Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Επίθεση ΜΑΤ κατά νεαρών στην Άνω Πόλη

Έντονες διαμαρτυρίες προκαλεί στη Θεσσαλονίκη η επίθεση των ΜΑΤ, το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη, εναντίον νέων που βρισκόταν εκεί περνώντας την ώρα τους, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες αλλά και φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, κι ανάμεσά τους κορίτσια, χτυπήθηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι εκτός των άλλων έκαναν χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης. 

Η αναίτια και ωμή αστυνομική βία από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, προκάλεσε την οργή των νέων που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην πλατεία, πολλοί από τους οποίους άρχισαν να αποδοκιμάζουν τους ένστολους, να τους πετάνε τα μπουκάλια που κρατούσαν και να τους φωνάζουν "να πάτε στην Ομόνοια και στις φιέστες του Μπακογιάννη".
Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας έφτασαν στο σημείο περίπου στις 22:00 κάνοντας αρχικά συστάσεις στον κόσμο να διαλυθεί στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, την ίδια ακριβώς ώρα κλούβα των ΜΑΤ, μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και ένα τζιπάκι της ΟΠΚΕ είχαν σταθμεύσει σε πολύ κοντινή απόσταση, στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.


Γύρω στα μεσάνυχτα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με τις ασπίδες τους, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στον κόσμο που διαμαρτυρόταν για την κίνηση της αστυνομίας ή απλώς καθόταν στην πλατεία. Ενώ ο περισσότερος κόσμος είχε διασκορπιστεί στα γύρω στενά κι ειδικά στο στενό, στην κατεύθυνση προς το Κουλέ Καφέ, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν εκ νέου με γκλομπ ξυλοκοπώντας αδιάκριτα.
Από την πλευρά της η αστυνομία αναφέρει πως τα ΜΑΤ δέχθηκαν επίθεση "με μπουκάλια και πέτρες" την ώρα που έφτασαν στο σημείο, με αποτέλεσμα να τους απωθήσουν. Ισχυρίζεται δε η αστυνομία ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε δεχθεί κλήσεις από περίοικους για διατάραξη κοινής ησυχίας από τους νεαρούς, οι οποίοι "παρέμεναν στην Πλατεία, σε καθημερινή βάση, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες προκαλώντας ενόχληση στους κατοίκους της περιοχής".
Η επίθεση της δύναμης των ΜΑΤ και ο ξυλοδαρμός νέων από τους επιτιθέμενους αστυνομικούς, επιβεβαιώνεται και από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, δείχνοντας κοπέλες που φέρουν χτυπήματα στην πλάτη, τον ώμο και τον αγκώνα καθώς και σχετικά βίντεο.


Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Έντονη ήταν η αντίδραση για το γεγονός της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης η οποία  τονίζει πως πλέον στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πλατείες και οι νέοι της Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας την αστυνομία και την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς την ίδια ώρα γίνονταν ανενόχλητα τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ.Μπακογιάννη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Το προηγούμενο διάστημα είδαμε να χαρακτηρίζονται διαμαρτυρώμενοι ενάντια του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου εκπαιδευτικοί, καλλιτεχνες, και άνθρωποι που απολάμβαναν μια βόλτα στη γειτονική τους πλατεία ως άεργοι, τεμπέληδες, έμποροι ναρκωτικών και κοινωνικά ανεύθυνοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, γίναμε μάρτυρες της βίαιης καταστολής και της αυθαιρεσίας της αστυνομίας χάρην εκκένωσης πλατειών λόγω του κορονοϊού. Αυτό δεν ήταν παρά μια πρόφαση, όπως αναδείχθηκε έπειτα της ανενόχλητης διεξαγωγής των εγκαινίων της πλατείας Ομονοίας από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ.Μπακογιάννη. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΛΑΣ δεν εμφανίστηκε να διακόψει την οργανωμένη, επικίνδυνη κι ανεύθυνη φιέστα.Τουναντίον, στις πλατείες Αγίας Παρασκευής και Κυψέλης, οι δυνάμεις της αστυνομίας επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής, όπου χτύπησαν, εξευτέλισαν και προσήγαγαν αναίτια νέους που βρίσκονταν στους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους των πλατειών, που έτυχε να περνούν απ' το σημείο τη στιγμή της εφόδου αλλά και κατοίκους, σύμφωνα με ανατριχιαστικές καταγγελίες των βαλλόμενων.
Σήμερα (χτες) το βράδυ στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πλατείες και οι νέοι της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία και προχώρησαν στη ρίψη κροτίδων κρότου λάμψης προς τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος. Η σημερινή βίαιη και αναίτια έφοδος των ΜΑΤ προστίθεται στον μακρύ κατάλογο επιθέσεων της αστυνομίας, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στη νέα γενιά.
Αυτά τα γεγονότα θυμίζουν σκοτεινές εποχές στις οποίες οι νέοι και οι νέες αρνούμαστε να επιστρέψουμε. Γίνεται κάθε μέρα ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως «ευκαιρία» για επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Η «ακροδεξιά» κανονικότητα που ετοιμάζουν δε μας χωράει. Οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες ανήκουν σε όλες και σε όλους μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.