"Δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο η περιοχή. Χρειάζεται ένταση του αγώνα"
Υπενθυμίζεται ότι με τις υπογραφές των δημοτικών συμβούλων των πέντε παρατάξεων, είχε υποχρεωθεί η διοίκηση του Δήμου στις αρχές του μήνα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις σχετικά με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ.
Στις παρεμβάσεις τους, στην εκδήλωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, οι επικεφαλής των πέντε παρατάξεων έθιξαν σοβαρά ζητήματα όπως για παράδειγμα:
-Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, επικεφαλής της παράταξης "Θερμαϊκός Νέα ΠΟρεία" υπογράμμισε ότι χωρίς την κινητοποίηση των κατοίκων δεν μπορεί να επιλυθεί το θέμα του κάμπινγκ και ανέφερε ότι η συνολική έκταση του χώρου δεν είναι 126 αλλά 170 στρέμματα και επομένως η εισφορά σε γη πρέπει να είναι πάνω από 100 στρέμματα, ενώ τα 40 στρέμματα που περιχαρής ανακοίνωσε ο κ. Τσαμασλής ότι παραχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο είναι σκέτη κοροϊδία.
-Ο επικεφαλής της παράταξης "Συμμετέχω Θερμαϊκός" Θοδωρής Τζέκος πρότεινε να ζητήσουν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας την εκ νέου σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση κατά της τσιμεντοποίησης, ανάλογη αυτής που είχε εκδοθεί το 2014.
-Ο επικεφαλής της παράταξης "Δράση Πολιτών" Γιώργος Χατζηβαλάσης τόνισε με έμφαση ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απόλυτη ανάγκη αυτό τον πνεύμονα πρασίνου, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχουν καθόλου δημόσιοι χώροι σε κανένα από τα χωριά του παραλιακού μετώπου.
-Η επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση¨, Ντίνα Μώραλη επισήμανε ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι φορείς της περιοχής, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να περάσει ο χώρος στα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά στο Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.
-Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης "Το μέλλον τώρα" Δημήτρης Καπλάνης αναφέρθηκε στην πληθυσμιακή έκρηξη της περιοχής, σημειώνοντας ότι δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο, άλλες κατοικίες.
Παραθέτουμε στη συνέχεια εκτενή αποσπάσματα των όσων είπαν στις παρεμβάσεις τους οι επικεφαλής των πέντε δημοτικών παρατάξεων.
Γιάννης Μαυρομάτης: Για να δείξουμε και τη βαρύτητα του θέματος, πρέπει να αξιοποιήσουμε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού του 2014. Απόφαση που την είχε ζητήσει ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας στην επίσκεψη που είχα κάνει στο γραφείο του στα τέλη Αυγούστου εκείνου του χρόνου, πριν ακόμη αναλάβω δήμαρχος. Έτσι λοιπόν σταμάτησε αυτό που είχε στο μυαλό του να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες. Έχουμε λοιπόν ως σύμμαχο αυτή την απόφαση που δεν άλλαξε μέχρι σήμερα. Έχουμε επίσης την απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης που συντάσσεται και στοιχίζεται με το Δήμο Θερμαϊκού και το Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο.
Περιβαλλοντικά η περιοχή πλήττεται αν δεν εφαρμοστεί το ΓΠΣ. Και ο χώρος δεν είναι μόνο 126 στρέμματα αλλά προστέθηκαν άλλα 50 στα αρχικά και έγινε 176 στρέμματα. Και επομένως η εισφορά σε γη προς το Δήμο ξεπερνάει τα 100 στρέμματα. Επομένως η ελεημοσύνη των 40 στρεμμάτων που πανηγυρίζει ο δήμαρχος ότι μας δίνει το ΤΑΙΠΕΔ, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί.
Πρέπει να γίνουν σκληρές κινητοποιήσεις για να αντιληφθούν οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν μπορούν να γράφου στα παλαιότερα των υποδημάτων τους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού που ήδη έχουν αποφανθεί μέσω του δημοτικού τους συμβουλίου. Ας τολμήσει ο κ. Τσαμασλής να πει ότι αλλάζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν θα το κάνει αυτό. Και χρειάζεται να πάει μία επιτροπή στο ΤΑΙΠΕΔ και να ενημερώσει για την αποφασιστικότητα των κατοίκων. Χωρίς κινητοποίηση δεν μπορεί να λυθεί το θέμα καθώς αυτοί θα το πάνε όπου θέλουν. Όπως επίσης χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών που δεν γνωρίζουν πως έχει το όλο θέμα. Και φυσικά συστράτευση όλων προκειμένου να σώσουμε το χώρο αυτό.
Θοδωρής Τζέκος: Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το έργο της. Γινόμαστε μάρτυρες ενός έργου που το έχουμε δει πολλές φορές: Παραμέληση της δημόσιας περιουσίας που οδηγεί σε μία "αξιοποίηση" με πολλά εισαγωγικά. Εξαρχής ταχθήκαμε σαν παράταξη κατά αυτής της λογικής, αυτού του πλάνου "αξιοποίησης" με ερωτήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και εξαναγκάσαμε μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο με το θέμα αυτό. Εκεί όμως ο δήμαρχος λειτουργώντας με ένα τρόπο αντίθετο και στους συνδημότες μας που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, λειτούργησε κατά τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να μην οδηγηθούμε σε κάποια απόφαση.
Για μας είναι κόκκινη γραμμή η δόμηση στην περιοχή, στο παραλιακό μέτωπο. Πολύ περισσότερο που στο σημείο του κάμπινγκ βρίσκεται ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που έχει απομείνει στην περιοχή και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι πρέπει να επαναφέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, πιέζοντας να ληφθεί απόφαση και όχι να γίνει μια συζήτηση μόνο στον αέρα. Παράλληλα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας να βγει έξω δυναμικά, όπως κάνει και τώρα, έτσι ώστε να δώσουμε το στίγμα μας, να ακουστούμε όπου πρέπει. Ότι δεν μπορεί η δημοτική αρχή να προχωράει το θέμα του κάμπινγκ εν αγνοία μας, όπως κάνει τώρα. Ο δήμαρχος διαπραγματευόταν για το κάμπινγκ με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ στα κρυφά. Και αν δεν τον πιέζαμε και δεν τον αναγκάζαμε δεν θα έφερνε ποτέ το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αλλά θα μας οδηγούσε σε διαβούλευση κατόπιν εορτής.
Γιώργος Χατζηβαλάσης: Θα πω τα πράγματα πάρα πολύ απλά. Εγώ δεν είμαι θεωρητικός είμαι πιο πολύ της πράξης. Ένα κύριο χαρακτηριστικό των χωριών του παραλιακού μετώπου είναι ότι πρόκειται για προσφυγοχώρια και αυτό το ξέρουμε όλοι. Τα προσφυγοχώρια χτίστηκαν υπό την ανάγκη της στέγασης των προσφύγων που είχαν έρθει με αποτέλεσμα να γινουν οι κατασκευές ανάλογα με τις ανάγκες στέγασης, με συνέπεια να μην υπάρχουν δημόσιοι χώροι σε κανένα από τα σχέδια αυτών των χωριών. Δεν υπάρχουν πλατείες, εκτός αν εννοούμε πλατείες αυτές που δημιουργήθηκαν μετά τη δεκαετία του '60, όπως είναι στην παραλία της Περαίας μπροστά στη Σκάλα, του Μπαξέ, ενώ στην Αγία Τριάδα δεν υπάρχει καθόλου.
Δεν υπάρχουν δημόσιοι χώροι σ' αυτά τα χωριά. Όλη η Άνω Περαία δεν έχει ούτε έναν ανοιχτό χώρο, δεν μιλάμε για πλατεία. Ένας δημόσιος χώρος που έχουμε λοιπόν είναι αυτό το κάμπινγκ και είναι αμαρτία να το χάσουμε αν τσιμεντοποιηθεί κι αυτός. Η αγωνία η δικιά μου είναι αυτό. Δεν θέλω να τσιμεντοποιηθεί για να γίνει ξενοδοχείο. Θέλω να μείνει ανοιχτός χώρος, να γίνει χώρος πολιτισμού, αθλητισμού, έχουμε προβλέψει εκεί να γίνουν και τρία σχολεία.
Έχουμε ανάγκη αυτό τον πνεύμονα, δεν θέλουμε να τον χάσουμε. Αντί να θυμόμαστε εμείς τι έγινε το 2014 και δεν προχώρησε τότε το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ καλό θα ήταν να είναι εδώ ο Δήμαρχος να μας πει γιατί άλλαξε άποψη. Γιατί αυτός το 2014 έλεγε ότι δεν θέλει να γίνει ξενοδοχείο. Να μας εξηγήσει την άποψή του και αν έχει δίκιο και μας πείσει, να τον ακολουθήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, θέλουμε ο χώρος να γίνει όπως τα λιπάσματα του Κερατσινίου.
Ντίνα Μώραλη: Ο κ. Κουζινόπουλος με ενημέρωσε ότι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας "Σώστε το κάμπινγκ" έκανε ένα κάλεσμα σε 50 περίπου φορείς της περιοχής να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Αυτό νομίζουμε είναι αυτό και το πιο σημαντικό. Να δώσουμε το λόγο στους φορείς, να καταθέσουν τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τον προβληματισμό, τις προτάσεις τους για το πως από σήμερα ξεκινάμε και που θα το φτάσουμε. Γιατί πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο λαός της περιοχής οργανωμένα μέσα από τους φορείς του. Εμείς μ' αυτή τη διάθεση ήρθαμε σήμερα εδώ. [..]
Ζούμε σε ένα κλίμα νοσηρότητας, σαπίλας έτσι για να βιώσουμε καλά την αίσθηση, τρομοκρατίας, εκβιασμών, αύξησης των κερδών του κεφαλαίου από τη μια με αντίστοιχη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, καταπάτησης τω ν δικαιωμάτων, εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών της υγείας, της Παιδείας, της γης και του νερού. Το ξεπούλημα λοιπόν του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας δεν ήρθε για να κάνει τη διαφορά, αλλά για να συμπληρώσει την εικόνα. Το ότι η βόμβα κάποτε θα έσκαγε, δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να φέρει πιο κοντά τη διαδικασία του ξεπουλήματος. Έτσι κι αλλιώς αυτές οι εγκαταστάσεις περνώντας στο ΤΑΙΠΕΔ είχαν προδιαγεγραμμένο δρόμο: Αυτό της εκποίησης μια και αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Είναι το καθησυχαστικό ψέμα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.
Από τις άλλες παρατάξεις ακούστηκε η πρόταση για το πέρασμα του κάμπινγκ στο Δήμο. Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Θα μπορούσε κάλλιστα το ρόλο του επενδυτή, κρατώντας πιο χαμηλό προφίλ, να τον παίξει ο Δήμος. Αυτό θέλουμε; [...] Εμείς μετά την επεξεργασία που κάναμε, ζητάμε το πέρασμα του κάμπινγκ στο Δήμο με κρατική χρηματοδότηση και ελεύθερη πρόσβαση για να αξιοποιηθεί για πολιτισμό, αθλητισμό. Τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι φορείς. Πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: Δεν πρέπει να περάσει ο χώρος του κάμπινγκ στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Δημήτρης Καπλάνης: Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση και σε όσους είναι εδώ. Θέλω να πω ότι η παρουσία μου εδώ έχει να κάνει με πολλά ερωτηματικά που έχω στο μυαλό μου. Λέμε να το πάρει ο Δήμος και σκέφτομαι εγώ ότι αν το πάρει η σημερινή δημοτική αρχή τι θα αλλάξει; Το ίδιο δεν θα κάνει; Έτσι κι αλλιώς ότι έχει να κάνει στο Δήμο όλα τα αναθέτει σε ιδιώτες. Όλα πάνε με αναθέσεις. Να μην το πάρει ο Δήμος λοιπόν και το κάνει ότι και το ΤΑΙΠΕΔ. Να το πάρουμε από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά πως; Να πάμε σε ανάπτυξη; Ναι. Τι είδους όμως ανάπτυξη. Να το κάνουμε ένα πάρκο για να περνάμε καλά; Ή να κάνουμε κάτι που να δίνει αξία στον τόπο, μεροκάματα, προοπτική, δουλειά για νέους. Τι απ' όλα πρέπει να διαλέξουμε και προς τα που πρέπει να κατευθυνθούμε. Θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μια δική μου απόφαση, αλλά μια συλλογική απόφαση που θα λάβει υπόψη της πολύ σοβαρά που είμαστε, που θέλουμε να πάμε και πως θα πάμε.
Αυτή την απόφαση λοιπόν πρέπει μέσα από τις διαδικασίες που ξεκινήσατε να την πάρετε εσείς με τη βοήθεια όλων ημών. Έχοντας υπόψη τις προτάσεις. ΄Ώστε να είναι πλειοψηφική η απόφαση που θα πάρουμε στο τέλος. Εγώ δηλώνω ότι θα στηρίξω την όποια απόφασή σας. Θεωρώ ότι αυτός ο τρόπος ανάπτυξης που επιχειρείται δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Η περιοχή μας δέχτηκε έναν εποικισμό μέσα σε μια δεκαετία και ξαφνικά ο παλιός Θερμαϊκός, η Περαία, ο Μπαξές και η Αγία Τριάδα, από 2.000 κάτοικοι ξεπεράσαμε τις 30.000. Αυτό χωρίς να συνοδευτεί με υποδομές ανάλογες με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από όλη αυτή την τσιμεντοποίηση. Δεν είναι επομένως χρήσιμο να πούμε ότι τώρα θα προσθέσουμε και άλλες κατοικίες και άλλο πληθυσμό, μη έχοντας λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις θέλω να σας πω ότι συνεχίστε τον αγώνα, είμαι παρών και για ότι αποφασίστε ξανακαλέστε με.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.