Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τι γράφουν οι σημερινές Κυπριακές εφημερίδες


Η δέσμευση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι θα διοριστούν  ανακριτές για τον εντοπισμό των υπευθύνων που οδήγησαν στη σημερινή δεινή κατάσταση την Κύπρο, η εκτόξευση των δανειακών υποχρεώσεων της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και οι συνέπειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Συγκεκριμένα, «Ποινικοί ανακριτές για τη χρεοκοπία» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας «Αλήθεια» για τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Αναστασιάδη. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει την αναγκαία ρευστότητας για στήριξη του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στην εντολή που έδωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να εξεταστεί η επιμήκυνση του δανείου προς την Κύπρο ύψους 2,5 δισ.
Υπό τον τίτλο «Έγκλημα ύψους €9,2 δισ.» «Ο Φιλελεύθερος» κάνει λόγο για «εγκληματική» εξέλιξη ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς από €490 εκατομμύρια που ήταν το Σεπτέμβριο του 2011 αφέθηκε μέσα σε 18 μήνες να εκτοξευθεί στα €9,2 δισ. Αλλού αναφέρει ότι έξω φρενών είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τους χειρισμούς του στο θέμα της λειτουργίας των τραπεζών χωρίς συναλλαγματικούς περιορισμούς.
«Επιχείρηση Μετάβασης» τιτλοφορείται το κύριο θέμα της «Σημερινής», στο οποίο επισημαίνεται ότι η επόμενη μέρα της συμφωνίας της Κύπρου με την Τρόικα δεν θα έχει καμία σχέση με τη χθεσινή, ούτε και με τον τρόπο με τον οποίο συνηθίσαμε να ζούμε ως τώρα. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη για διορισμό ποινικών ανακριτών για εντοπισμό των υπευθύνων για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι από την κερδοφορία και τα κεφάλαια που θα μπορέσει να αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου, θα εξαρτηθεί το ακριβές ύψος του κουρέματος το οποίο θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των €100.000, στη βάση της σχετικής απόφασης του Eurogroup.
«Απαρχή νέων δεινών» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της «Χαραυγής», με την εφημερίδα να σημειώνει ότι η συμφωνία θα επιφέρει νέα δεινά και όχι επίλυση των προβλημάτων. Επικαλείται δήλωση του γενικκού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού ότι η συμφωνία με το Eurogroup θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση.
Τέλος, η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο «Κατηγορίες σε όσους ευθύνονται όσους ευθύνονται για την κρίση» αναφέρεται στη χθεσινή δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές με ευρεία και ξεκάθαρους όρους εντολής για τον εντοπισμό των υπευθύνων που έφεραν την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι πολλά κεφάλαια έφυγαν από την Κύπρο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.