Να που υπάρχουν και καλά νέα. Ο λόγος για την 30χρονη διδάκτωρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα ερευνήτρια για το 2011, καθώς με την εργασία της έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η 30χρονη ερευνήτρια από την Κρύα Βρύση διακρίθηκε ανάμεσα σε δεκάδες νέους επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου Ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας, που έγινε τον περασμένο Μάιο στην Ολλανδία. Η νεαρή επιστήμων κατάφερε να λύσει το... γρίφο της θεραπευτικής δράσης των μεσεγχυματικών κυττάρων του μυελού των οστών στη ρευματοειδή αρθρίτιδα -η οποία αποτελούσε για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα μία θεραπευτική μέθοδο υπό αμφισβήτηση- ανακαλύπτοντας ότι η στρατηγική της προθεραπείας σε ασθενή με το φάρμακο bortezomib μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή που δημιουργεί η αυτοάνοση νόσος και έτσι δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο, ώστε τα κύτταρα που χορηγούνται να δράσουν θεραπευτικά και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα.
«Τα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών είναι πολυδύναμα κύτταρα που διαφοροποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση. Η συγκεκριμένη εργασία καταδεικνύει αδυναμία των μεσεγχυματικών κυττάρων του μυελού των οστών να δράσουν ανοσορυθμιστικά στο έντονα φλεγμονώδες μικροπεριβάλλον σε ζωικά πειραματικά μοντέλα προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου.
Η εργασία αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της νεαρής ερευνήτριας, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», υπό τη συνεπίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Μηνά Γιάγκου, και της ιατρού - αιματολόγου Ευαγγελίας Γιαννάκη της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».
Οι δυσκολίες
Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και σε κλινική εφαρμογή, ωστόσο ήδη αντιμετώπισε προβλήματα στην εξέλιξή της στη χώρα μας, παρά την παγκόσμια αναγνώριση για τη σημαντική προσφορά της. Συγκεκριμένα, η ερευνητική πρόταση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Παιδείας για να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Θαλής» τελικά δεν εγκρίθηκε.
«Ηταν πραγματικά τελείως αποθαρρυντικό να μην αναγνωρίζεται ότι θα γίνει μια καλή δουλειά, την οποία τελικώς την ολοκληρώσαμε και βραβεύτηκε σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ερευνητές στην Ελλάδα αφορά στη χρηματοδότηση της έρευνας, δεδομένου ότι σπάνια πλέον προκηρύσσονται προγράμματα γι' αυτόν το σκοπό. «Στην Ελλάδα γενικά δε χρηματοδοτείται καθόλου η έρευνα, όπως και οι ερευνητές. Εάν κάποιος θέλει -και υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σαν κι εμένα που θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι γιατί είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα και να δεις τι θα γίνει- οι δυνατότητες που του δίνονται είναι πολύ λίγες. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Για παράδειγμα, πολλοί πληρώνονται για να κάνουν το διδακτορικό τους, κάτι το οποίο δε συμβαίνει εδώ», εξηγεί η ίδια.
Οπως τονίζει, η έρευνα είναι αυτό με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί και μελλοντικά. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταβεί ακόμη και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική. «Εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα, τόσο από άποψη χρηματοδότησης όσο και εξέλιξης», καταλήγει.
πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.