Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γόνιμος προβληματισμός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Γόνιμος προβληματισμός, αναπτύσσεται από τους περισσότερους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, που λαμβάνουν το λόγο  στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, παρά τις προσπάθειες κάποιων λιγοστών  «γαλαζοπράσινων» δημάρχων να το κομματικοποιήσουν, εξαπολύοντας αντικυβερνητικούς μύδρους κατά της κυβέρνησης και «λησμονώντας» τους υπαίτιους που οι ΟΤΑ έφτασαν στο σημερινό κατάντημα.
.
Οι εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα.

Γιάννης Καραγιάννης: Προτάσεις για καταστατική θέση αιρετών και ελεγκτικούς μηχανισμούς
Στις δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Καλλικράτη αναφέρθηκε ο Γ. Καραγιάννης.  «Μέσα στο διάστημα των πέντε ετών λειτουργίας των «Καλλικρατικών» Δήμων διαπιστώθηκαν πολλές δυσλειτουργίες, τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Προέκυψε ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορούσε στην οργάνωση και λειτουργία και στα οικονομικά των Δήμων και των Ν.Π. αυτών. Η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για διάλογο μας βρίσκει σύμφωνους και  κατά την άποψή μου θα πρέπει να προηγηθεί της συζήτησης στην επαναλειτουργούσα υποεπιτροπή της Βουλής.
Τονίζεται ότι σήμερα, και μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την τροποποίηση του «Καλλικράτη» κρίνεται πλέον επιβεβλημένο και αναγκαίο να επαναοριοθετηθούν οι σχέσεις Κεντρικής Εξουσίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων, σύμφωνα πάντα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες.

Γ. Μουράτογλου: Ο δήμος του αύριο είναι επιτελικός ανοικτός, ευέλικτος, έξυπνος
O γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ εστίασε στην ευελιξία της αυτοδιοίκησης:
«Τι σημαίνει έξυπνος δήμος; Ανοικτός, ευέλικτος, αποτελεσματικός; Πως θα μπορούσε ένας δήμος να το επιτύχει αυτό;
1.    Στον οικονομικό τομέα με:
·         στήριξη πριν από όλα στους ίδιους πόρους,
·         αναζήτηση χρηματοδοτικών εναλλακτικών πηγών
·         συνεργασίες.
2.    Στον τομέα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων με:
·         Την αναβάθμιση του υπάρχοντος προσωπικού,
·         Τη δημιουργία ενός σώματος ειδικών επιστημόνων, ειδικευμένων στην ΤΑ που θα λειτουργούν, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, υποστηρικτικά στους δήμους
·         Την αξιοποίηση όλων των υγειών τοπικών παραγωγικών δυνάμεων
3.    Στον τομέα της τεχνογνωσίας με:
·         Συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα
·         Διεθνείς συμμαχίες με άλλους ΟΤΑ και αναγνωρισμένα κέντρα παραγωγής καινοτομίας στο εξωτερικό
·         Ευελιξία και δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για να προσελκυστεί, να εφαρμοστεί και να ευδοκιμήσει η νέα τεχνογνωσία στην οργάνωση, διαχείριση των δήμων αλλά και στην παραγωγή και παροχή Τοπικών Δημόσιων Υπηρεσιών και Αγαθών.
Ο επιτελικός δήμος είναι πολύ διαφορετικός από το σημερινό.
Δεν είναι ογκώδης. Φτιάξαμε ορισμένους δήμους κατ΄ εικόνα και ομοίωση του κεντρικού κράτους. Ο επιτελικός δήμος πρέπει να είναι ευέλικτος.
Επιτρέψτε μου να πω και κάτι που ίσως ακουστεί αιρετικό. Ο αυριανός δήμος δε θα είναι η ατμομηχανή της τοπικής ανάπτυξης. Οι εξελίξεις στο ΕΣΠΑ με επιβεβαιώνουν νομίζω. Ο αυριανός δήμος θα πρέπει να είναι ο ρυθμιστής της τοπικής ανάπτυξης, γι αυτό πρέπει να είναι έξυπνος και αποτελεσματικός.
Θα μας χαρίσουν το ρυθμιστικό μας ρόλο;
Φυσικά όχι. Η πολύχρονη εμπειρία μας λέει ότι τίποτα δεν μας έχει χαριστεί. Το αντίθετο, οι δυνάμεις του συγκεντρωτικού κράτους και της αδράνειας είναι πολύ ισχυρές. Εάν δεν αντιδράσουμε, εάν δεν διατυπώσουμε προτάσεις, εάν δεν διεκδικήσουμε το νέο ρόλο μας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, παρά τις επιτυχίες της, η ελληνική ΤΑ να βρεθεί υποβαθμισμένη».

Γιάννης Μπουτάρης: Ως αιρετοί έχουμε τη μεγάλη ευθύνη
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη δική του τοποθέτηση υποστήριξε πως “η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από την κρίση, αφού έχει ήδη απολέσει σχεδόν το 60% των πόρων που εισέπραττε πριν από μια πενταετία. Τώρα καλείται να συνεισφέρει ό,τι αποθεματικά διαθέτει ακόμη, προκειμένου να μείνει όρθια η χώρα – και το κάνει”.
“Η πλέον σημαντική αλλαγή στην λειτουργία της Αυτοδιοίκησης είναι ότι πρέπει πλέον να μάθει να στηρίζεται στα πόδια της περισσότερο με τις δικές της προσπάθειες και λιγότερο με την κρατική στήριξη”, πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης καταλήγοντας:
“Θεωρώ ότι η αυτή κρίση αποτελεί την πιο σημαντική ευκαιρία αναστροφής του κλίματος της απαξίωσης της πολιτικής στη χώρα μας και εμείς ως αιρετοί έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσουμε αυτού του είδους την εμπιστοσύνη”.

Καστρινός: «Ανάγκη η δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας»
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ένωσης ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξη Καστρινού, προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και δημάρχου Πηνειού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ΠΝΠ εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα αποσπασματικών τακτικών της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «επιθυμούμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με μυωπικές πολιτικές που κοιτάζουν να διαχειριστούν μόνο το σήμερα και δεν κοιτάζουν στο αύριο. Πρόσθεσε, δε, πως στην Ελλάδα οι δήμοι λαμβάνουν επιχορηγήσεις ύψους 3,5% του ΑΕΠ όταν στην Ευρώπη των 27 λαμβάνουν το 11,8% κατά μέσο όρο. Υπενθύμισε ότι κόπηκαν συνολικά κατά 62% οι ΚΑΠ από προηγούμενες κυβέρνησης «και τώρα –συμπλήρωσε–έρχεται το καπέλωμα το τελειωτικό».
Θέλουμε καθαρούς κανόνες και καθαρές σχέσεις, υπογράμμισε σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα ΚΑΠ θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά στόχος είναι η πλήρη εφαρμογή του  σε μια δεκαετία, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Δημοτικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα τόνισε ότι έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με τις πληρωμές του ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων δήμων να επιτροπή αιρετών.
Καμίνης: Χωρίς διάλογο πέρασε η ΠΝΠ – Θετική η τροπολογία
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην ΠΝΠ, λέγοντας ότι πλήττει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, αναγνώρισε ωστόσο ως θετική την τροπολογία, ενώ υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τοπικιστικά κριτήρια.

Αγοραστός: Δεν πρέπει να παίρνονται αποφάσεις ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αναφορά στην ΠΝΠ έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη περισσότερου διαλόγου, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πληροφορείται για διατάξεις που την αφορούν, μέσα από τον Τύπο.

Μιλτιάδης Καρπέτας: θα συνεχίσουμε τον αγώνα για χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τα αιτήματα και τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ προς το Συνέδριο, συνόψισε στην εισήγησή του ο πρόεδρός της και δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας.  Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνταγματική χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  στη καθιέρωση υποχρεωτικής διαδικασίας διαβούλευσης στην ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τ.Α. και στη δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των Ο.Τ.Α.. Ο Μ. Καρπέτας υποστήριξε ότι οι αιρετοί πρέπει να προασπίσουν  το κύρος του θεσμού και την αξιοπιστία του χώρου.
Γιάννης Τσιάμης: Ανάγκη για μετρήσιμη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση
“Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να κατανοήσει πως εάν δεν διαθέτει ο ίδιος σωστή δομή και οργάνωση στις Τ.Π.Ε., είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να παρέχει σοβαρές και ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες του” ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού Γιάννης Τσιάμης. Όπως τόνισε “ο στρατηγικός σχεδιασμός που αφορά την Η/Δ στους Δήμους με ορίζοντα το 2020 που θα προταθεί από τη Κ.Ε.Δ.Ε  αφενός θα εναρμονίζεται με τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και αφετέρου θα είναι απόλυτα ρεαλιστικός, μετρήσιμος και αποτελεσματικός”.
Σημείωσε δε ότι “το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είναι πολύ διαφορετικό στη φιλοσοφία του. Εμπεριέχει πολλές απαιτήσεις και δίνει έμφαση στην προώθηση της  καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης».
Όπως είπε “οι περισσότεροι Δήμοι πρέπει να υποστηριχτούν και να βοηθηθούν από την Κ.Ε.Δ.Ε με συγκεκριμένο σχεδιασμό, έτσι ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα με τους υπόλοιπους και σαφώς, στους τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένους Δήμους να προωθηθούν ανάλογες δράσεις για να μην μείνουν στάσιμοι” προσθέτοντας ότι “Η Κ.Ε.Δ.Ε δεν υποκαθιστά τους Δήμους, που πρέπει οι ίδιοι με δική τους προσπάθεια να προωθήσουν την ανάπτυξη της εφαρμογής των ΤΠΕ”.

Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω απ’ αυτές σημείωσε ο Γ. Τσιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.