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες  σήμερα για την διατήρηση των παλαιών Συντελεστών Δόμησης (προ Γ.Π.Σ).
«β) Οι πραγματικές επεκτάσεις του σχεδίου, θα προωθηθούν μελλοντικά, στον βαθμό που κρίνονται αναγκαίες για την ανάπτυξη της πόλης. Επιπρόσθετα για την συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι προβλέψεις των επεκτάσεων σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ  δεν εναρμονίζονται, με τον προσδιορισμό της περιοχής που καθορίστηκε με την υφιστάμενη ΖΟΕ παραθεριστικής κατοικίας, η οποία έχει πιο περιορισμένα όρια από το ισχύον ΓΠΣ.»
Με την συγκεκριμένη παράγραφο δηλαδή, τίθεται ουσιαστικά στις «καλένδες» και παραπέμπεται στο απώτατο μέλλον, το θέμα της έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης, καθώς και κάθε προσπάθεια αύξησης των Συντελεστών Δόμησης (0,2) στη περιοχή επέκτασης.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ‘’περνάει’’ μέσα από την μείωση των επεκτάσεων (όμως οι εισφορές σε χρήμα είναι για όλη την περιοχή).
Εξάλλου, μετά την συμπλήρωση των αναγκαίων αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και των Χαρτών που την συνοδεύουν, να υποβληθεί για γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην συνέχεια στο Υπουργείο.

Μόνιμη μείωση
Ουσιαστικά δηλαδή μετά από τα προαναφερθέντα, αποδεικνύεται ότι η πρωτοβουλία της Διοίκησης για τον επανακαθορισμό (διάβαζε αύξηση) των Συντελεστών Δόμησης, γίνεται «μπούμερανγκ» και αντί να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών των προαναφερθέντων οικισμών.
Μειώνονται δηλαδή, μόνιμα οι συντελεστές στους οικισμούς της Άνω Περαίας από 1,00 σε 0,8  και στην Κάτω Περαία από 0,8 σε 0,6.
Ο Συντελεστής Δόμησης 0,2 της επέκτασης δεν πρόκειται να αυξηθεί ποτέ και αν αυτό συμβεί θα γίνει σε βάρος των παλαιών οικισμών, εφ’ όσον ο καθορισμός των νέων μειωμένων συντελεστών της εντός σχεδίου περιοχής έλαβε υπόψη της ως οριστικό τον Σ.Δ. 0,2 και πιθανώς εφαρμοζόμενο σε μικρότερη έκταση προς επέκταση.
Πήγε δηλαδή η διοίκηση για «μαλλί» και από τους άστοχους χειρισμούς της,  και την «μανία» της να προωθήσει το συγκεκριμένο θέμα, βγήκε «κουρεμένη».
Το αυτογκόλ που πέτυχε σε βάρος της, ήταν όντως θεαματικό…
Και ένα ερώτημα, που δεν πρόκειται να απαντηθεί ποτέ :
Γιατί δεν «κρατούσαμε» τους παλιούς συντελεστές ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.