Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και αλλού

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Είναι να τραβάει τα μαλλιά του κανείς με τους χειρισμούς που κάνουν οι γαλάζιοι ατσίδες που μας κυβερνούν στο θέμα της ενέργειας ή μάλλον της αναλγησίας τους απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι στενάζουν από τις πανάκριβες όσο και δυσβάστακτες τιμές στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό γιατί η χώρα μας εξακολουθεί εδώ και μήνες να έχει τη δεύτερη ακριβότερη μέση τιμή χονδρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως διαβάζουμε, σημειώθηκε χτες νέα αύξηση κατά 33%  στη μέση χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε για σήμερα στα 255,95 ευρώ η μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένοντας να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, αποδίδει τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις στην ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο, το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο και χίλιες δυο άλλες αιτίες. 

Μας πουλάνε "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".  Καθώς το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, καταλαμβάνει μόνο το 20,45%, ενώ την ίδια στιγμή η ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ξεπερνάει το 44,16%.

Τι συμβαίνει όμως σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου στο θέμα της ενέργειας; Στην Ισπανία και Πορτογαλία, που θυμόμαστε όλοι τη μάχη που έδωσαν οι πρωθυπουργοί τους στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - σε αντίθεση με τον άφωνο Έλληνα πρωθυπουργό- παρουσιάζουν τη χαμηλότερη χονδρική τιμή της Ευρώπης, με 103,24 ευρώ/MWh, αφήνοντας πίσω την Πολωνία που είχε μέχρι τώρα την πρωτοκαθεδρία με 104,27 ευρώ/MWh. Αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερη από εμάς ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο, παρουσιάζουν πολύ μικρότερες χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως είναι η Ιταλία που η τιμή διαμορφώνεται στα 175,93 ευρώ/MWh, η Σλοβακία στα 120,23 ευρώ/MWh, η Αυστρία στα 120,62 ευρώ/MWh.

Κι εμείς, ως πιο αφελείς ή μάλλον κορόϊδα, πληρώνομε τη διπλάσια ίσως και περισσότερο τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς βρισκόμαστε απροστάτευτοι στις ληστρικές στην κυριολεξία αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και των άλλων εταιριών. Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν θα παραλείψουμε στις εκλογές που έρχονται σύντομα να τους.... ξαναπροτιμήσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.