Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

«Μάχη» στο Δ.Σ.Θερμαϊκού για τη «μείωση»-κοροϊδία του 3%

«Μάχη» στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για τα δημοτικά τέλη, των οποίων η διοίκηση Μαυρομάτη προχώρησε σε μείωση μόνο 3%, με συνέπεια οι δημότες να εξακολουθήσουν να πληρώνουν τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στη Βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως στη χώρα. «Κοροϊδία και εμπαιγμό», χαρακτήρισε τη μείωση αυτή η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ενώ όλες μαζί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, υπεραμυνόμενος αυτής της πλασματικής μείωσης, που ανέρχεται μολις στα 6 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο (από 2,46 που είναι σήμερα στα 2,40 ευρώ), επικαλέστηκε το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, επί της δικής του διοίκησης, έγιναν σοβαρά βήματα μείωσης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου. Δεν απάντησε όμως, τόσο αυτός όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μήλιος στις επίμονες ερωτήσεις των  δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας» για το πόσοι επωφελούνται από το μέτρο αυτό. Καθώς όπως ανέφεραν, πρόκειται για ένα ασήμαντο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό του Δήμου.
Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, υπενθυμίζοντας τη στάση της σημερινής δημοτικής αρχής όταν ήταν αντιπολίτευση, κάλεσε τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει σε γενναία μείωση της τάξης του 10-15%, ακολουθώντας το παράδειγμα όλων σχεδόν των άλλων δήμων της περιοχής αλλά και της χώρας που μείωσαν αισθητά τα δημοτικά τέλη αυτά τα χρόνια της κρίσης.
«Περηφανεύεστε ότι έχετε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 12.50.000 ευρώ. Γιατί ένα  μικρό ποσό από αυτά δεν τα διαθέτετε για τη μείωση των ληστρικών δημοτικών τελών και την ουσιαστική ανακούφιση των συνδημοτών μας;», αναρωτήθηκε ο Σπ. Κουζινόπουλος. Και στην παρατήρηση ότι από τη διοίκηση μειώθηκαν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, η απάντηση ήταν «Ναι, για να επωφελούνται τα δέντρα»!
Συνεχίζοντας αυτό το μπαράζ επικρίσεων από την πλευρά της «Συμπολιτείας», ο δημοτικός της σύμβουλος, Θοδωρής Τζίνας υπογράμμισε ότι ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί τις ανάγκες του Δήμου, για να δικαιολογήσει αυτά τα πανάκριβα δημοτικά τέλη, εντούτοις αυτά δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. «Τι τους προσφέρουμε γιαυτά τα δημοτικά τέλη; Το απαράδεκτο θέαμα με τα σκουπίδια στους δρόμους ή τον άθλιο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό;», ρώτησε.
Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Γιάννης Τσακμάκας, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών, δεδομένου ότι αυτά τα χρόνια των μνημονίων και η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων μειώθηκε, αλλά και η τιμή των καυσίμων.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο λάθος» την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης να αυξήσει, το 2011, τα δημοτικά τέλη κατά 24%, τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή μόλις ανέλαβε το δημαρχιακό αξίωμα θα έπρεπε να επιστρέψει το ύψος των δημοτικών τελών στην προηγούμενη κατάσταση και ζήτησε τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 24%.
Τέλος, ως απαράδεκτα για τα λαϊκά νοικοκυριά, έκρινε τα δημοτικά τέλη και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη και ζήτησε τη μείωσή τους.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καταψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη «μείωση»-κοροϊδία του 3% στα δημοτικά τέλη. Εισήγηση που πέρασε οριακά, με μόλις 17 ψήφους στα 33 μέλη που διαθέτει το δημοτικό συμβούλιο και αφού στο τέλος χρειάστηκε να «επιστρατευθούν» κάποιοι απόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση της «Συμπολιτείας» για τα δημοτικά τέλη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.