Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εκδηλώσεις Αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας στην περιοχή


Όσοι έχουν τη δυνατότητα, μπορεί να πάνε στις μεγάλες αποκριάτικες παρελάσεις των αρμάτων που θα γίνουν στην Ξάνθη, την Κοζάνη κ.α. Για όλους τους άλλους, που σκέφτονται τα έξοδα και το κόστος της βενζίνης, κάναμε ρεπορτάζ και ετοιμάσαμε έναν κατάλογο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μας.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό χρώμα, αναβιώνουν τη μέρα της Αποκριάς. Ενώ το πατροπαράδοτο πέταγμα του αετού, την Καθαρά Δευτέρα, θα συνοδευτεί με σαρακοστιανά, κέφι και παραδοσιακή μουσική.

Δίπλα μας
-Αγγελοχώρι:  18 Μαρτίου. Στις 11 το πρωϊ της Καθαράς Δευτέρας στην πλατεία του χωριού, μπροστά από το ΚΑΠΗ, λαϊκό γλέντι που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φάρος» Αγγελοχωρίου, με ζωντανή μουσική, χορευτικά, πεντανόστιμη φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα και άφθονη ρετσίνα για να ανέβει το κέφι. Και στη συνέχεια, πέταγμα του αετού. «Δεν γνωρίζουμε από κρίση», είναι το σύνθημα του συλλόγου.

-Αγία Τριάδα: Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην  παραλία της Αγίας Τριάδας, αναβιώνει το «Μπακλακουράνι», από τον Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγ. Τριάδας, υπό την αιγίδα του ΔΗΠΠΑΚΥΘ.  Θα υπάρχει τραγούδι και χορός, ενώ θα μοιραστούν φασολάδα, λαγάνα, τουρσί και ρετσίνα.
Όπως αναφέρεται στην αφίσα που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος «Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε».

Για πιο κοντά
-Τρίλοφος:  Κυριακή  17 Μαρτίου  – Ώρα 11.00 π.μ. Καρναβάλι στον Τρίλοφο, πάρκο «Στεφανιά». Θα υπάρχουν «Γαϊτανάκι», σαρακοστιανά, φασολάδα, χορός, κρασί, παραδοσιακά ήθη & έθιμα, face painting.
Συνδιοργάνωση:  Σύλλογος Γυναικών Τριλόφου, Κέντρο Πολιτισμού Τριλόφου, Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου,  ΚΑΠΗ Τριλόφου, Σύλλογοι γονέων εκπαιδευτικών βαθμίδων Τριλόφου, Αθλητικά Σωματεία , Αγροτικός Συνεταιρισμός Τριλόφου, Πολιτική Προστασία Μίκρας, Άγιος Αναστάσης ο Πέρσης, τοπικοί επαγγελματίες Τριλόφου.

-Περιστερά:  Κυριακή 17  Μαρτίου. Παραδοσιακός Γάμος.  Ώρα 11.00 π.μ.
Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς τηρεί το έθιμο του παραδοσιακού γάμου. Έθιμο το οποίο ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

-Θέρμη:  18 Μαρτίου. Καθαρά Δευτέρα στο Φράγμα . Ώρα έναρξης 11 π.μ.
Το πέταγμα του αετού στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
Παραδοσιακή Φασολάδα ,  σαρακοστιανά , κρασί και λαγάνα. Μουσική με συγκρότημα δημοτικής μουσικής. Συμμετέχει το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με παιχνίδια για τους μικρούς φίλους και οι παραδοσιακοί πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Θέρμης.

-Βασιλικά: 18 Μαρτίου. Καθαρά Δευτέρα. Καρναβάλι  
Ένας θεσμός που γιορτάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με διάφορα μασκέ πάρτι και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, την μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών , χορευτικά και το κάψιμο του καρνάβαλου:
Μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση ώρα 15:00
Χορός, ορχήστρες  με  τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.
Κάψιμο καρνάβαλου: Πλατεία Χάνια. ώρα 17:30
Συνδιοργάνωση : Κέντρο Πολιτισμού Βασιλικών, Επιτροπή Καρναβαλιού Βασιλικών.

-Σουρωτή: 18 Μαρτίου. Καθαρά Δευτέρα. πλατεία Σουρωτής. Ώρα 11.00
Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορό και πολύ κέφι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουρωτής «Η Πηγή».

Για λίγο πιο μακριά

-Καρναβάλι Σοχού:  είναι από τα πιο γνωστά της Β. Ελλάδας. Οι «αράπηδες», όπως ονομάζονται εκεί οι μασκοφόροι, τις τρεις τελευταίες ημέρες της Αποκριάς τριγυρνάνε στο χωριό από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ούζο σε φίλους και συγγενείς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η προσωπίδα τους, μια μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο και καταλήγει σ’ ένα ψηλό λοφίο από κορδέλες.
Στη μέση τους οι «αράπηδες» φοράνε πέντε κουδούνια, ένα μεγάλο και τέσσερα μικρότερα – μέσα αποτρεπτικά εναντίον των δαιμόνων. Παρόλο που οι ρίζες αυτών των εθίμων ανάγονται στην παγανιστική λατρεία, η τελευταία ημέρα στο Σοχό είναι επηρεασμένη από τη χριστιανική θρησκεία. Είναι η μέρα της μετάνοιας ή «προσταβάνι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Οι νεότεροι επισκέπτονται τους ηλικιωμένους συγγενείς και τους ζητούν συγχώρεση. Τους φιλούν το χέρι και τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι.
Πάντα πετυχημένο το καρναβάλι του Πολύγυρου
 -Πολυγυρινό Καρναβάλι: Την Κυριακή της Αποκριάς η Φιλαρμονική του δήμου Πολυγύρου χρωματίζει τις πλατείες και τους δρόμους με αποκριάτικους ρυθμούς, ενώ στον πεζόδρομο ξυλοπόδαροι και κλόουν διασκεδάζουν τους μικρούς φίλους. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση με τη συμμετοχή ομάδων, συλλόγων, σχολείων και κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου.
Ακολουθεί λαϊκό ξεφάντωμα, ενώ η Κατσαμάκα (αυτοσχέδια ταβέρνα των κατοίκων που σημαίνει κάτσε και φάε τζάμπα) προσφέρει δωρεάν σε όλο τον κόσμο κρασί, ντόπιο λουκάνικο, πιτάκια και ελιές. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού στην παραλία Γερακινής κι ένα τελευταίο γλέντι με ζουρνάδες και νηστίσιμους μεζέδες και κρασί, όπως προστάζει η μέρα.

-Όσσα: Στην έδρα του δήμου Βερτίσκου, αναβιώνει την Κυριακή της Αποκριάς το έθιμο της “Σίρνιτσας”, που αποτελεί μια παραλλαγή των “Κλαδαριών”. Στην κεντρική πλατεία του χωριού όσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και χορεύουν γύρω από αυτή. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, οι συμμετέχοντες στο δρώμενο θα είναι καλότυχοι καθʼ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στον δήμο Καλλινδοίων, επίσης την Κυριακή της Αποκριάς, αναβιώνει το έθιμο του Σταυρού. Κορίτσια που φορούν παραδοσιακές στολές χαράσσουν επάνω στο ψωμί έναν σταυρό και το στολίζουν με φύλλα βασιλικού. Οι κοπέλες χορεύουν γύρω από το ψωμί και μοιράζουν σε όλο τον κόσμο άφθονο κρασί και εδέσματα.

-Στρατώνι Χαλκιδικής: Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το διαδημοτικό καρναβάλι στο Στρατώνι Χαλκιδικής, του δήμου Αριστοτέλη. Την Παρασκευή 15 Ναρτίου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί βραδινή παρέλαση με τη συνοδεία μουσικής, ενώ το Σάββατο 16 Μαρτίου,  μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν στον αποκριάτικο χορό με ζωντανή λαϊκή μουσική, στις 22.00. Την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, στον παραλιακό δρόμο του Στρατωνίου, στις 13.00, θα ξεκινήσει η παρέλαση των καρναβαλιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.