Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Η ανάγκη για ένα νέο Κίνημα Ειρήνης

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Η οργή και η θλίψη που μας διακατέχει όλους για τα όσα διαδραματίζονται στην όχι και τόσο μακρινή μας Ουκρανία, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στον πλανήτη μας και κυρίως στην Ευρώπη και το ξέφρενο κυνήγι των εξοπλισμών στο οποίο επιδίδονται οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών της ηπείρου μας, επιβάλει την κινητοποίηση όλων των ανθρώπων που αγαπούν την ειρήνη και αγωνιούν για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Με τα όπλα και τις οβίδες κανένας λαός και ποτέ στην Ιστορία δεν αποφάσισε ελεύθερα. Η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ιμπεριαλιστικής έμπνευσης όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη αλλά και πιο παλιά στη Γιουγκοσλαβία ή με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Για τα οποία όλοι αυτοί οι σημερινοί υπέρμαχοι της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας, οι όψιμοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αρθρώνουν ούτε λέξη.

Όπως έδειξε και ο θάνατος των δέκα ομογενών μας στο χωριό Σαρντανά και την υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία, θύματα πάντα αυτών των εγκληματικών επιδρομών είναι ο άμαχος πληθυσμός. Μαζί με πόνο, καταστροφές, θάνατο, προσφυγιά και φτώχεια. Και όλα αυτά γίνονται στην καρδιά μιας Ευρώπης, αδύναμης να διατηρήσει την ειρήνη στο έδαφός της.

Είναι η κρίσιμη στιγμή για ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. Όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης, όλοι αυτοί που αγωνιούν για το ζοφερό μέλλον που διαγράφεται για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία του. 

Η Θεσσαλονίκη, που κατέχει ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη του κινήματος Ειρήνης, ως και η πόλη που δολοφονήθηκε ο μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και εκτελέστηκε εδώ, στο Γεντί-Κουλέ πριν 61 χρόνια, ο πρωτομάρτυρας του παγκόσμιου ειρηνευτικού κινήματος Νίκος Νικηφορίδης, επειδή συγκέντρωνε υπογραφές υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού των τότε υπερδυνάμεων ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, είναι απαραίτητο να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.