Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ο "ομαδικός τάφος" και ο ενταφιασμός της δεοντολογίας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Αυτό πιά κι αν είναι "αντικειμενική", "αδέσμευτη" και "πλουραλιστική" δημοσιογραφία. Μας βομβαρδίζουν δύο μέρες τώρα τα ΜΜΕ, πρωτίστως τα κρατικά, με τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ότι "ανακαλύφθηκε νέος ομαδικός τάφος με περίπου εννιακόσιους πολίτες στην περιοχή του Κιέβου" εξαιτίας της εγκληματικής ρωσικής εισβολής στη χώρα του. Όμως, την ίδια ώρα, τα ίδια μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αναφέρουν τη διάψευση της εντυπωσιακής ομολογουμένως αυτής είδησης που έγινε από την Ουκρανική αστυνομία.

Όπως διαβάζουμε, " η εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή του Κιέβου Ιρίνα Πριανισνίκοβα διέψευσε τις πληροφορίες του Ζελένσκι σχετικά με έναν νέο ομαδικό τάφο με 900 πτώματα πολιτών στην περιοχή του Κιέβου. Η Πριανισνίκοβα δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λάθος ή εννοούσε τις γενικές στατιστικές για τους νεκρούς".

Και φυσικά, μετά τη διάψευση αυτή από την Αστυνομία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ζελένσκι, Νικιφόροφ, διευκρίνισε ότι όταν ο πρόεδρος μίλησε για «τάφο με 900 άτομα», εννοούσε στην πραγματικότητα τον συνολικό αριθμό των πτωμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή του Κιέβου από την έναρξη του πολέμου.

Ακούσατε ή διαβάσατε τίποτα γιαυτή τη διάψευση ή την ανασκευή της είδησης από τα ελληνικά ΜΜΕ; Τσιμουδιά. Κουβέντα. 

Είπαμε. Αυτή η ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν σε μία ανεξάρτητη χώρα και ο συνεχιζόμενος εδώ και πάνω από δύο μήνες καταστροφικός πόλεμος, συνοδεύεται και από έναν πρωτοφανή πόλεμο προπαγάνδας και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Μόνο που τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να αναμεταδίδουν τα ανακοινωθέντα και τις ειδήσεις, πραγματικές ή διαστρεβλωμένες μόνο της μίας εμπόλεμης πλευράς. Μίλησε κανείς για δεοντολογία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.