Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

Υπόθεση δολοφονίας Λαμπράκη: 57 χρόνια μετά


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάθε Μάϊο μήνα, η μνήμη μας ξαναγυρίζει πολύ πίσω, μισό και πλέον αιώνα πριν, και θυμόμαστε ένα από τα πιο στυγερά πολιτικά εγκλήματα που συντάραξαν αυτή τη χώρα: τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής τη μνήμη ενός μεγάλου επιστήμονα, ενός αθλητή, ενός αγωνιστή που έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας. Μια θυσία που πρέπει να μας φρονηματίζει ιδιαίτερα στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας, καθώς το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα με το "Μακεδονικό" επιχειρήθηκε αναβίωση των "αντισυγκεντρώσεων".

Εισαγωγή 
«Υπόθεση Λαμπράκη», 57 χρόνια μετά. Πως πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια. Κυβερνητικές αλλαγές, πραξικόπημα, χούντα, τραγωδία της Κύπρου, μεταπολίτευση, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και μετά Ν.Δ. και ύστερα ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια συγκυβέρνηση και πάλι Ν.Δ. και πάλι ΠΑΣΟΚ και πάλι Ν.Δ. για να φτάσουμε στην Ελλάδα της κρίσης, της παρ΄ ολίγον πτώχευσης και της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος. Οι μνήμες μέχρι σήμερα μένουν άσβηστες σ' αυτή τη χώρα, σ' αυτή την πόλη, όπου η γη της βάφτηκε από το αίμα του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης.
Δύο από τους φυσικούς αυτουργούς, πλήρωσαν όσο πλήρωσαν και όπως πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι έμειναν στο απυρόβλητο. Και τους ηθικούς αυτουργούς, ούτε που τους πλησίασε κανείς. Ποιοί ήταν αυτοί; Οι ξένοι; Το παλάτι; Η πανίσχυρη τότε ΚΥΠ; Η CIA; Οι σκοτεινοί μηχανισμοί που άλλοτε οργάνωναν τον ΙΔΕΑ, άλλοτε έστηναν προβοκάτσιες τύπου ΑΣΠΙΔΑ ή Γοργοπόταμου κι ετοίμαζαν το ακόμη πιο χοντρό τους παιχνίδι, τη δικτατορία;
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στο Λονδίνο, μαζί με τον Μανόλη Γλέζο και τον Λεωνίδα Κύρκο
Η παροιμιώδης έκρηξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, "ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο", ακούγεται ακόμη, και μετά το θάνατό του, μαστιγώνοντας όσους ευθύνονται που οι ηθικοί αυτουργοί παρέμειναν στο σκοτάδι. Και ο θαρραλέος τότε ανακριτής Σαρτζετάκης, που βοήθησε να ανοιχτεί ο βούρκος του παρακράτους, φαίνεται να μην αποκαλύπτει κάποια στοιχεία που γνωρίζει, όπως τουλάχιστον υπαινίχθηκε με τη δήλωσή του πριν μερικά χρόνια.
Εκείνοι που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά, αν μιλούσαν, είναι όσοι μπλέχτηκαν με την υπόθεση. Όμως κράτησαν κλειστό το στόμα τους. Ο Γκοτζαμάνης πεθαίνοντας πήρε στον τάφο του το μεγάλο μυστικό. Οι υπόλοιποι αρνούνταν να πουν το παραμικρό. Ένας μόνο μίλησε. Ο συναυτουργός, όπως κατηγορήθηκε, του εγκλήματος μαζί με τον Γκοτζαμάνη, ο Μανώλης Εμμανουηλίδης.


Ο Λαμπράκης λίγο πριν τη σύλληψή του από τους αστυνομικούς
Είχαμε μαζί του μια μεγάλη συνέντευξη, πριν τριάντα περίπου χρόνια, που κράτησε πάνω από 2 ώρες. Τα όσα μας είπε, τα μαγνητοφωνήσαμε. Και δημοσιεύσαμε τότε μερικά μόνο σημεία εκείνης της συνομιλίας στην εφημερίδα "Η ΠΡΩΤΗ" των Αθηνών και στη συνέχεια στην εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ".
Σήμερα δίνουμε, στη συνέχεια της έρευνας μας για την συνταρακτική αυτή υπόθεση, τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που μας έκανε τότε ο Εμμανουηλίδης. Μιλώντας για τη δική του συμμετοχή στην υπόθεση της δολοφονίας, αλλά και για το ρόλο των άλλων. Ο καθένας μπορεί να κρίνει την ειλικρίνεια αλλά και το μέγεθος της σπουδαιότητας των όσων λέει ο πρώην παρακρατικός.


Στο βάθρο του Βαλκανιονίκη
Περιλαμβάνει όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία η έρευνα  που ακολουθεί: Για τους ηθικούς αυτουργούς και την οργάνωση της δολοφονίας. Για τον ρόλο του Κατσούλη, την ανάμειξη της ΚΥΠ και το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας Λαμπράκη. Για τις πολιτικές επιπτώσεις που είχε αυτή. Για τις τελευταίες ώρες, το "χαροπάλεμα" του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου έδωσε την τελευταία του μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Την συγκλονιστική αγόρευση του εισαγγελέα Παύλου Δελαπόρτα στη δίκη των δολοφόνων. Και τέλος, μία συνέντευξη, πριν 20 περίπου χρόνια, του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη δολοφονική επίθεση, ανέβηκε αμέσως στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε αμέτρητες ώρες έξω από το νοσοκομείο, μαζί με εκατοντάδες άλλους νέους Θεσσαλονικείς που αγωνιούσαν για τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη 
Σπύρος Κουζινόπουλος

Διαβάστε στη συνέχεια: 
Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη1 σχόλιο: