Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πώς παραπλάνησε τον Πούτιν η FSB

Του Μιχάλη Ψύλου

Το χειρότερο για έναν πρώην άνθρωπο των μυστικών υπηρεσιών είναι να τον παραπλανήσουν οι παλιοί του συνάδελφοι!  Ακούγεται απίστευτο, αλλά ο λόγος για τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν πείστηκε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε λίγες μέρες και να εμφανιστεί θριαμβευτής μετά την εγκατάσταση μιας «κυβέρνησης-μαριονέτας» στο Κίεβο, δεν αποκλείεται να ήταν μια αναφορά της μυστικής υπηρεσίας, FSB.

Μια έκθεση της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Rusi (The Royal United Services Institute) εξηγεί τι συνέβη με βάση ρωσικά έγγραφα: Η απόφαση για την εισβολή ελήφθη βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Το θέμα της δημοσκόπησης ήταν: «Η Ουκρανία μέσα από τα μάτια της Ρωσίας».

Την έρευνα ανέθεσε η 9η Διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), που ασχολείται με τις γειτονικές χώρες.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, μεγάλο μέρος των Ουκρανών ήταν απαισιόδοξοι για το μέλλον, δεν είχαν εμπιστοσύνη σε πολιτικούς και θεσμούς και ανησυχούσαν για την αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι  είχε την υποστήριξη μόλις του 27% των Ουκρανών , ενώ το 67% τον απέρριπτε. Αντίθετα ,το 68% των πολιτών δήλωνε πως είχε εμπιστοσύνη στον στρατό.Και το πιο εντυπωσιακό: Το 40% των πολιτών απαντούσε στη δημοσκόπηση ότι δεν θα υπερασπιζόταν την Ουκρανία εάν δεχόταν εισβολή.

Με λίγα λόγια, επισημαίνει η έκθεση Rusi, ο Πούτιν και οι επιτελείς του που σχεδίασαν την εισβολή, έλαβαν σοβαρά υπόψη αυτό το έγγραφο της FSB.Και πείσθηκαν ότι η Ρωσία θα είχε καλές πιθανότητες να νικήσει. Το Κρεμλίνο θεώρησε μάλιστα πώς θα πείσει τους Ουκρανούς για τη χρηστή διοίκηση της Ρωσίας,ενάντια στη διαφθορά στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι η διαφθορά είναι ένα ενδημικό πρόβλημα και στη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση που παρουσίασε η FSB στον Πούτιν , «φωτογράφιζε» όμως μια πολύ διαφορετική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην Ουκρανία. Γιατί είχε γίνει σε καιρό ειρήνης και δεν εξηγούσε, αν αυτή η πραγματικότητα θα άλλαζε ,κάτω από τις βόμβες.


Το ασυνάρτητο διάγγελμα

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε κατά νου αυτή την έρευνα όταν έκανε το τηλεοπτικό του διάγγελμα (σε κάποια σημεία ασυνάρτητο), την παραμονή της εισβολής. Μίλησε για την Ουκρανία με βάση τη «φωτογραφία της στιγμής»που του παρουσίασε  η FSB. Ετσι διέταξε τις δυνάμεις του να επιτεθούν γρήγορα και αποφασιστικά. Τα πράγματα εξελίχθηκαν όμως πολύ διαφορετικά. Τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.

Προφανώς, η 9η  Διεύθυνση της  FSB περιορίστηκε στο να μεταφέρει  τις διαθέσεις στις ρωσόφωνες περιοχές, ανατολικά του Δνείπερου. Χωρίς να σκεφτεί πώς ένιωθαν οι Ουκρανοί ,δυτικά του ποταμού και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Αυτά τα κραυγαλέα λάθη της FSB,θέτουν τώρα τον Πούτιν μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες. Άλλωστε και οι πόλεμοι σπάνια πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί.


Οι 10 πληγές του Πούτιν

 Δέκα γεγονότα που δεν περίμενε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον έχουν πλήξει:

1. Η ουκρανική αντίσταση είναι πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο.

 2. Η εισβολή έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ΝΑΤΟ αναστήθηκε, ο Μακρόν ξέχασε τις εκτιμήσεις για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ» και ο Σολτς την Ostpolitik του Βίλι Μπραντ.

3. Ελάχιστες χώρες υποστήριξαν τη Ρωσία: Βόρεια Κορέα, Ιράν, Λευκορωσία, Κούβα, Βενεζουέλα...

4. Η Κίνα, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, προτίμησε να παραμείνει σχετικά ουδέτερη.

5. Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό κατά του πολέμου του Πούτιν.

6. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι φίλοι του ήταν αρχικά υπέρ του Πούτιν.Τώρα και αυτοί ,γύρισαν την πλάτη.

7. Ο Πούτιν δεν φαινόταν να περίμενε τόσο σκληρές και άμεσες οικονομικές κυρώσεις.

8. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, πολύ δραστήριος στα social media, έχει κερδίσει τη συμπάθεια της παγκόσμιας κοινής γνώμης.Επιπλέον, μιλάει ρωσικά και επομένως μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με τους Ρώσους. Η προβολή του στα μέσα είναι εξαιρετική.

9. Οι αθλητικές ομοσπονδίες ακυρώνουν η μία μετά την άλλη τις αθλητικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν στη Ρωσία.

10. Η ρωσική γνώμη διχάζεται για την επίθεση στην Ουκρανία. Ακόμη και Ρώσοι ολιγάρχες αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από τον Πούτιν.

Και όλα αυτά, επειδή η FSB έβλεπε την Ουκρανική κοινωνία, με «ροζ» γυαλιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.