Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σημαντική απώλεια για τον ελληνισμό ο θάνατος του Α.Άθενς


Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη στο σπίτι του στο Σικάγο. σε ηλικία 91 ετών, ο Άντριου Άθενς, πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, αλλά και της ελληνικής διασποράς σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ο θάνατός του θεωρείται σημαντική απώλεια για τον ελληνισμό.

Ήταν αναγνωρισμένος βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επιτυχημένος επιχειρηματίας, ακτιβιστής, φιλάνθρωπος και ένθερμος υποστηρικτής του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.
Η κηδεία του Άντριου Άθενς θα τελεσθεί στις 19 Μαρτίου στο Σικάγο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
Ο Άντριου Άθενς γεννήθηκε το 1921 στο Σικάγο. Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε το κολέγιο και αψηφώντας τις συμβουλές του πατέρα του κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσει τις ναζιστικές δυνάμεις που ήδη είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ο πατέρας του Άθενς, είχε ακολουθήσει παρόμοια πορεία όταν και ο ίδιος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και μετέβη στην Ελλάδα για να πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους όπου και είχε τραυματισθεί. Ο Άντριου, πολέμησε τις δυνάμεις του Χίτλερ αρχικά στη Βόρεια Αφρική και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκά εδάφη. Την περίοδο εκείνη γνώρισε στο Βέλγιο την μετέπειτα σύζυγο του Λουίζα, με την οποία πέρασε 67 χρόνια έγγαμου βίου και απέκτησε δύο παιδιά.
Στην επαγγελματική του πορεία, ο Άντριου Άθενς, διετέλεσε μεταξύ άλλων επικεφαλής της μεταλλευτικής εταιρείας Metron Steel, που είχε την έδρα της στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Στον πολιτικό κόσμο της Ουάσιγκτον ήταν γνωστός για την εξαίρετη γνώση του όσον αφορά θέματα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας και οι συμβουλές του είχαν ζητηθεί από αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ αλλά και ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κων/πολης, έχουν ωφεληθεί από αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Άντριου Άθενς.
Υπήρξε ο πρώτος και μακροβιότερος Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και είναι γνωστός για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να δημιουργηθούν υγειονομικές κλινικές σε περιοχές ελλήνων στην Αλβανία, την Αρμενία, την Γεωργία και την Ουκρανία, που κατά κοινή ομολογία έσωσαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Ήταν ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC) και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, για σχεδόν μια δεκαετία, υπηρέτησε ως επικεφαλής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών Αμερικής.
Όσον αφορά το φιλανθρωπικό του έργο, ο Άντριου Άθενς, ήταν μεταξύ άλλων συνιδρυτής της Διεθνούς Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC), που προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδρυτής του ταμείου Leadership 100 για την προώθηση του ελληνισμού και της ορθοδοξίας καθώς επίσης και της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hellenicare.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε επικοινωνία που είχε με την οικογένεια του εκλιπόντος ανέφερε μεταξύ άλλων «Ο Άντριου Άθενς υπήρξε γίγας προσφοράς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς την Ομογένεια, προς την Ελλάδα, την Κύπρο και γενικά προς τον Ελληνισμό. Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η διαχρονική και ανιδιοτελής προσφορά του προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».
Σε ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές οργανώσεις στις ΗΠΑ, όπως η ΑΧΕΠΑ και η ΠΣΕΚΑ, εκφράζουν την θλίψη τους για τον χαμό του μεγάλου αυτού έλληνα και τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.