Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Φρ. Ολάντ: «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα»

Θαρραλέα αυτοκριτική του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη χώρα μας, στην ιστορική ομιλία του από κοινού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την πρώτη κοινή ομιλία του γαλλογερμανικού «ζεύγους»  μετά το 1989.

Ο Φρ. Ολάντ τόνισε πως κατά την προηγούμενη περίοδο «εγκαταλείψαμε την Ελλάδα» και «απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια ολοκληρωτική λύση για το ελληνικό χρέος.
«Η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ, μαζί με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προωθήσαμε συζητήσεις που δυστυχώς απέτυχαν. Και τώρα βλέπουμε εικόνες εγκατάλειψης. Εγκαταλείψαμε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να να διαβουλευτεί το λαό του, πριν συμφωνήσει».
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Γερμανία συνεργάστηκε με τη Γαλλία, για να διατηρηθεί ενωμένη η ευρωζώνη.
«Η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύνομα και πολύ σημαντικά, όπως άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια. Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Μια οικονομικά και πολιτικά ισχυρή ΕΕ μπορεί να δώσει τις λύσεις και γι' αυτό το λόγο πρέπει να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν στην ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.