Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Δήμος Θερμαϊκού: Αντίδραση για τη στάση διοίκησης Δήμου και αντιπολίτευσης στο προσφυγικό

Την έντονη αντίθεσή της για τον τρόπο που η δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και η μείζονα αντιπολίτευση αντιμετώπισαν την ενδεχόμενη εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού", κατηγορώντας τους ότι χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο, ιδιαίτερα με τον ισχυρισμό που διατύπωσαν ότι δήθεν αν εμφανιστούν στα όρια του Δήμου πρόσφυγες "θα απειληθεί αλλοίωση του πληθυσμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Την Παρασκευή 22/5/2020 ο Δήμαρχος κάλεσε σε συνάντηση, τους επικεφαλής παρατάξεων για να ενημερώσει για την εξέλιξη της πιθανής εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή μας.
Αρχικά καλέσαμε τη δημοτική αρχή να βάλει τέλος στον τρόπο συνεδριάσεων με μηνύματα και να προχωρήσουμε σε δια ζώσης συνεδριάσεις με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Επίσης τονίσαμε το κίνδυνο να καταντήσει μια κακή συνήθεια να μένουμε σε ενημερώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων για την ενημέρωση -  συζήτηση ζητημάτων. Το θέμα είναι να συγκαλείται το ΔΣ  και να παρουσιάζονται εκεί οι απόψεις όλων των δημοτικών συμβούλων ,άλλα και πολιτών που θέλουν να βάλουν θέματα.
 Θεωρούμε επικίνδυνο τον τρόπο που η δημοτική αρχή , μέσω του κ. Τσαμασλή, άλλα και η αντιπολίτευση(ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του κ. Μαυρομάτη), αντιμετώπισε το θέμα, δημιουργώντας αντιδραστικά αντανακλαστικά στην κοινωνία μας. Άραγε θα μας πουν τις προτάσεις τους για το προσφυγικό ή απλά θα «χύνουν» ρατσιστικό δηλητήριο μιλώντας ο μεν για το ότι «ο οικισμός της Αγίας Τριάδας θα απειλούνταν με αλλοίωση πληθυσμού» και ο δε για το ότι «η παρουσία μεταναστών θα δημιουργήσει προβλήματα.
Προκλητική είναι η τοποθέτηση ότι «θέλουν την προστασία της Δημόσιας Υγείας», όταν για την υποχρηματόδοτηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν λένε κουβέντα, όταν το Κ.Υ Μηχανιώνας αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα.
Συμπεράσματα μπορούν να βγουν και για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι Ξενοδόχοι που τάχα ενδιαφέρονται για τους 75 ντόπιους εργαζόμενους, όπως προκλητικά γράφτηκε στην επιστολή του ξενοδοχείου. Μιλάμε για εργαζόμενους σε έναν κλάδο που αυτό το διάστημα είναι σε κινητοποιήσεις. Που τα προηγούμενα χρόνια στο «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης δεν εφαρμόζονταν η κλαδική σύμβαση, κυριαρχούσαν οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, χωρίς ρεπό με απλήρωτες υπερωρίες, με φουλ εντατικοποίηση. Και σήμερα είναι μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση και στο Θερμαϊκό , όπως και σε όλους τους Δήμους έχει συγκεκριμένες θέσεις για το προσφυγικό και καλεί το λαό της περιοχής μας , να βγάλει συμπεράσματα , να οργανώσει τον αγώνα του, στρέφοντας τα πυρά στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Να απομονώσουν τόσο τον αντιδραστικό εθνικισμό όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των “ανοιχτών συνόρων”.
Είναι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, αυτή που ευθύνεται αφ’ ενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφ’ ετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, κανένα μέτρο καταστολής, καμία υποκριτική φωνή ευαισθησίας και συμπαράστασης από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και κανένα κυβερνητικό ευχολόγιο για δήθεν αλληλεγγύη από την ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την όξυνση του προβλήματος.
Ειδικά τα σχέδια για δημιουργία κλειστών δομών σε νησιά , άλλα και στην Ηπειρωτική Ελλάδα , όπως έγινε πρόσφατα στο Δ. Σιντικής Σερρών , περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει . Η άρνησή μας για τη λειτουργία νέων κλειστών δομών συνδέεται με τη θέση μας για άμεση χορήγηση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ασύλου και όλων των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, για να φτάσουν το συντομότερο στις χώρες προορισμού τους.
Τώρα απαιτείται:
· Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
· Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά
· Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
· Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με την Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
· Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.