Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Επιμνημόσυνη δέηση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης παρουσία του πρωθυπουργού


Eπιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Κυριακής στην Εβραϊκή Συναγωγή στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε στην πόλη για την εκδήλωση αυτή, αποδίδοντας τιμή στους 50.000 συμπατριώτες μας Εβραίους που θανατώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για την τραγωδία της συγκέντρωσης και της αποστολής από τους χιτλερικούς δημίους των Ελλήνων Εβραίων στα ναζιστικά κρεματόρια, μίλησε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Στο μεταξύ, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πορεία μνήμης στη διαδρομή που ακολούθησαν οι Εβραίοι πριν 70 χρόνια, κατά τη μεταφορά τους στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό για να μεταφερθούν από κει στα κρεματόρια

Η ομιλία Μπουτάρη
Διαβάστε την ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στη εκδήλωση μνήμης:
«70 χρόνια πριν, μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, η συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν με πλάνη και βία σε ένα «ταξείδι» -στο σύνολό τους δυστυχώς- χωρίς επιστροφή. 
Θέλω να μιλήσω από τη θέση του πρώτου δημότη αυτής της πόλης για την απώλεια αυτή. Η πόλη έχασε ένα δυναμικό της κομμάτι και η απώλεια αυτή είναι πολλαπλώς σημαντική για την οικονομία, τον πολιτισμό και την οικογεωγραφία της. Δεν είναι μόνο οι πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που χάθηκαν και μαζί μ΄αυτούς τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους. Μαζί τους χάθηκαν και οι φιλίες μας, η δυναμική της πόλης, η δυνατότητά τους να συνεχίσουν την επιστημονική, πολιτική, συνδικαλιστική τους δραστηριότητα που τόσο πολύ άφησε τα ίχνη της στη Θεσσαλονίκη. Χάσαμε τους γείτονες, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας, τον σημαντικό μας έτερο. Μαζί τους χάθηκαν τα παιδιά τους ή και τα δυνάμει παιδιά τους, αυτά που θα είχαν γεννηθεί και θα είχαν προσδιορίσει με σημαντικό τρόπο το γίγνεσθαι της πόλης. 
Σήμερα, λοιπόν, κάνοντας αυτή τη συμβολική πορεία τιμούμε τη μνήμη τους, τη μνήμη όλων κάθε ενός και κάθε μιας ξεχωριστά, του κάθε μικρού αγοριού, του κάθε μικρού κοριτσιού. Τιμούμε όμως και τους επιζώντες, αυτούς που κουβαλούν χρόνια το βάρος της απώλειας και του πένθους. Τους ευχαριστούμε που είναι σήμερα μαζί μας για να βοηθούν τη μνήμη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.