Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η απαξίωση της Δικαιοσύνης

του Γιάννη Νισύριου

Στην αρχή της θητείας της η κυβέρνηση πρόβαλλε θερμά το ζήτημα της αποκατάστασης των θεσμών,προφανώς  σε αντίπραξη με τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη. Η μετέπειτα πορεία της όμως δεν κατέδειξε ως ειλικρινείς τις προθέσεις της. Τα νομοθετήματά της αναλώθηκαν στην ταχεία φορολογική επιβολή με τη Δικαιοσύνη διεκπεραιωτή των δημοσιονομικών απαιτήσεων του κράτους.

Η ταχύτητα της δικαιοσύνης ταυτίστηκε επίσης με την ταχύτητα των επενδύσεων με συνέπεια,όχι ασφαλώς τη διευκόλυνση του μικρομεσαίου επιχειρηματία,που ήδη ήταν καθηλωμένος στο καναβάτσο αλλά εκείνη των μεγάλων επενδύσεων,ώστε να ξεπεραστούν γρήγορα οι όποιες κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές αντιδράσεις.

Στο όνομα αυτής της φερόμενης προόδου εντάσσεται και η τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο του δικαίου,η αυτοματοποίηση των δικαστικών διαδικασιών και η εξαγωγή-αυτός είναι ο κατάλληλος όρος-αποφάσεων με ρομποτική πρακτική.Η άλλη νομοθετική στόχευση αφορά την συνένωση των Εισαγγελιών. Οικονομικοί Εισαγγελείς και Εισαγγελείς διαφθοράς υπήρξαν όμως διαφορετικοί θεσμοί με διακριτούς ρόλους.

Οι πρώτοι  είχαν εξουσία στη διενέργεια ερευνών κάθε οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του δημοσίου τομέα,οι δεύτεροι στη διαφθορά πολιτικών προσώπων για κακουργήματα υπουργών,υφυπουργών αλλά και διοικητών οργανισμών,νομικών προσώπων δημοσίου κλπ. Δεν κατανοεί κανείς τι άλλαξε ώστε να προκύψει συγχώνευση και εκ των πραγμάτων αποδυνάμωση και των μεν και των δε. Ο κος Τσιάρας,έχοντας προφανώς στο στόχαστρο την κα Τουλουπάκη,επιχειρεί εξαιτίας της τη ριζική μεταβολή ενός νευραλγικού τμήματος του δικαιικού συστήματος,με στόχο την απόσπαση τεχνηέντως της κας εισαγγελέως διαφθοράς από τα καθήκοντά  της.

Παύει συνεπώς το αξίωμα πως ο κάθε νόμος είναι απαύγασμα των κοινωνικών συνθηκών που επιβάλλουν την ψήφισή του,όπως η ευρεία έκταση της διαφθοράς και ως αίτιον του νομοθετήματος καθίσταται η απομάκρυνση μιας δικαστού με τρόπο μάλιστα αμφισβητούμενο θεσμικά. Αλλά και στην πράξη η κυβέρνηση  αγνοεί παντελώς τις θέσεις των Δικαστικών Ενώσεων και νομοθετεί κατά βούληση,μη έχοντας μάλιστα ούτε έναν νομικό στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώθηκαν και στις πρόσφατες εκλογές των δικαστικών ενώσεων, όπου οι φιλικά προσκείμενοι στις πρακτικές αυτές της κυβέρνησης υπέστησαν συντριπτική ήττα. Θα μεταβάλλει τώρα στάση η κυβέρνηση? Η ευθύνη βαρύνει τον Πρωθυπουργό και μόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.