Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Δυσβάστακτα τα τέλη αποχέτευσης της ΕΥΑΘ στο δήμο Θερμαϊκού


Τρόπους για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αναζητά η διοίκηση του δήμου. Κι αυτό γιατί οι δημότες του Θερμαϊκού επιβαρύνονται από την ΕΥΑΘ με τέλη αποχέτευσης που ανέρχονται στο 80% της αξίας του νερού που καταναλώνουν.

Δηλαδή, αν ο λογαριασμός του νερού κάποιου δημότη είναι 100 ευρώ, θα πληρώσει επιπλέον άλλα 80 ευρώ, για τέλη αποχέτευσης, δηλαδή συνολικά 180 ευρώ, κι αυτό επειδή τα οικιακά λύματά του διοχετεύονται στο δίκτυο αποχέτευσης.
Το ποσοστό αυτό θεωρείται δυσβάστακτο για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, πολύ περισσότερο που ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών της περιοχής είναι μονοκατοικίες και το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που καταναλώνουν οι δημότες ξοδεύεται στον κήπο του σπιτιού και επομένως δεν καταλήγει στο δίκτυο αποχέτευσης που το διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ, επειδή σ΄αυτή ανήκει ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων της Μηχανιώνας.
Ο προβληματισμός του δήμου, όπως είπε στο «Φάρο του Θερμαϊκού» ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, είναι μήπως ο ιδιώτης που θα αναλάβει την ΕΥΑΘ, επιδιώκοντας το κέρδος και καθώς θα είναι μονοπώλιο, προσπαθήσει να ανεβάσει και άλλο το τέλος αποχέτευσης, κάνοντας ακόμη πιο ακριβό το νερό που καταναλώνεται από τους δημότες.
«Επεξεργαζόμαστε με τον ειδικό σύμβουλο που έχουμε για το σκοπό αυτό, διάφορες προτάσεις για να τις υποβάλουμε στον ΕΥΑΘ, προκειμένου να ελαφρυνθούν και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημότες μας», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.

Οι διεργασίες για την ΕΥΑΘ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Αγγελιοφόρου», σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την εξαγορά από ιδιώτες του 51% (ΕΥΑΘ). Καθώς σε ένα μήνα –συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου- λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ σε όσους ενδιαφέρονται να το δηλώσουν επισήμως, ώστε να προκύψει στο τέλος η λίστα αυτών που θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα υπάρξουν τουλάχιστον οι ακόλουθες τέσσερις προτάσεις:
Πρώτον, της γαλλικής Suez, που κατέχει το 5,1% των μετοχών της ΕΥΑΘ και του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ.
Δεύτερον, της ισπανικής Aqualia και του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ.
Τρίτον, της πορτογαλικής Aquapor, που αναζητά Ελληνα εταίρο και στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπογράψει με την ΕΥΑΘ μνημόνιο συνεργασίας.
Τέταρτον, της γαλλικής Veolia Eau, που επίσης συζητά με ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα.
Το ΤΑΙΠΕΔ και η τρόικα τοποθέτησαν την ΕΥΑΘ στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων, τόσο για ουσιαστικούς όσο και για τυπικούς λόγους. Καταρχήν θεωρείται μια «καθαρή» εταιρία, υπό την έννοια ότι δεν έχει τις περίπλοκες εκκρεμότητες –κυρίως έναντι τρίτων- που έχουν άλλες ΔΕΚΟ. Επίσης πρόκειται για «συμμαζεμένη» από άποψη μεγέθους εταιρία, σε αντίθεση –για παράδειγμα- με την ΕΥΔΑΠ, που είναι πολύ μεγάλη για να πουληθεί αυτούσια. Παράλληλα η πώληση της ΕΥΑΘ συνιστά κίνηση υψηλού συμβολισμού, λόγω της ευαισθησίας του αντικειμένου της. Το μήνυμα είναι σαφές: από τη στιγμή που ιδιωτικοποιείται το νερό, τότε όλα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.