Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η προώθηση της Ελληνομάθειας στο εξωτερικό


Τέτοιες μέρες, που ο ελληνισμός ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον καινούριο χρόνο, με την προσδοκία το 2013 να σταματήσει η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, να περιοριστεί η ανεργία, η φτώχεια και η πείνα που κάνουν αφόρητη τη ζωή σε διαρκώς αυξανόμενο μεγάλο αριθμό συμπατριωτών, ο νους και η καρδιά στρέφεται στους απόδημους αδελφούς μας.

Πολύ περισσότερο που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ομογενών που βρίσκονται διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Και σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, στις πόλεις, στα χωριά, ακόμη και στην τελευταία συνοικία, συναντά κανείς εκατοντάδες χιλιάδες συγγενείς των απόδημων συμπατριωτών μας. Οι οποίοι όπου κι αν βρίσκονται, διατηρούν βαθιά στην καρδιά τους τα ιδανικά και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Προσπαθώντας να προκόψουν, για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Δυστυχώς όμως, αυτός ο απόδημος ελληνισμός, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα εκεί στα ξένα, με πρωταρχικό το πρόβλημα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας μεταξύ των ομογενών μας και ιδιαιτέρως των νέων της 2ης, 3ης και 4ης γενιάς. Πολύ περισσότερο που η γλωσσική κατάρτιση και η πολιτισμική ενημέρωση που παρέχονται στους ομογενείς μαθητές, είναι ελλιπείς.
Τα βιβλία, όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που τίθενται, ενώ και το οπτικοακουστικό υλικό είναι πρωτόγονο και παιδαριώδες, πολλές φορές, χωρίς να ελκύει, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αδιαφορούν. Τι χρειάζεται εν προκειμένω;

Ο καθηγητής Αν. Τάμης
Προοπτικές για την Ελληνομάθεια
+ Είναι πολύ σημαντικά, στην περίπτωση αυτή, τα πορίσματα για την παιδεία και τη γλώσσα στην Αυστραλία, που παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου «La Trobe» της Μελβούρνης, Αναστάσιος Τάμης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία στη μακρινή ήπειρο της Ωκεανίας.
Ένα από τα θετικά στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τάμης, είναι το γεγονός ότι η ελληνική, αποτελεί γλώσσα προτεραιότητας στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής για τις γλώσσες στην Αυστραλία και η σπουδαιότητά της έγκειται στο μεγάλο αριθμό των χρηστών της. Ενώ εξήγησε ότι η ελληνική, προσελκύει 45.000 σπουδαστές στην Αυστραλία εκ των οποίων το 20% είναι αγγλόφωνοι και αλλοεθνείς. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η επιβίωση της γλώσσας πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, εκτός των συναισθηματικών λόγων.
Χρειάζεται να δούμε προσεκτικά τις προτάσεις που διατύπωσε ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος και οι οποίες εστιάζονται στη διαμόρφωση θεσμικών οργάνων, τη συντονισμένη συνεργασία φορέων ελληνομάθειας της ελληνικής διασποράς με φορείς της Ελλάδας, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των ελληνικών κ.α.

Ο πολιτισμικός πλούτος της Ελλάδος
+ H παραγωγή ηλεκτρονικών προγραμμάτων με επίκεντρο τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας, η σωστή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η επικοινωνία των μαθητών μέσω του διαδικτύου κ.α. θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη εκμετάλλευσης της τεχνολογίας και της επιστήμης για την καλλιέργεια και την προβολή της ελληνικής παιδείας στα πλαίσια των νέων απαιτήσεων του 21ου αιώνα και της παγκοσμιοποίησης, ώστε οι ομογενείς Έλληνες και τα παιδιά τους να μη νιώθουν  ξένοι, «μετανάστες», στις χώρες διασποράς. Απαιτείται λοιπόν, σύμφωνα με τη φράση-κλειδί που χρησιμοποίησε ο κ. Τάμης, μία μεγάλη  «πολιτισμική επίθεση». Και αυτή την επίθεση, πρέπει να τη σχεδιάσουμε- και κυρίως να την εκτελέσουμε – γρήγορα. Πριν να είναι πολύ αργά για την ελληνομάθεια στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.