Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

H περιπέτεια μιας εισήγησης και οι ... εξωθεσμικοί!

Δικαιολογημένη απορία αναγνώστη μας, που έσπευσε να μας τη διατυπώσει: Τι μεσολάβησε προκειμένου ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης να αποσύρει την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά «στο παρά ένα», την εισήγηση που υπήρχε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη μεταφορά των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Η απορία είναι: Υπήρξαν κάποιες πιέσεις και ποιες, που δέχτηκε, και από ποιους συγκεκριμένα, προκειμένου να μην υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό;
 Αιτιολογώντας την ενέργειά του ο κ. Μαυρομάτης δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο θέμα αυτό, θα συνεννοηθούμε με την ΚΕΔΕ και θα δούμε». Όμως, όπως  ψάξαμε, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από πλευράς ΚΕΔΕ στο ζήτημα των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ. Και δικαιολογημένα προκύπτει το ερώτημα: Τι μεσολάβησε γιαυτή την αλλαγή πλεύσης της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού.
Η εισήγηση που είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση, υπογράφονταν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Παναγιώτη Μήλιο και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου, Θεοδόση Χατζηϊωαννίδη και ανέφερε ότι η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων έπρεπε να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.4323/2015, με τον οποίο υποχρεούνται όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών των Δήμων για το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα στο Δήμο Θερμαϊκού ανέρχονται στο ποσό των 5.124.385,75 ευρώ. Και αν αφαιρεθούν τα ποσά που εξαιρούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του Δήμου, που είχαν υπολογιστεί ότι ανέρχονται στο ποσό των 2.086.008,71 Ευρώ, τα υπόλοιπα έπρεπε να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το τι μεσολάβησε προκειμένου ο κ. Μαυρομάτης να αποσύρει την εισήγηση, μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση. Και μοιραία θα μπορούσε κάποιος να αναλογιστεί εάν στην περίπτωση αυτή κολλούσε «η παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων», που αναιτιολόγητα ισχυρίστηκε ότι υπήρξε στην αναμενόμενη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για το θέμα της εκχώρησης των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού Επανομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.