«Θα υπερασπιστούμε το δίκιο των συντρόφων μας μέχρι τέλους και όλοι μαζί, δεν θα είμαστε θεατές της υπόθεσης θα είμαστε πρωταγωνιστές», δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα μέλη του Δ.Σ. και οι αγωνιστές του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Ανακοίνωση στήριξης και από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ)
Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε το Δ.Σ. του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενόψει της εκδίκασης στις 10 Οκτωβρίου 2022, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, της αγωγής που κατέθεσαν οι απόγονοι του συνταγματάρχη επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά μελών του Συνδέσμου- πρώην μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Οι απόγονοι του συνταγματάρχη Αθανάσιου Χρυσοχόου -φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής Κατοχής- άσκησαν αγωγή «για προσβολή μνήμης νεκρού» στους τρεις πρώην αντιστασιακούς Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ενώ ανάλογη αγωγή κατά του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα εκδικαστεί κατά την «ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών από δημοσιεύματα», σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα.
Η αγωγή ύψους 600.000 ευρώ βασίζεται στην κατηγορία ότι οι δύο πρώτοι αγωνιστές με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την οποία ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο, συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον πατέρα τους: Ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν Φρούραρχο της πόλης και Γενικό Διοικητή Μακεδονίας. Ως "δεξί χέρι" και υπερασπιστή του Ναζί δήμιου της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. Ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό που, αντί να αντισταθεί στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής είτε στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, όπως έπραξε η πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών, επέλεξε να αναλάβει αξιώματα στο καθεστώς της Κατοχής. Ότι, ακόμη, υπηρέτησε τον εχθρό, αναμείχθηκε και ανέχθηκε τα εγκλήματά του, με τον αφανισμό του 1/5 του πληθυσμού της πόλης -με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της Θεσσαλονίκης στα καταναγκαστικά έργα και στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου- με τις εκτελέσεις 1.500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, με τους χιλιάδες θανάτους από πείνα.
Κι όλα αυτά μετά τη μετονομασία σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, επί δημαρχίας Μπουτάρη, της οδού που έφερε το όνομά του Αθ. Χρυσοχόου – καθόλου τυχαία από το 1971, με απόφαση του ΔΣΘ που διόρισε η χούντα και με βάση το κατάπτυστο ΝΔ 179/1969 της δικτατορίας, που καταργήθηκε το 1982. Η μετονομασία έγινε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Η αγωγή εκδικάζεται μετά την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της οποίας έχουν ήδη καταθέσει έφεση στο ΣτΕ οι εναγόμενοι αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης.
Η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ για την αγωγή
Η αγωγή αυτή πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα -ζητούν ποσό 600.000 ευρώ επ' απειλή προσωπικής κράτησης!- έχει και ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, διότι στρέφεται κατά τριών δεσμωτών της Χούντας- αλλά ταυτοχρόνως και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός πατέρας του Αλέξανδρου Γρίμπα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη στις 30 -10-1944.
Έτσι η αγωγή τους δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ακόμα απόπειρα προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: άρνηση του Ολοκαυτώματος, εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα, όπως στην περίπτωση των δοσιλογικών Ταγμάτων Ασφαλείας - τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Σύμφωνα με τους αλχημιστές του ιστορικού αναθεωρητισμού, δεν υπάρχουν δωσίλογοι, η ακροδεξιά είναι απλώς μια «διαφορετική πολιτική άποψη», ενώ η «ανάπτυξη του ανταρτικού κινήματος είχε ως συνέπεια εκατόμβες θυμάτων από τα γερμανικά αντίποινα» !)
Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974, με το από 7/3/2018 ψήφισμά του, είχε χαιρετήσει τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ και είχε ζητήσει από το Δήμο Θεσσαλονίκης «να προχωρήσει στην επανεξέταση των ονοματοθεσιών που αποφάσισε το διορισμένο από τη Χούντα Δ.Σ.Θ.». Τη στιγμή μάλιστα που από το 2016 η πόλη γιορτάζει επίσημα την απολύτρωσή της από τους Ναζί και έχει δρομολογηθεί η ανέγερση Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος.
Δηλώνουμε ότι θα υπερασπίσουμε τους εναγόμενους συναγωνιστές μας απέναντι στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια των απογόνων του Αθ. Χρυσοχόου. Πιστεύουμε ότι το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι αντιφασιστικές αντιστασιακές οργανώσεις, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1941-1945, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι Ισραηλιτικές κοινότητες, οι ενώσεις θυμάτων της Κατοχής, οι κοινωνικοί - πολιτικοί φορείς και οι πρωτοβουλίες που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και του φασισμού.
Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους διωκόμενους συναγωνιστές μας τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ.
Δήλωση αλληλεγγύης με τους διωκόμενους αντιστασιακούς από το ΕΣΔΟΓΕ
«Εκφράζουμε, για μία ακόμη φορά, την αλληλεγγύη μας και την ολόψυχη στήριξή μας προς τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που ενάγονται από τους απογόνους του Στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί Κατοχής. Θεωρούμε, δε, ωμή πρόκληση απέναντι στην Ιστορία της Ελλάδας και το δημοκρατικό μας πολίτευμα το γεγονός ότι εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τον φασιστικό Άξονα ενάγονται δημοκράτες επειδή τόλμησαν να πουν το αυτονόητο και να υπερασπιστούν την ιστορική μνήμη της Πατρίδας μας απέναντι στο εν εξελίξει εγχείρημα αναθεώρησης και παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία οφείλουν να γνωρίζουν ότι την ώρα που καθολικά οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική μας Αντίσταση υπήρξαν και κάποιοι, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές εναντίον του λαού μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.