Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«Ονειρο απατηλό» η αποκέντρωση


του Θόδωρου Τζέκου
Στόχος της δημιουργίας των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, στα πλαίσια ενός «καλλικράτειου» Δήμου, ήταν η ενίσχυση της δημοτικής αποκέντρωσης απέναντι στον κίνδυνο του συγκεντρωτισμού, που ελλόχευε με τη λειτουργία των μεγάλων Δήμων.

Δυστυχώς όμως, στον Δήμο Θερμαϊκού φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίσαμε ούτε αυτόν τον κίνδυνο.
Αν κάνουμε έναν απολογισμό της δράσης των τοπικών συμβουλίων στον Δήμο μας, θα διαπιστώσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση τα τοπικά συμβούλια έχουν ένα ρόλο εθιμοτυπικό.
Στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν τυπικές αποφάσεις (άδειες μουσικής καταστημάτων κ.λπ.), ή γνωμοδοτικές αποφάσεις για ορισμένα θέματα. Και αυτό όταν τους το ζητά το δημοτικό συμβούλιο για να είναι έγκυρες οι αποφάσεις του.
Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα μιας και κάποια τοπικά συμβούλια συνεδριάζουν σπάνια και έχουν πάρει ελάχιστες αποφάσεις. Ολα αυτά μπορεί εύκολα κάποιος να τα διαπιστώσει, κάνοντας μια ανασκόπηση στις δημοσιευμένες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων.
Η ευθύνη για την αδράνεια των τοπικών συμβουλίων βαρύνει, όμως, αποκλειστικά τη διοίκηση του Δήμου, η οποία λειτουργεί συγκεντρωτικά, απαξιώνοντας τον θεσμό και μη δίνοντας στα συμβούλια αυτά αρμοδιότητες, ενώ αγνοεί ακόμα και τις λιγοστές προτάσεις τους.
Για παράδειγμα το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Επανομής στις 9 Οκτωβρίου 2012 γνωμοδότησε για την διενέργεια δημοπρασίας των αναψυκτηρίων του Ποταμού. Ωστόσο πέντε μήνες μετά το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε πάρει καμία σχετική απόφαση.
Η απαξίωση των τοπικών συμβουλίων είναι προφανής και προκύπτει από την καθημερινότητά μας. Οι υπηρεσίες προς τους δημότες από τα τοπικά δημοτικά καταστήματα περιορίστηκαν ή εκμηδενίστηκαν. Οι περιπτώσεις που κάποιο πρόβλημα λύθηκε από παρέμβαση των τοπικών συμβουλίων είναι ελάχιστες.
Αυτό το ομολογούν και οι ίδιοι οι τοπικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αποτελούν παθητικούς δέκτες των παραπόνων των δημοτών, χωρίς να έχουν δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Τα τοπικά συμβούλια θα έπρεπε να αποτελούν τα βασικά εργαλεία της διοίκησης του δήμου, λόγω της αμεσότητάς τους στην επαφή με τους δημότες. Ειδικά στους τομείς της καθημερινότητας του δημότη (καθαριότητα πάρκων και πλατειών, φωτισμός, διοικητικές υπηρεσίες κ.λπ.), του πολιτισμού- αθλητισμού (γιορτές, διαλέξεις, βραβεύσεις, παρουσιάσεις κ.λπ.)
και της κοινωνικής πολιτικής, τα τοπικά συμβούλια πρέπει να έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο.
Για να συμβεί όμως αυτό, η διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί σωστά την διοικητική λειτουργία του «καλλικράτειου» Δήμου και να πιστέψει στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα τοπικά συμβούλια. Αλλωστε ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρήσει πλήθος αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια και η κεντρική διοίκηση να κρατήσει το προγραμματικό και εποπτικό ρόλο.
Οι τοπικοί σύμβουλοι είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με το εκάστοτε ζήτημα ή πρόβλημα, γνωρίζουν την περιοχή τους και τους κατοίκους της – από τους οποίους ελέγχονται άμεσα και καθημερινά- και συνεπώς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διευθέτησης και επίλυσής τους.
Κύριοι της διοίκησης, απαιτείται αποκεντρωμένη λειτουργία του Δήμου, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων και των μέσων δράσης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.