Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Για τα τοξικά φυτοφάρμακα στη Σταυρούπολη

«Δεν αρκεί μόνο η αναζήτηση των ευθυνών αλλά το τι κάνουμε από εδώ και πέρα» δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος σχετικά με το θέμα της απομάκρυνσης μεγάλης ποσότητας τοξικών φυτοφαρμάκων και συσκευασιών που βρίσκονται αποθηκευμένα και ξεχασμένα σε μια παλιά καπναποθήκη στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Να θυμίσουμε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε την απομάκρυνσή τους προτείνοντας με έγγραφό της προς την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, ποσό που τελικά εγκρίθηκε.
 
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θ. Σαρόπουλος ενημέρωσε σχετικά με την υπόθεση τονίζοντας ότι από το 2015 αναζητήθηκε το απαιτούμενο ποσό για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων ενώ παράλληλα έγινε και η επαφή με πιστοποιημένες εταιρείες αλλά η προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2002 όταν καταργήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, με το πρωτόκολλο κατάργησης προβλεπόταν και η καταστροφή των φυτοφαρμάκων.

«Αν είναι να αναζητήσουμε ευθύνες θα πρέπει να τις αναζητήσουμε στον ΕΟΚ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι και το 2005 που παραχωρήθηκε το κτίριο στην Περιφέρεια, αλλά και στην Περιφέρεια» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Γ. Θεοδωρόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.
 
Όπως εξηγεί «με βάση την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία υπεύθυνος για την καταστροφή των φυτοφαρμάκων είναι ο κάτοχος, αυτός που παρήγαγε τα φάρμακα αυτά ή το νομικό και φυσικό πρόσωπο στην κατοχή του οποίου βρίσκονται τα απόβλητα, η Περιφέρεια και προγενέστερα ο ΕΟΚ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον με βάση τη νομοθεσία και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» υπεύθυνοι είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες δημόσιοι ή ιδιωτικοί».
 
«Έτσι την ευθύνη έχουν η Περιφέρεια και το Υπουργείο. Η Περιφέρεια από το 2005 μέχρι και σήμερα δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα. Γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια;» τόνισε ακόμη ο Γ. Θεωδορόπουλος υπενθυμίζοντας ότι «Τα φυτοφάρμακα είναι αποθηκευμένα στον  4ο όροφο ενός κτιρίου που μέχρι πριν λίγους μήνες εργάζονταν υπάλληλοι της Περιφέρειας καθώς λειτουργούσαν υπηρεσίες της».
 
Σήμερα, συνέχισε ο περιφερειακός σύμβουλος, η Περιφέρεια κατέληξε στην έγκριση του ποσού των 300.000 ευρώ και στο επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να γίνει ένα διεθνής διαγωνισμός. Η εμπλοκή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει στο γεγονός ότι υπάρχει θέμα διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας από τα επικίνδυνα υλικά.
 
«Αν πάμε σε διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού θα καθυστερήσει για περισσότερο ίσως και από ένα εξάμηνο. Για την ΡΙΖΑΡΕΝ, τίθεται θέμα πολιτικής προστασίας και θα πρέπει να συντομευθούν οι διαδικασίες. Πρέπει, τέλος, το κτίριο να φυλάσσεται και να υπάρχει πυρασφάλεια και να ενημερωθεί ο Δήμος Παύλου Μελά έτσι ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την κυβέρνηση να επιταχύνουν τις διαδικασίες» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.