Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Συλλογή υπογραφών στη Θέρμη για μείωση δημοτικών τελών


Συλλογή υπογραφών για τη μείωση των δημοτικών τελών, των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, άρχισε η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης καθώς, όπως αναφέρει, παραμένουν στα περσινά υψηλά μετά τις υπέρογκες αυξήσεις του 2011 και δυσβάσταχτα στις παρούσες συνθήκες φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων επίπεδα!

 Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι Λαϊκές Επιτροπές Θέρμης (Θέρμη-Βασιλικά-Μίκρα) για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, καλούμε τους δημότες, τους πολίτες, τους κατοίκους του Δήμου Θέρμης να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια!
Αναλυτικότερο κείμενο της Λαϊκής Επιτροπής για τα Δημοτικά Τέλη: 
Η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και στην περιοχή μας από τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης και της Τρόικα( Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) γίνεται συνεχώς και εντονότερη, οδηγώντας στη φτωχοποίηση ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, η συνεχιζόμενη φοροληστεία, τα χαράτσια, η αύξηση της ανεργίας, το τσάκισμα κάθε κοινωνικής κατάκτησης σε παιδεία υγεία πρόνοια κλπ, αποτελούν απότοκο μιας πολιτικής που επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες του λαού τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης, προς όφελος φυσικά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων.
Στο αντιλαϊκό αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία των  Kαλλικρατικών δήμων. Στο Δήμο Θέρμης από το 2011 και μετά, με την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης” που αποδείχθηκε όχημα για προσθήκη νέων βαρών στα λαϊκά στρώματα, έχουμε δραματική αύξηση των δημοτικών τελών. Την ίδια ακριβώς στιγμή που το λαϊκό εισόδημα πετσοκόβεται, οι δημότες καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη, να χρυσοπληρώσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης,ηλεκτρoφωτισμού, καθαριότητας.

Πιο συγκεκριμένα:
Τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτρισμού – όπως και ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) – παραμένουν στα περσινά υψηλά μετά τις υπέρογκες αυξήσεις του 2011 και δυσβάσταχτα στις παρούσες συνθήκες φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων επίπεδα!
π.χ. το 2011 υπήρξε αύξηση στα τέλη καθαριότητας κατά 10% στη Μίκρα ως και 43% στη Νέα Ραιδεστό. Στα Βασιλικά και τη Μίκρα παρατηρήθηκε διπλασιασμός των τελών καθαριότητας για τις κατοικίες! Στην περιοχή των Βασιλικών ο Φ.Η. Χώρων αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνια (2010-2011) κατά 114% στους Στεγασμένους και κατά 60% στους Μη Στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους). Τα δε Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού αυξήθηκαν πέρυσι κατά: 33% στη Θέρμη, 43% στη Ν. Ραιδεστό, στο Ν. Ρύσιο και τους Ταγαράδες. Παρά την πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ορισμένες περιοχές του δήμου.
Η καθαριότητα οφείλει να είναι κοινωνικό αγαθό, να παρέχεται δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό προϋποθέτει ασφαλώς την πλήρη κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και τη λειτουργία κατάλληλων δημόσιων υποδομών, προσωπικό, κατάλληλο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (ανακύκλωση, σταθμούς μεταφόρτωσης κλπ), μείωση του κόστους με κατάργηση του ΦΠΑ στα καύσιμα.
Τα Δημοτικά Τέλη Ύδρευσης, με τη νέα τετράμηνη κλίμακα, καταστούν ακόμη και το νερό, το κοινωνικό αυτό αγαθό, είδος πολυτελείας! Η προς τα πάνω εξίσωση των τελών έχει κυριολεκτικά αφαιμάξει τους κατοίκους και ήρθαν σαν καταπέλτης στα σε όλες τις δημοτικές ενότητες
Έτσι, π.χ. παρατηρούνται παντού αυξήσεις των τελών ύδρευσης στις χρεώσεις ανά κ.μ. που από 13% στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Μίκρας, 21-54% στη Δ.Ε. Θέρμης, φτάνουν έως και 60% (!) σε αυτή των Βασιλικών. Σε αυτές τις τιμές έρχονται για τη δημοτική ενότητα Μίκρας να προστεθούν τα πάγια και τα τέλη χρήσης για την αποχέτευση και το υψηλότατο κόστος σύνδεσης όπου υπάρχουν υποδομές, ενώ για τα Βασιλικά το 80% με πρόσχημα τις επενδύσεις, όπως και τα πάγια τέλη. Αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια να γίνεται ακόμα και υπερτριπλάσιο. Ενώ οι κάτοικοι δεν απολαμβάνουν παντού και ισότιμα επαρκείς υπηρεσίες.
Την κατάσταση αυτή θα οξύνει η δρομολογημένη από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ σε μονοπωλιακούς ομίλους.! Αυτό πρακτικά θα σημάνει επιπρόσθετες, δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού!
Τα έργα αποχέτευσης ειδικά στη Δ.Ε. των Βασιλικών όπως και ο Βιολογικός της Λεκάνης του Ανθεμούντα καρκινοβατούν από άποψη χρηματοδότησης. Καμιά ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση δε δίνεται, ούτε ουσιαστικά διεκδικείται από τη δημοτική αρχή για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τα ελάχιστα που γίνονται επιβαρύνουν με πρόσθετο κόστος τα μόνιμα υποζύγια τους δημότες των λαϊκών οικογενειών.
Η αύξηση των δημοτικών τελών επιβεβαιώνει την φορομπηχτική ευθυγράμμιση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θέρμης με την συνολική αντιλαϊκή πολιτική. Μέσα από την πολιτική της προβάλει το φόρτωμα κάθε λογής βαρών στα λαϊκά στρώματα, προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Στα σαθρά επιχειρήματα των διοικούντων του Δήμου περί “ανταποδοτικότητας” των δημοτικών τελών και στην υποχωρητικότητα τους στην “υποχρηματοδότηση” της τοπικής αυτοδιοίκησης,

Αντιτάσσουμε Προτείνουμε και Διεκδικούμε:
·                     Την πλήρη απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού του Δήμου μας από δημοτικά τέλη. Απαλλαγή για τους άνεργους (με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, χωρίς υπολογισμό της 1ης κατοικίας), για τους άπορους, πολύτεκνους, ανάπηρους, νεφροπαθείς συμπολίτες μας, με δίκαια εισοδηματικά κριτήρια.
·                     Τη μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και την εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως επίσης και για τουςαυτοαπασχολούμενους μικροεπιχειρηματίες. Η χρέωση σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό ΦΗΧ των μικρών επιχειρήσεων, να μη γίνεται κύρια με βάση τα τμ των χώρων (π.χ. ορισμένοι χώροι μικρών επιχειρήσεων, βιοτεχνιών δεν λειτουργούν καν!) αλλά με κριτήριο την κερδοφορία τους!
·                     Την μαχητική, χωρίς συμβιβασμούς, διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση, την κρατική χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης νερού, αποχέτευσης και των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων που φορτώνονται στις πλάτες μας σε αντίθεση με την υιοθέτηση επιχειρημάτων από τη δημοτική αρχή του τύπου «τι να κάνουμε η κυβέρνηση έχει οικονομικές δυσκολίες». (τα χρήματα φτάνουν πχ για την ανακαιφαλιοποιηση των τραπεζών και τη χρηματοδότηση και τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων ομίλων ενώ εμείς που ανήκουμε στα λαϊκά στρώματα καλούμαστε συνεχώς να πληρώσουμε νέα βάρη.) Με πόρους από τη γενναία φορολόγηση των μεγάλων ομίλων (45%) και της πραγματικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
·                     Τη δημιουργία ενιαίων δημόσιων φορέων διαχείρισης απορριμμάτων , νερού, μελέτης και κατασκευής δημοσίων έργων, Ενέργειας κλπ για τη μείωση του κόστους που αποθησαυρίζεται στα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντιστοίχους τομείς και φορτώνονται στις πλάτες μας.
·                     Την αύξηση των δημοτικών τελών στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Θέρμης ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων του Δήμου Θέρμης από τη μείωση στα λαϊκά στρώματα. Πιο συγκεκριμένα ζητάμε και διεκδικούμε την αύξηση της φορολογίας και των τελών: Στις Τράπεζες, τις μεγάλες μονάδες αναψυχής και ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες (αντιπροσωπείες αυτοκινήτων εμπορικά κέντρα πολυκαταστήματα), τις μεγάλες πολυεθνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις (π.χ. Coca Cola-3E κλπ), τις ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια που θησαυρίζουν, τα μεγάλα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, και τις άλλες μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις (Καζίνο, ασφάλειες κλπ) .Το βάρος της κρίσης να μετακυληστείσε αυτούς που κερδοσκοπούν, που απολαμβάνουν φορολογική ασυλία, που συμβάλλουν στην εξαθλίωση απολύοντας εργαζομένους (βλέπε Coca Cola-3E στη Ραιδεστό). Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τα λαϊκά στρώματα.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει, χωρίς περιστροφές να δώσει σοβαρές εξηγήσεις, γιατί δεν στηρίζει αυτά τα αιτήματα, γιατί εμμένει στη φορομπηχτική της, γιατί συμβάλει στην συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των λαϊκών οικογενειών, γιατί απαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο και χρεώνει το “λογαριασμό” στους δημότες.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικροεπαγγελματίες τους μ.μ. αγρότες τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Να οργανωθούμε, να αντιδράσουμε, να διεκδικήσουμε. Να ακυρώσουμε στην πράξη τα σχέδια τους!
Να παλέψουμε για μια πολιτική που θα έχει όχι τα κέρδη των ομίλων αλλά τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.