Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σε ιδιώτες η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού, για "ξεπούλημα" κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Την ανάθεση της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού σε ιδιώτη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Τετάρτης το δημοτικό συμβούλιο, μετά από μία συζήτηση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να καταγγέλει τη διοίκηση του δήμου για «ξεπούλημα».


Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Μπάρμπας ανέφερε ότι ο δήμος αναγκαστικά καταφεύγει στη λύση αυτή, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων. Και αιτιολογώντας, δήλωσε ότι «θα ήταν εφιάλτης το να προσπαθεί ο δήμος για την επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας, ιδιαίτερα με την αρχόμενη τουριστική περίοδο, χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά και με τους περιορισμούς που υπάρχουν για την αγορά από τους δήμους καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων τους, την επισκευή των παμπάλαιων δημοτικών απορριμματοφόρων κ.α.»
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της δημοτικής αρχής, η οποία, όπως είπε, πριν δύο χρόνια διερρήγνυε τα ιμάτια ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την καθαριότητα στα χέρια ιδιωτών. «Είναι αχαρακτήριστη η σύμβαση που μας φέρατε εδώ», είπε. Για να παρατηρήσει στη συνέχεια ότι η διοίκηση Αλεξανδρή διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες, καθώς είναι σχεδόν ο μόνος δήμος σε όλη την Ελλάδα που ξεπουλάει την υπηρεσία καθαριότητας. «Θα μετανιώσετε πολύ γρήγορα γιαυτή την ιστορική απόφαση που σήμερα παίρνετε, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά», κατέληξε ο κ. Μαυρομάτης.
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Ντίνα Μώραλη, εκδηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή της στην παραχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβους, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα βάλουν «φρένο» σ΄αυτές τις προσπάθειες. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Μπαλασάς ζήτησε την ανάκληση της σχετικής μελέτης, ενώ ο κ.Βαγγέλης Κουκουρίγκος παρατήρησε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των πάντων στο δήμο. «Η διεθνής πρακτική έδειξε ότι από την ώρα που διαλύονται οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, τότε παύουν να είναι φθηνότερες οι παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε ο κ. Κουκουρίγκος.
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας τάχθηκε ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» κ. Γρηγόρης Παραδείσης, επισημαίνοντας ότι όπως φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες οι ΟΤΑ κερδίζουν από τα σκουπίδια, εδώ οι δήμοι μπαίνουν μέσα. Ενώ ο επικεφαλής της «Κοινωνίας των Πολιτών» κ. Νίκος Παράσχου δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ της παραχώρησης, από την ώρα που διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων, καθώς όπως σημείωσε «το ζητούμενο για τους δημότες είναι η καθαριότητα».
Απαντώντας στις επικρίσεις ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κ.Μπάρμπας αναρωτήθηκε πως θα κάνει οι δήμος το καλοκαίρι την αποκομιδή των απορριμμάτων όταν δεν θα έχει προσωπικό. Καθώς όπως είπε: «Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα κάνει την καθαριότητα, αλλά θέλει να μην τον πνίγουν τα σκουπίδια».
Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Βογιατζής έθεσε το ερώτημα ποιοι θα οδηγήσουν τα απορριμματοφόρα το καλοκαίρι όταν ο δήμος δεν θα έχει προσωπικό. Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωστής Κούτουκας χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία της διοίκησης του δήμου το γεγονός ότι θα γίνεται η καθαριότητα του δήμου Θερμαϊκού μόνο με το ένα τέταρτο των δημοτικών τελών.
Μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, θα προκηρυχθεί διεθνής  διαγωνισμός, το ύψος του οποίου έχει προϋπολογισθεί στα 1.260.000 ευρώ, και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί, θα είναι ενός έτους.
Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται στους οικισμούς των δημοτικών ενοτήτων πέντε φορές την εβδομάδα όλο το χρόνο και έξι φορές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.. Ο εργολάβος θα διαθέσει πρεσσοπλυντήρια τα οποία μετά την αποκομιδή θα πλένουν τους κάδους δύο φορές το μήνα από 1ης Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου και μία φορά το μήνα το υπόλοιπο διάστημα.
Για τις εργασίες αυτές ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει κατ΄ελάχιστο προσωπικό 20 ατόμων (7 οδηγούς, 1 χειριστή και 12 εργάτες), καθώς επίσης ικανό αριθμό  απορριμματοφόρων, ένα σάρωθρο για τον οδοκαθαρισμό της παραλίας κ.α.
Η εκτέλεση των εργασιών περιλαμβάνει τους οικισμούς του δήμου Θερμαϊκού, τις ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις και το πλύσιμο των κάδων.
Ακόμη ο εργολάβος, στον οποίο θα κατακυρωθεί το έργο της καθαριότητας, υποχρεώνεται να διαθέσει ένα σάρωθρο με χειριστή που θα εξυπηρετεί τις παραλιακές ζώνες των δημοτικών ενοτήτων του δήμου Θερμαϊκού 2 μέρες την εβδομάδα έως 31 Απριλίου και 4 μέρες την εβδομάδα από 1ης Μαϊου έως 31 Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.