Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Το επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο


Το μνημείο για τον Λαμπράκη στη γωνία Ερμού-Βενιζέλου-Σπανδωνή
Ποιοι αποφάσισαν τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη;  Μία πρώτη απάντηση μπορεί να δώσει κανείς ανατρέχοντας στα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και της όλης πολιτικής δραστηριότητας του λαμπρού αθλητή, του ανθρωπιστή γιατρού, του αγωνιστή της αριστεράς, Λαμπράκη.
Σε όλη την περίοδο από την απελευθέρωση μέχρι λίγο πριν τη στυγερή δολοφονία του, ο Λαμπράκης θα διακριθεί ιδιαίτερα, χωρίς όμως η πολιτική δραστηριότητά του να προκαλεί το αντικομμουνιστικό πάθος από το οποίο κατέχονταν όλοι σχεδόν οι τότες φορείς της κρατικής εξουσίας. Μέχρι την ενασχόλησή του με το κίνημα ειρήνης αλλά και το επεισόδιο με την βασίλισσα Φρειδερίκη.
Παρόλο που το 1961 εκλέχθηκε ανεξάρτητος βουλευτής Πειραιά, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, ο Λαμπράκης ασχολείται λίγο με την πολιτική και περισσότερο με το ειρηνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του στην αντιπροεδρία της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη».  Με την ιδιότητα αυτή, αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στο παγκόσμιο συνέδριο για Ύφεση και Ειρήνη που έγινε το 1962 στη Μόσχα. Ενώ μία προσπάθειά του για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, θα κάνει το όνομά του γνωστό και έξω από τα σύνορα.
Τον Απρίλιο του 1963, η βασίλισσα Φρειδερίκη, πραγματοποιεί ανεπίσημο ταξίδι στην Αγγλία, για να πάει στο γάμο της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας της Ελλάδας με βρετανό υπήκοο και με τη μικρή ακολουθία της καταλύει στο ξενοδοχείο «Κλάριτζ» του Λονδίνου.
Στο Λονδίνο, είναι εγκατεστημένη μόνιμα η βρετανικής καταγωγής Μπέτη Αμπατιέλου, σύζυγος του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος, Αντώνη Αμπατιέλου. Η Μπέτη, μαζί με άλλους Έλληνες της Λονδρέζικης παροικίας, φτάνει έξω από το ξενοδοχείο, στις 26 Απριλίου 1963 ζητώντας να συναντηθεί με την Φρειδερίκη για να της επιδώσει υπόμνημα με το οποίο ζητάει την απελευθέρωση του συζύγου της και των άλλων πολιτικών κρατουμένων. Και όταν η Φρειδερίκη δεν την δέχεται, εγκαθίσταται στην είσοδο του ξενοδοχείου, κρατώντας πανό με συνθήματα.
Μπέτη Αμπατιέλου
Στο Λονδίνο, φτάνει στις 28 Απριλίου ο Γρηγόρης Λαμπράκης και, αργά το απόγευμα, πηγαίνει στο «Κλάριτζ». Στον γραμματέα της βασιλικής οικογένειας, Μιχάλη Αρναούτη, που κατεβαίνει να την συναντήσει. Ο Λαμπράκης διατυπώνει την αξίωσή του, σαν Έλληνας βουλευτής, να δει την Φρειδερίκη και να της παραδώσει την επιστολή της Αμπατιέλου.
Θα χρειαστεί να περιμένει σχεδόν μία ώρα μέχρι την επιστροφή του Αρναούτη με την αρνητική απάντηση της Φρειδερίκης. Η οποία ισχυρίζεται ότι επειδή βρίσκονται σε ξένο έδαφος, δεν ισχύει η βουλευτική του ιδιότητα. Δηλώνει δε ότι θα τον δει στην Ελλάδα όταν επιστρέψουν.
Δημοσιογράφοι που πλησιάζουν τον Λαμπράκη, όσο αυτός περιμένει τον Αρναούτη, και τον ρωτούν γιατί επιμένει να δει τη βασίλισσα, τους εξηγεί ότι είναι αυτή που ουσιαστικά κυβερνάει την Ελλάδα. Και μετά την άρνηση της Φρειδερίκης να τον δεχτεί, δηλώνει στους εκπροσώπους του τύπου:
«Ήθελα να της πω: Ο ελληνικός λαός θέλει Δημοκρατία, Ελευθερία, Ειρήνη. Από εσάς, Μεγαλειοτάτη, εξαρτάται η ικανοποίηση των πόθων του αυτών. Λυπάμαι όμως διότι η βασίλισσα δεν με δέχτηκε, όπως όφειλε, γιατί είμαι βουλευτής. Θα της έδινα και την επιστολή της Αμπατιέλου, κυρίως όμως σκόπευα να την ειδοποιήσω ότι η πολιτική της αυτή, οδηγεί τη βασιλική οικογένεια προς την καταστροφή».
Η Μπέτη με τον Αντώνη Αμπατιέλο μετά την αποφυλάκισή του
Ο βρετανικός τύπος δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα. Η Φρειδερίκη επιπλήττει αυστηρά τον Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο, Μελά, επειδή δεν την προειδοποίησε για τα αισθήματα του αγγλικού λαού απέναντι στον Θρόνο της Ελλάδας και τον θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση Αμπατιέλου.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση των Συντηρητικών, Λόρδος Χιουμ, εκφράζει προς την Φρειδερίκη τη λύπη του και ξεσηκώνει θύελλα στην αντιπολίτευση και τις εφημερίδες.Τα επικριτικά δημοσιεύματα είναι συνεχή, ενώ κατατίθενται και επερωτήσεις στην αγγλική Βουλή για την «δουλική ενέργεια», όπως χαρακτηρίζεται, του υπουργού. Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του Εργατικού βουλευτή Ράνκιν:
«Η παρέμβαση του Λόρδου Χιουμ ήταν περιττή, εφόσον μάλιστα ο Αμπατιέλος βοήθησε στην πολεμική μας προσπάθεια, ενώ ο Παύλος και η Φρειδερίκη έπραξαν κάθε τι δια να βοηθήσουν την Γερμανία».
Σπύρος Κουζινόπουλος

Διαβάστε στη συνέχεια: 
Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.