Άνθρακες ο θησαυρός και τζάμπα οι πανηγυρισμοί του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος επιχείρησε να προσδώσει πανηγυρικούς τόνους «δικαίωσης» σε μία απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με την ΔΑΝΕΘ.
Η πρώτη αναφορά σε αυτή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την έκανε ο ίδιος ο κ. Μαυρομάτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, θεωρώντας ότι «δικαιώνεται» με τα όσα περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Είχε σπεύσει μάλιστα να ψέξει τη διοίκηση του δήμου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου «που δεν ενημερώνουν για τις ακυρωτικές ενέργειες της Περιφέρειας επί αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί προς στιγμήν κλίμα έντασης και οξύτητας στη συνεδρίαση (δες και http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/07/blog-post_686.html)
Αμέσως μετά, κάποια site της επιρροής του κ. Μαυρομάτη, έσπευσαν να στήσουν χορό για το ίδιο θέμα, διατυμπανίζοντας ότι με την απόφαση αυτή της αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης «δόθηκε χαστούκι» στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Ενώ παράλληλα, δημοσίευαν και αποσπάσματα της προσφυγής που είχε ασκήσει ο κ. Μαυρομάτης κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, σύμφωνα με την οποία με αυτή, τάχα, «παραβιάστηκαν οι αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας» και ότι «γεννώνται πλείστα ερωτηματικά για την εκούσια απομείωση των περιουσιακών δικαιωμάτων του Δήμου».
Παράλληλα, η σχετική «είδηση», διανθίστηκε και από σχόλια του στυλ ότι «είναι έκδηλη η αίσθηση πως οι εισηγήσεις που έρχονται προς ψήφιση τις συνεδριάσεις δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και κατ' ακολουθίαν οι αντίστοιχες αποφάσεις καθίστανται έωλες και καταπίπτουν μετά από προσφυγές που ασκεί η αντιπολίτευση».
Και όμως, η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης δεν έχει απολύτως καμία σχέση ούτε με την ορθότητα, ούτε και με τη νομιμότητα σύστασης της ΔΑΝΕΘ. Και απλά, ακυρώνει μερικώς την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω μιας παρατυπίας που υπήρξε κατά την ανασυγκρότηση της εταιρίας στο θέμα της μεταβίβασης των μετοχών.
Ας δούμε όμως πως έχει το θέμα:
Σύμφωνα με το φάκελο της υπόθεσης, που υπάρχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από όπου πήραμε και τη σχετική απόφαση, η ΔΑΝΕΘ Α.Ε. («Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία Νομαρχίας Θεσσαλονίκης-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ», όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος της, δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2007 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τους τότε δήμους Επανομής και Μηχανιώνας και καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, με τον αριθμό μητρώου 64309/62/Β/07/0214, ενώ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 12599/30-10-2007.
Στο καταστατικό της ΔΑΝΕΘ ΑΕ (άρθρο 5, παράγραφος 1 και 2) ορίζονταν το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας σε 60.000 ευρώ, ενώ οι 600 μετοχές της κατανέμονταν στους τρεις μετόχους της εταιρίας που ελάμβαναν από το 1/3 των μετοχών ο καθένας, δηλαδή 200 μετοχές.
Μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τη συνένωση των πρώην δήμων Επανομής και Μηχανιώνας στο δήμο Θερμαϊκού και την κατάργηση των νομαρχιών της χώρας, με υπαγωγή τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Θερμαϊκού και Περιφέρεια αποφάσισαν την ανασυγκρότηση της ΔΑΝΕΘ ΑΕ σε νέα βάση και κατένειμαν τις 600 μετοχές της εταιρίας ως εξής: 51% (δηλαδή 306 μετοχές) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 49% (294 μετοχές) ο δήμος Θερμαϊκού.
Όπως είχε εξηγηθεί επαρκώς στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου κ. Ελ.Κεραμιδάκη, η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έγινε προκειμένου να αποκτήσει υπεραξία η εταιρία, καθώς η ΔΑΝΕΘ ΑΕ αποτελεί πλέον τη μοναδική αναπτυξιακή εταιρία της Περιφέρειας και επομένως, θα έχει και μεγαλύτερη πρόσβαση και συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Ένα σκεπτικό που είχε γίνει δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.
Για να μπορέσει όμως η Περιφέρεια να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών, ο δήμος Θερμαϊκού αποφάσισε να μεταβιβάσει τυπικά τις 106 από τις 400 μετοχές της ΔΑΝΕΘ που είχε στα χέρια του, ώστε να γίνουν οι μετοχές της Περιφέρειας 306 (200+106) και του δήμου Θερμαϊκού 294 (400-106). Ενώ η μεταβίβαση αυτή έγινε με το συμβολικό τίμημα ενός ευρώ ανά μετοχή.
Στο σημείο αυτό, έγκειται ακριβώς και η ένσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η οποία θεωρεί ότι η μεταβίβαση με την τιμή του ενός ευρώ ανά μετοχή, αντίκειται στο νόμο 2238 του 1994 που ορίζει ότι «φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης μετοχών ΑΕ μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο». Δηλαδή, ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης γίνεται για να μην χάσει το κράτος τα 530 ευρώ που αναλογούν στο 5% επί των 106 μετοχών.
Πάντως, το σκεπτικό της απόφασης, αποτελεί κόλαφο εναντίον όσων επιχείρησαν για το θέμα της ΔΑΝΕΘ να ψαρέψουν σε θολά νερά, καθώς, όπως αναφέρει «ακυρώνουμε μερικώς την αριθμ. 189/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, συγκεκριμένα κατά το τμήμα που αφορά την έγκριση της πώλησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκατόν έξι (106) από τις μετοχές που κατέχει ο δήμος Θερμαϊκού στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας ΔΑΝΕΘ ΑΕ» έναντι τιμήματος ενός (1) ευρώ ανά μετοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.