Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η παραγωγή αλατιού 110 χρόνια στις Αλυκές Αγγελοχωρίου


Οι Αλυκές του Αγγελοχωρίου από ψηλά
Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης με απόφασή της, έδωσε χρόνο ζωής σε μια κρατική εταιρεία, που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 110 χρόνια στην περιοχή του Αγγελοχωρίου.
Βουνό, σχηματίζει το επεξεργασμένο αλάτι πριν φύγει για την αγορά
Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις εγκαταστάσεις παραγωγής θαλασσινού αλατιού στις Αλυκές Αγγελοχωρίου, δίνει τη δυνατότητα στην παραδοσιακή εταιρεία να συνεχίσει να είναι μια από τις οχτώ στην Ελλάδα, που παράγουν, σε μια προστατευόμενη περιοχή (Natura) και με σεβασμό στο περιβάλλον, αλάτι.
Στο Μεγάλο Έμβολο, η «Ελληνικές  Αλυκές ΑΕ» καταλαμβάνει έκταση 1.166 στρεμμάτων, σε ένα χώρο επισκέψιμο, που όμως τουριστικά δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ. Παραγωγικά όμως είναι από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής, πλύσης και εμπορίας θαλασσινού αλατιού.
Ως εταιρία η «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε» είναι εταιρεία δημοσίου συμφέροντος που ιδρύθηκε το 1987, με πρωταρχικό στόχο -τότε- την οικονομική εξυγίανση των βιώσιμων αλυκών σ΄ όλη την Ελλάδα.
Η εκμετάλλευση του αλατιού όμως στην περιοχή δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου χρονολογείται από το 1902 (τότε ανήκε στο κρατικό μονοπώλιο).
Η δυναμικότητα παραγωγής της εταιρίας ανέρχεται στους 9.000 τόνους αλατιού ετησίως, με μέση παραγωγή στους 6.000 τόνους. Πέρσι παρήγαγε 8.000 τόνους, χρησιμοποιώντας 50.000 κ.μ. θαλασσινού νερού.
Η συγκομιδή του αλατιού πραγματοποιείται συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκεί περί τις 40 ημέρες. Οι προετοιμασίες αρχίζουν το Μάρτιο και η άντληση αρχίζει τον Απρίλιο. Το αλάτι μετά τον καθαρισμό του μεταφέρεται σε αλατοσωρούς, από όπου φορτώνεται σε φορτηγά οχήματα για τους αγοραστές. Γενικά οι επιπτώσεις από την λειτουργία της αλυκής θεωρούνται μικρές και αντιμετωπίσιμες δεδομένου ότι αυτές αποτελούν πλούσια σε ορνιθοπανίδα οικοσυστήματα.
Η περιοχή είναι ένας αξιόλογος υδροβιότοπος, με αλμυρόβαλτους και πλούσια θαλάσσια ζώνη, όπου φωλιάζουν 178 είδη πουλιών, από τα οποία 48 προστατευόμενα (όπως φλαμίνγκο).
«Οι αλυκές αποτελούν περιοχές διατροφής για πολλά είδη πτηνών που χρησιμοποιούν τα αναχώματα και τις νησίδες που υπάρχουν στις θερμάστρες ως χώρο φωλέασης. Επίσης χρησιμοποιούνται για διατροφή και ανάπαυση κατά τον χειμώνα και κατά τις μεταναστευτικές περιόδους», εξήγησε η χημικός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Όλγα Μούτσου.
Μετά τη σημερινή απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής η εταιρεία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να παράγει αλάτι και να ενισχύει έτσι και το τοπικό εισόδημα και την εθνική οικονομία.
Αυτό που παραμένει σε επίπεδο σχεδίων είναι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής...

Πηγή: εφημερίδα «Βόρεια»                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.