Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Στα πρόθυρα ελληνοτουρκικής κρίσης για υφαλοκρηπίδα;

Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος "Πίρι Ρέϊς"

Σε κρίση, ωθεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, με τη ρηματική διακοίνωση που υπέβαλε στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η κίνηση αυτή, έγινε μετά την αντίστοιχη ελληνική ρηματική διακοίνωση όπου καταγγέλλονταν οι έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.
Η τουρκική ρηματική διακοίνωση έρχεται ως απάντηση της ελληνικής, της 20ης Φεβρουαρίου, και αναφέρει ότι η Τουρκία "αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας".
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βάση Διεθνούς Δικαίου.
Στην ελληνική ρηματική διακοίνωση που είχε προηγηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε τον ΟΗΕ ότι η Τουρκία παραχώρησε άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπογραμμιζόταν ότι η Ελλάδα "επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου".

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.