Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, συγκάλεσε σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία των δημοτικών χώρων συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Ο κ. Γιουτίκας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δήμων για τη δυνατότητα που υπάρχει να αντλήσουν πόρους από το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο αντιπεριφερειάρχης τούς επεσήμανε ότι μπορούν να βασίζονται για όποια βοήθεια χρειαστούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια έως την αδειοδότησή τους.
Ελάχιστοι δήμοι έτοιμοι
Σύμφωνα με πληροφορίες της ThessNews, στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι μόνο οι δήμοι Παύλου Μελά και Βόλβης έχουν σχετική ετοιμότητα με αδειοδοτήσεις και τους κατάλληλους χώρους και γι΄ αυτό θα εισηγηθεί στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα παράταση της πρόσκλησης για μερικούς μήνες για να προετοιμαστούν και άλλοι δήμοι. Σε καλό δρόμο βρίσκεται και ο δήμος Θεσσαλονίκης.
«Ο δήμος Παύλου Μελά σύμφωνα με το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που σχεδιάστηκε μέσα από δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και όλα τα θεσμικά όργανα, προχωράει στη λειτουργία χώρων Πράσινων Σημείων (Κεντρικό Πράσινο Σημείο, Κινητό Πράσινο Σημείο, Γωνιές Ανακύκλωσης). Ήδη έχουν προχωρήσει όλες οι σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και το κεντρικό Πράσινο Σημείο θα δημιουργηθεί στην Ευκαρπία σε δημοτικό χώρο 3 στρεμμάτων πριν τον κόμβο Δερβενίου» αναφέρει στην ThessNews o εντεταλμένος σύμβουλος Σάκης Λαζαρίδης, που εκπροσώπησε τον δήμο Παύλου Μελά.
«Στον Δήμο Παύλου Μελά και στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου λειτουργεί ήδη ένα μικρό Πράσινο Σημείο που αποτελείται από press-container συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου, που ως επί το πλείστον προέρχονται από τα σχολεία του δήμου. Ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III μαζί με άλλες 5 ευρωπαϊκές πόλεις, που αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την προώθηση της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης ''Tropa Verde'', που εφαρμόζεται στην ισπανική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και βασίζεται στη λειτουργία των Πράσινων Σημείων και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανταμείβουν τους πολίτες που ανακυκλώνουν» συμπληρώνει.
Τι είναι το "Πράσινο Σημείο"
Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος ανακύκλωσης που προσφέρει κίνητρα στους πολίτες για να ανακυκλώσουν σε όλη την αλυσίδα των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και βάσει της νέας εθνικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα, καλούνται πλέον όλοι οι δήμοι να το υιοθετήσουν.
Οι πολίτες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση μέσω των Πράσινων Σημείων έχουν ανταποδοτικά οφέλη, ενώ παράλληλα μπορούν να προμηθευτούν ανταποδοτικά επαναχρησιμοποιημένα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που επιδιορθώνονται στα Πράσινα Σημεία μέσω της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στα Πράσινα Σημεία θα συλλέγονται χωριστά σε ειδικά container τα ανακυκλώσιμα υλικά όπως τηγανέλαια, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα σε καλή κατάσταση και θα πωλούνται για ανακύκλωση μέσω διαγωνισμού αντί να καταλήγουν στις χωματερές επιβαρύνοντας το Περιβάλλον και τους πολίτες με επιπλέον δημοτικά τέλη. Παράλληλα, οι μαθητές των σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα να τα επισκέπτονται και να εκπαιδεύονται σε θέματα Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη.
Πηγή: εφημερίδα Thessnews σε ρεπορτάζ Δημήτρη Συρμάτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.