Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Δριμύτατη επίθεση Μαυρομάτη για τα δημοτικά τέλη


Δριμύτατη επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για τα δημοτικά τέλη, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Μαυρομάτη με  Editorial του, στο φύλλο 12 της εφημερίδας «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» που εκδίδει η παράταξή του.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής, που είχε ως πρώτο θέμα της τον εξορθολογισμό στα δημοτικά τέλη, ο κ. Μαυρομάτης με το άρθρο του αυτό ασκεί σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή, κατηγορώντας την ότι «είναι χειρότερη από την πολιτική του Μνημονίου». Επιβάλλοντας νέα χαράτσια στους δημότες, τη στιγμή που «οι Δήμαρχοι και οι Διοικήσεις όλης της χώρας μειώνουν τα τέλη και αγκαλιάζουν τον κάθε δημότη».
Το άρθρο του κ. Μαυρομάτη έχει ως εξής:
«Ακούστηκε σχεδόν σαν ανακοίνωση. Σαν γεγονός τετελεσμένο, παρόλο που ήταν θέμα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θερμαϊκού προς ψήφιση: «Αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών από την 1η Ιανουαρίου 2013». Και ναι, ψηφίστηκε από τη διοίκηση του Δήμου. Πέρασε το θέμα, για να έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ψήφισαν ανερυθρίαστα, χωρίς ντροπή, χωρίς δισταγμούς. Κυρίως όμως χωρίς ίχνος ανθρωπιάς.
Συγκεκριμένα:
Οικονομικά ζητήματα οι αριθμοί και –κυρίως- τα ποσοστά λένε όλη την αλήθεια. Σημειώστε τα σχέδια της Διοίκησης του Δήμου μας:
• Στην Περαία, στους Νέους Επιβάτες και στην Αγία Τριάδα, δηλαδή στον πρώην Δήμο Θερμαϊκού, οι αυξήσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού διαμορφώνονται στο +2,7% για τα σπίτια και στο +15,5% για τα καταστήματα ενώ αυξάνεται κατά 20% ο δημοτικός φόρος.
• Στη Νέα Μηχανιώνα, την Κερασιά και το Αγγελοχώρι, δηλαδή στη Δημοτική ενότητα Μηχανιώνας, η αύξηση των τελών για τα σπίτια θα είναι +2,7%, ενώ για τα γραφεία και τα καταστήματα +2%.
• Στη Δημοτική ενότητα Επανομής η εικόνα είναι μεικτή. Στην Επανομή τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού μειώνονται ελαφρώς,
ενώ στο Μεσημέρι αυξάνονται. Ιδιαίτερα στα γραφεία και τα καταστήματα κατά 17,2%.
Ταυτόχρονα και στις δύο περιοχές αυξάνεται ο δημοτικός φόρος κατά 20%.
• Στους στεγασμένους και φωτισμένους χώρους με εμβαδόν άνω των 6.000 τετρ, μέτρων, αύξηση 50%, αποτελειώνοντας επαγγελματίες και βιοτέχνες.
• Στην κατηγορία των στεγασμένων χώρων από 1.000 – 6.000 τετρ. μέτρα καταργείται η κατά μεγαλύτερη του 60% μείωση του τιμολογίου που ίσχυε.
Και ερωτώ τον κ. Αλεξανδρή και τη Διοίκηση του Δήμου:
1. Με ποια λογική προβαίνετε σε αυτή την αύξηση; Πολύ περισσότερο που όπως φάνηκε στον απολογισμό το 2011 τα έσοδα της υπηρεσίας καθαριότητας ήταν αυξημένα κατά 1.000.000 ευρώ και πλέον των εξόδων;
2. Πως είναι δυνατόν το Νοέμβριο του 2010, στην προεκλογική περίοδο, να δεσμεύεστε για μείωση και εξίσωση των δημοτικών τελών σε όλες τις περιοχές του Δήμου και τον Ιανουάριο του 2011, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά που αναλάβατε τα καθήκοντά σας, να είστε από τις ελάχιστες σε όλη την Ελλάδα Δημοτικές Διοικήσεις που αύξησαν υπέρογκα -κατά 24%- τα δημοτικά τέλη; Και ενώ εισπράττονται 5,5 εκατ. ευρώ το χρόνο από δημοτικά τέλη και ο Δήμος να στενάζει από βρωμιά, λακκούβες, σβησμένες λάμπες, χρέη κ.α.;
3. Γιατί οι λάμπες να αγοράζονται από τους δημότες αλλά και τους φορείς, που πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώσουν και τα καύσιμα του καλαθοφόρου οχήματος;
4. Γιατί το περιβάλλον μας στενάζει από το μπάζωμα των ρεμάτων και από τα ογκώδη, εξαιτίας των οποίων έχουν προκληθεί πυρκαγιές και όχι μόνο;
5. Γιατί ο Δήμος Θερμαϊκού να είναι τελευταίος σε σχέση με άλλους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης;
6. Γιατί τα ΚΑΠΗ και όλα τα δημόσια κτίρια παγώνουν;
7. Γιατί, όταν δύο χρόνια τώρα έχετε τόσο μεγάλα έσοδα να επικρατεί τέτοιο μπάχαλο;
Κύριε Αλεξανδρή και λοιποί της Διοίκησης τι προσδοκάτε από τη νέα αύξηση – χαράτσι;
Θέλετε να λάβετε απ’ τους μη έχοντες, αποδεικνύοντας ότι είστε χειρότεροι από την πολιτική του Μνημονίου; Γιατί; Μα γιατί τα Μνημόνια μας έχουν καταπονήσει όλους, αλλά ο Δήμος όφειλε να επιδείξει κατανόηση, αλληλεγγύη, ελπίδα! Αυτό γίνεται σε όλους τους Δήμους.
Αυτό πράττουν οι Δήμαρχοι και οι Διοικήσεις όλης της χώρας. ΜΕΙΩΝΟΥΝ τα τέλη και αγκαλιάζουν το κάθε δημότη.
Προσωπικά στεναχωριέμαι πολύ. Θλίβομαι βαθύτατα για την κατάσταση, διότι προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να σας πείσω, για να μην περάσει η νέα αύξηση των Δημοτικών τελών.
Ναι κύριοι, υπάρχουν και λέξεις που τις έχετε προ πολλού λησμονήσει : ντροπή, σεβασμός και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Δεν διαθέτετε ούτε φαντασία, ούτε ευρηματικότητα ώστε σε αυτούς τους τραγικούς καιρούς να εφεύρετε λύσεις και τα επιτύχετε αποτελέσματα. Δυστυχώς καταστρατηγείτε κάθε έννοια δικαιοσύνης, υποβαθμίζοντας συνεχώς την περιοχή, κυρίως
όμως εμάς τους δημότες.
Κύριοι θυμηθείτε: είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ με όρια και αντοχές…

Αγαπητοί φίλοι

Από καρδιάς λυπάμαι που τέτοιες άγιες ημέρες λέω αλήθειες που μας πονάνε. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και τι θα μπορούσε να συμβαίνει στο Δήμο μας, ώστε να ελπίζουμε. Η ΕΛΠΙΔΑ άλλωστε συντηρεί όλους μας.
Αυτό –λοιπόν- σας παρακαλώ. Να έχετε ελπίδα, όπλο ακαταμάχητο που και απ’ τα αδιέξοδα βρίσκει διέξοδο.
Καλές γιορτές
Καλή χρονιά από καρδιάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.