Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Υπόθεση δολοφονίας Λαμπράκη: 60 χρόνια μετά

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάθε Μάϊο μήνα, η μνήμη μας ξαναγυρίζει πολύ πίσω, μισό και πλέον αιώνα πριν, και θυμόμαστε ένα από τα πιο στυγερά πολιτικά εγκλήματα που συντάραξαν αυτή τη χώρα: τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής τη μνήμη ενός μεγάλου επιστήμονα, ενός αθλητή, ενός αγωνιστή που έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας. Μια θυσία που πρέπει να μας φρονηματίζει ιδιαίτερα στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας.
«Υπόθεση Λαμπράκη», 60 χρόνια μετά. Πως πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια. Κυβερνητικές αλλαγές, πραξικόπημα, χούντα, τραγωδία της Κύπρου, μεταπολίτευση, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και μετά Ν.Δ. και ύστερα ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια συγκυβέρνηση και πάλι Ν.Δ. και πάλι ΠΑΣΟΚ και μετά από μία τετραετή διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ, να φτάσουμε πάλι σε κυβέρνηση Ν.Δ.  Κι αυτά στην Ελλάδα της κρίσης, της παρ΄ ολίγον πτώχευσης και της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος. 
Οι μνήμες μέχρι σήμερα μένουν άσβηστες σ' αυτή τη χώρα, σ' αυτή την πόλη, όπου η γη της βάφτηκε από το αίμα του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης.
Δύο από τους φυσικούς αυτουργούς, πλήρωσαν όσο πλήρωσαν και όπως πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι έμειναν στο απυρόβλητο. Και τους ηθικούς αυτουργούς, ούτε που τους πλησίασε κανείς. Ποιοί ήταν αυτοί; Οι ξένοι; Το παλάτι; Η πανίσχυρη τότε ΚΥΠ; Η CIA; Οι σκοτεινοί μηχανισμοί που άλλοτε οργάνωναν τον ΙΔΕΑ, άλλοτε έστηναν προβοκάτσιες τύπου ΑΣΠΙΔΑ ή Γοργοπόταμου κι ετοίμαζαν το ακόμη πιο χοντρό τους παιχνίδι, τη δικτατορία;
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στο Λονδίνο, μαζί με τον Μανόλη Γλέζο και τον Λεωνίδα Κύρκο
"Ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο"
Η παροιμιώδης έκρηξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, "ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο", ακούγεται ακόμη, και μετά το θάνατό του, μαστιγώνοντας όσους ευθύνονται που οι ηθικοί αυτουργοί παρέμειναν στο σκοτάδι. Και ο θαρραλέος τότε ανακριτής Σαρτζετάκης, που βοήθησε να ανοιχτεί ο βούρκος του παρακράτους, φαίνεται να μην αποκαλύπτει κάποια στοιχεία που γνωρίζει, όπως τουλάχιστον υπαινίχθηκε με δήλωσή του αλλά και το σχετικό βιβλίο που κυκκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια.
Εκείνοι που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά, αν μιλούσαν, είναι όσοι μπλέχτηκαν με την υπόθεση. Όμως κράτησαν κλειστό το στόμα τους. Ο Γκοτζαμάνης πεθαίνοντας πήρε στον τάφο του το μεγάλο μυστικό. Οι υπόλοιποι αρνούνταν να πουν το παραμικρό. Ένας μόνο μίλησε. Ο συναυτουργός, όπως κατηγορήθηκε, του εγκλήματος μαζί με τον Γκοτζαμάνη, ο Μανώλης Εμμανουηλίδης.

Ο Λαμπράκης λίγο πριν τη σύλληψή του στον Τύμβο του Μαραθώνα από τους αστυνομικούς




























Είχαμε με τον Εμμανουηλίδη μια μεγάλη συνέντευξη, πριν τριάντα περίπου χρόνια, που κράτησε πάνω από 2 ώρες. Τα όσα μας είπε, τα μαγνητοφωνήσαμε. Και δημοσιεύσαμε τότε μερικά μόνο σημεία εκείνης της συνομιλίας στην εφημερίδα "Η ΠΡΩΤΗ" των Αθηνών και στη συνέχεια στην εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ".

Δίνουμε, στη συνέχεια της έρευνας μας για την συνταρακτική αυτή υπόθεση, τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που μας έκανε τότε ο Εμμανουηλίδης. Μιλώντας για τη δική του συμμετοχή στην υπόθεση της δολοφονίας, αλλά και για το ρόλο των άλλων. Ο καθένας μπορεί να κρίνει την ειλικρίνεια αλλά και το μέγεθος της σπουδαιότητας των όσων λέει ο πρώην παρακρατικός.

Ο παρακρατικός Εμμανουηλίδης με τον Σπ. Κουζινόπουλο μπροστά
στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στον τόπο του εγκλήματος
"Στόχος μας είναι ο Λαμπράκης"
Όπως μας είχε αναφέρει ο ΜΑνώλης Εμμανουηλίδης:
"Το πρωί εκείνο της 22 Μαϊου, μας ειδοποίησε ο Καπελώνης να είμαστε στις 5 το απόγευμα στο 5ο αστυνομικό τμήμα, όπου μας ήθελαν για μια δουλειά. Μαζευτήκαμε εκεί καμμιά διακοσαριά άτομα και σηκώθηκε και μας μίλησε ο υπομοίραρχος Κατσούλης, λέγοντας πως έπρεπε να πάμε και να εμποδίσουμε τους κομμουνιστές να κάνουν τη συγκέντρωση για την Ειρήνη και ότι εμείς θα παριστάναμε τους αγανακτισμένους πολίτες. "Στόχος μας είναι ο Λαμπράκης", είπε ο υπομοίραρχος πριν διαλυθούμε.
Κι όμως, συνεχίζει ο Εμμανουηλίδης, ο Κατσούλης δεν είχε καμμιά δουλειά στο 5ο τμήμα, γιατί υπηρετούσε στην Εθνική Ασφάλεια, στο τμήμα "δίωξης κομμουνισμού", ενώ αν ήθελε κάποιος από το 5ο να μας μιλήσει, υπήρχαν εκεί και ο διοικητής του και ο προϊστάμενος του παραρτήματος της Εθνικής Ασφάλειας.
Ο Κατσούλης, συμμετείχε επίσης με πολιτικά και στην αντισυγκέντρωση δίνοντας οδηγίες, αν και τη μέρα εκείνη ήταν εκτός υπηρεσίας. Ήταν ένα πολύ σκοτεινό άτομο και για τον Κατσούλη μετά το φόνο του Λαμπράκη, μέσα στην Εθνική Ασφάλεια, στην οδό τότε Πρίγκηπος Νικολάου, ο Μαργαρίτης που ήταν κουμπάρος του Καπελώνη μαζί με τον Κολωνιάρη κι έναν ακόμη αξιωματικό έλεγαν: "Πάλι μας τα έκανε μούσκεμα ο Κατσούλης".
Για τον Κατσούλη, ο Εμμανουηλίδης προσθέτει πως απ' ότι είχε μάθει ήταν πράκτορας της ΚΥΠ και ο σύνδεσμος μεταξύ ασφάλειας-ΚΥΠ, παίρνοντας εντολές από τον Καραμπέρη που υπηρετούσε στην ΚΥΠ Θεσσαλονίκης και μετείχε από τότε στην "Επαναστατική Επιτροπή" που είχε δημιουργηθεί με επικεφαλής τον επίδοξο ακόμη τότε δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Στο βάθρο του Βαλκανιονίκη

Και άλλα στοιχεία
Περιλαμβάνει όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία η έρευνα  που ακολουθεί: Για τους ηθικούς αυτουργούς και την οργάνωση της δολοφονίας. Για τον ρόλο του Κατσούλη, την ανάμειξη της ΚΥΠ και το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας Λαμπράκη. Για τις πολιτικές επιπτώσεις που είχε αυτή. Για τις τελευταίες ώρες, το "χαροπάλεμα" του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου έδωσε την τελευταία του μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Την συγκλονιστική αγόρευση του εισαγγελέα Παύλου Δελαπόρτα στη δίκη των δολοφόνων. Και τέλος, μία συνέντευξη, πριν 20 περίπου χρόνια, του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη δολοφονική επίθεση, ανέβηκε αμέσως στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε αμέτρητες ώρες έξω από το νοσοκομείο, μαζί με εκατοντάδες άλλους νέους Θεσσαλονικείς που αγωνιούσαν για τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη 

Σπύρος Κουζινόπουλος


Διαβάστε στη συνέχεια: 
Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

"    Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης
      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.