Πολλά θα κριθούν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη |
Επικεντρωμένες στο επικρατέστερο σενάριο, δηλαδή το δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προκειμένου να επαναγοράσει από τους ιδιώτες επενδυτές ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, την Πέμπτη.
Η σύγκληση της έκτακτης συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης, για την Πέμπτη το μεσημέρι, από τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, είχε δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στη βελγική πρωτεύουσα. Είναι φυσικό, άλλωστε, διότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. δεν θα συγκαλούσε ποτέ την έκτακτη σύνοδο, εάν δεν είχε βάσιμες ενδείξεις, αν όχι τη βεβαιότητα, πως μια συνολική συμφωνία είναι εφικτή. Αλλωστε, μια αποτυχία στη λήψη απόφασης, την προσεχή Πέμπτη, που θα δίνει συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους θα οδηγούσε σε μια άνευ προηγουμένη κρίση στο σύνολο της Ευρωζώνης. Κάτι που δεν θέλει κανένας μετά την αναταραχή, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και την Ισπανία τις προηγούμενες μέρες.
Πάντως, την αντίθεσή της στις προτάσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης, εάν δεν διαφανεί προοπτική συμφωνίας. «Θα ταξιδέψω στις Βρυξέλλες, μόνο εάν έχει υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της Ελλάδας. Είναι επιτακτική η ανάγκη για λύση», τόνισε η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, όπως μετέδωσε το Reuters. «Δεν εργαζόμαστε προς μία αναδιάρθρωση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να αποτρέψουμε κάτι που θα είναι ακόμη σκληρότερο, αλλά είναι σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποκαλύπτει ότι έχουμε ειδικό πρόβλημα στην Ελλάδα, εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού χρέους», συμπλήρωσε. Ζήτησε μεγάλη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο τραπέζι μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά σενάρια, αλλά είναι πλέον προφανές ότι οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων όσο και με τους κατόχους των ομολόγων εστιάζονται στη λύση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από την ίδια τη χώρα. Οι ιδιώτες επενδυτές είχαν προτείνει αυτή τη λύση πριν από περίπου δύο εβδομάδες στις συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (προετοιμάζει τις αποφάσεις του Eurogroup), Βιτόριο Γκρίλι.
Σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμά ότι η επαναγορά θα οδηγήσει σε μια μείωση του ελληνικού χρέους της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο μπορεί να συζητάει πλέον σοβαρά την εν λόγω πρόταση, αλλά θα προτιμούσε μια πιο προχωρημένη λύση, δηλαδή αυτή που πρότεινε η τράπεζα Commerzbank (έχει έκθεση σε ελληνικά ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ). Η πρόταση της γερμανικής τράπεζας προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της ονομαστικής αξίας τους με νέες ελληνικές εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και με επιτόκιο 3,5%, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα εγγυηθεί την αποπληρωμή. Θα το ήθελε και για εσωτερικούς λόγους, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι ιδιώτες καταβάλλουν το τίμημα της νέας διάσωσης της Ελλάδας και επιπλέον παραμένουν δεσμευμένοι στα ελληνικά ομόλογα.
Εντονες αντιδράσεις
Το γερμανικό σενάριο της ανταλλαγής προσκρούει στις εντονότατες αντιδράσεις της ΕΚΤ, της Γαλλίας και των υπόλοιπων δημοσιονομικά «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες θέλουν να αποφύγουν την υποβάθμιση της Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Επικριτικός ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Επικριτικός απέναντι στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης χρέους εμφανίστηκε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καλώντας τες να γίνουν περισσότερο πειθαρχημένες. Σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα Δευτέρα και απόσπασμα της οποίας μετέδωσε το Reuters, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «είναι απόλυτη ανάγκη να βελτιωθεί η λεκτική πειθαρχία», εξηγώντας ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μιλούν με μία φωνή για τέτοια περίπλοκα και ευαίσθητα ζητήματα, όπως η κρίση χρέους». Ο κορυφαίος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε επίσης τη θέση της ΕΚΤ, ότι, εάν μία χώρα της Ευρωζώνης πτωχεύσει, η τράπεζα δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται ως εγγύηση τα κρατικά της ομόλογα. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τρισέ, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να τάσσεται προς το παρόν υπέρ των προτάσεων για έκδοση κοινού ευρωομολόγου, ενώ παράλληλα διαμήνυσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν με πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο. Ερωτηθείς εάν η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ενήργησε με υπερβολική βραδύτητα στη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Τρισέ απάντησε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντας εντελώς λανθασμένες τέτοιου είδους συζητήσεις στην παρούσα περίσταση.
Κατά της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, αλλά και της προοπτικής της αναδιάρθρωσης με «κούρεμα» τάχθηκε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιενς Βάιντμαν, επισημαίνοντας ότι μία μείωση του χρέους δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα καταναλώνει αισθητά περισσότερα από όσο παράγει, για αυτό και ο προϋπολογισμός της εμφανίζει ελλείμματα», δήλωσε ο Βάιντμαν στην κυριακάτικη έκδοση της Bild. «Εάν αυτό δεν αλλάξει, ένα ''κούρεμα'' δεν μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τίποτα», συμπλήρωσε.
Αμεσα μέτρα ζητούν οι σοσιαλιστές
Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, στην οποία έλαβαν μέρος, εκτός του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ράσμουσεν, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτζ κ.ά.
Στη ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ζητούν τα εξής:
- Την άμεση υιοθέτηση μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
-Τη δημιουργία ενός οργανισμού υπεύθυνου για τη σταθερότητα, που να ανασχεδιάσει το χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και παράλληλα να εξασφαλίσει την εξισορρόπηση ενός κράτους - μέλους, όταν η οικονομία του κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί. Για αυτό το σκοπό, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ωφεληθεί από την έκδοση ευρωομολόγων.
- Ενα μηχανισμό στην Ευρωζώνη με κοινές εγγυήσεις, σχεδιασμένο να βοηθήσει τις χώρες που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις.
- Εναν ευρωπαϊκό φόρο, που να βαραίνει τους κερδοσκόπους για την ανεύρεση πρόσθετων πόρων.
- Μία πραγματική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα περιορίσει τη δύναμη των οίκων αξιολόγησης.
- Μία Ευρωπαϊκή Στρατηγική Επενδύσεων για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στη Γαλλία, η γ.γ. του σοσιαλιστικού κόμματος και υποψήφια για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές του 2012, Μαρτίν Ομπρι (κόρη του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν Ντελόρ), δήλωσε, χθες, ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση.
Σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, αντίστοιχο με το Σχέδιο Σουμάν, που βοήθησε τη Γερμανία να ορθοποδήσει μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, συστήνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Xανς Πέτερ Κάιτελ.
πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.