Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παναγιώτου, σε μια τέτοια συγκυρία περιβαλλοντικής υγειονομικής και οικονομικής επιβάρυνσης, κάθε σπιθαμή πράσινου και κοινωνικής υποδομής δεν είναι δυνατόν να παραδίνεται σε ιδιώτες για οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση ένας πνεύμονας πράσινου και αναψυχής 162. 000 m2 .
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια εκτενή περίληψη της παρέμβασης της περιβαλλοντολόγου κ.Αθηνάς Παναγιώτου.
“Να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει πλέον Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκός Κόλπος, εξέλιξη του ΦΔΠΠ Εθνικού Πάρκου Δέλτα Άξιου, γιατί η σημερινή κυβέρνηση με νομοθέτηση κατάργησε τους 36 Φορείς που υπήρχαν για τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ σε όλη την Ελλάδα και μαζί με αυτούς και τον δικό μας και βεβαία έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλιπή προστασία των οικότοπων και της βιοποικιλότητας.
Ο Θερμαϊκός Κόλπος παρότι δεν ανήκει στο Δίκτυο Προστασίας Περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, εντάχτηκε το 2018 υπό την διαχείριση του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου ακριβώς επειδή είναι ένα ιδιαίτερο θαλάσσιο και χερσαίο οικοσύστημα που χρήζει ποιοτικής περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιαίτερης προστασίας γιατί είναι μείζονος και ζωτικής σημασίας για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, άρα και της δικής σας.
Η ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου σας είναι γνωστή, καθώς χρόνια υπήρξε ο αποδέκτης όλων των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων με αποτέλεσμα κυρίως ο πυθμένας, που είναι η μνήμη μιας θάλασσας, να έχει βαρέα μέταλλα , οργανικά φόρτια, άπειρα πλαστικά απόβλητα κα. Με μεγαλύτερη συνέπεια τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα ποιοτικά ύδατα και όχι μονό στον εσωτερικό κόλπο αλλά και στις περιοχές σας με χαρακτηριστικό δείκτη αυτής της ρύπανσης την εμφάνιση του φαινόμενου της Ερυθράς Παλίρροιας και του φυτοπλαγκτόν και προς τις πιο ανοιχτές παραλίες.
Όλα αυτά, έρχεται να τα επιτείνει η Κλιματική Κρίση που είναι πλέον παρούσα και απειλεί με γεγονότα που όλοι τα ζούμε…
Πλημμύρες, διάβρωση των ακτών, ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, επιδείνωση φαινομένων παράκτιων θαλασσίων πλημμυρών, υπερθέρμανση και όλα αυτά έχουν και οικονομικές συνέπειες όπως πχ αλιεία, μυδοκαλλιέργιεες κλπ. Οι μυδοκαλλιεργητές από την υπερθέρμανση έχασαν όλη τους την παραγωγή και έχουν μηδενικά έσοδα για 2 χρόνια 2021 και 2022.
Στην περιοχή σας έχουν γίνει και πρόκειται να γίνουν έργα που επιβαρύνουν το περιβάλλον όπως η επέκταση και ο θαλάσσιος διάδρομος προσαπογείωσης του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το πάρκο καινοτομίας όπως φαίνεται στην ΣΜΠΕ του δεν λαμβάνει υπ' όψη του τον σημαντικό οικότοπο και την βιοποικιλότητα του, το παλιό Δέλτα του Ανθεμούντα, και επίσης προβλέπει κτιριακή κάλυψη στην πλευρά του αιγιαλού, δεν μελετά τις συνέπειες στις υπάρχουσες υποδομές. Όπως για παράδειγμα επιβάρυνση στους δρόμους που θα φέρει η κίνηση -παρουσία των 5.000 ανθρώπων που υπολογίζεται ημερησίως ότι θα είναι σε αυτό κλπ . Δυστυχώς και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του ενιαίου παραλιακού μετώπου που είναι υπό έκδοση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν λαμβάνει κανένα μετρό για όλα αυτά ούτε για την επίμαχη περιοχή της Πλαζ Αγίας Τριάδας.
Σε μια τέτοια συγκυρία περιβαλλοντικής υγειονομικής και οικονομικής επιβάρυνσης κάθε σπιθαμή πράσινου και κοινωνικής υποδομής δεν είναι δυνατόν να παραδίνεται σε ιδιώτες για οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση ένας πνεύμονας πράσινου και αναψυχής 162. 000 m2 .
Το θέμα του ξεπουλήματος της Πλαζ Αγ. Τριάδας είναι θέμα όλης της πόλης της Θεσσαλονίκης και σαν τέτοιο πρέπει να αναδεχθεί.
Νομίζω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να οργανωθούν δράσεις με την συμμέτοχη του κόσμου, ΜΚΟ, συλλόγων κ.α, όπως καθαρισμός του κάμπινγκ και του αιγιαλού, συναυλία, περιβαλλοντικές εκδηλώσεις κλπ
Να παλέψουμε όλοι μαζί να αποδοθεί ο χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την δέσμευση να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του και όλων των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης σαν χώρος πράσινου, περιβαλλοντικού πάρκου και δημόσιας αναψυχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.