Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Σήμερα ο επίσημος εορτασμός απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει σήμερα με επισημότητα την 75η επέτειο απελευθέρωσης της πρωτεύουσας του Μακεδονικού ελληνισμού από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής, ύστερα από τις σκληρές μάχες που έγιναν στις παρυφές της πόλης και την θριαμβευτική  είσοδο σ' αυτή των ανταρτικών δυνάμεων της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζουμε ότι με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 81/Α/09-05-2016), η 30η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής, καθώς επίσης και φωταγώγηση του Δημαρχείου και όλων των υπόλοιπων δημόσιων κτιρίων.
Στις 10:15 το πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα μιλήσουν για τη σημασία της ημέρας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ θα ακολουθήσει στις 11.00 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ ́ Σώματος Στρατού.
Στις 12.30 το μεσημέρι, για τη σημασία της ιστορικής αυτής ημέρας, θα γίνουν ομιλίες και εναπόθεση λουλουδιών από εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αναθηματική πλάκα προς τιμή των ανταρτών του ΕΛΑΣ, που υπάρχει στη Λεωφόρο 30ης Οκτωβρίου, πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου, και στη συνέχεια, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της έκθεσης ντοκουμέντων:‘’Εθνική Αντίσταση 1941-1944 - Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα’’. Η εκδήλωση αυτή, θα πλαισιωθεί από το μουσικό σχήμα ‘’Πριγκηπέσα’’ που θα ερμηνεύσει ρεμπέτικα της κατοχής.
Σημειώνεται ότι με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να γίνουν ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία σχετικές με τους ηρωικούς αγώνες αντίστασης του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι ώρες των ομιλιών και των εκδηλώσεων θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.