Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Πλήγμα σε 1.600 ελληνικές επιχειρήσεις από το "κούρεμα"


Ισχυρό πλήγμα δέχονται περισσότερες από 1.600 ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, από τους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και του τουρισμού που έχουν έδρα την Κύπρο λόγω του κινδύνου να χαθούν, να δεσμευτούν ή να κουρευτούν λογαριασμοί όψεως που διαθέτουν με κεφάλαια κίνησης στις κυπριακές τράπεζες.

«Η τραγική κατάσταση στην Κύπρο θα έχει σίγουρα άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά, αφού μεγάλο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας έχει στενές σχέσεις με κυπριακές εταιρείες», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.
Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και με την εμπλοκή των συναλλαγών, την αδυναμία τρεχουσών πληρωμών και το πάγωμα εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών στις επιταγές των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. 
Δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, επόμενη είναι και η αδυναμία τακτοποίησης πληρωμών και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, προμηθευτές, ακόμη και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων αυτών.
Προβλήματα αναμένονται και στο εξαγωγικό εμπόριο, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον των εξαγωγών στην αγορά της Κύπρου, που αποτελεί τον τέταρτο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα.
Στις ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη παρουσία στην κυπριακή αγορά περιλαμβάνονται όμιλοι όπως είναι η Vivartia, η οποία δραστηριοποιείται και μέσω των Goody's, Everest και Flocafe, ο όμιλος Φουρλή (ΙΚΕΑ), η Γρηγόρης Μικρογεύματα, η Public, η 3Ε, η Jumbo, η Ηλεκτρονική Αθηνών κ.ά. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν όμιλοι, όπως η DEMCO του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά και η Printec Group, οι οποίοι έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο. Ακόμη, αρκετές θυγατρικές στην Ελλάδα ξένων πολυεθνικών σε έχουν υπό την εποπτεία τους και την κυπριακή αγορά, στην οποία την τελευταία διετία είχαν δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσουν την πτώση της ελληνικής αγοράς.
Από την άλλη πλευρά, κυπριακοί όμιλοι έχουν επεκταθεί στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Cyta Hellas, θυγατρική του κύριου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Κύπρου, είναι εκ των βασικών «παικτών» στη σταθερή τηλεφωνία και το διαδίκτυο, ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα επιδεικνύει και η Cyprus Airways στην εδώ αγορά. Ακόμη, η Enet - Logicom, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς ειδών πληροφορικής στην Ελλάδα, ανήκει στον κυπριακό όμιλο Logicom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.