Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

΄Αλλοθι η Επιτροπή Διαβούλευσης


του Στέλιου Κάκαρη
Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού ακυρώνει στην πράξη και χρησιμοποιεί στα σχέδια της ένα νέο θεσμό για την Aυτοδιοίκηση. Ο νομοθέτης προβλέπει την ύπαρξη του συμβουλευτικού οργάνου της Επιτροπής Διαβούλευσης, για να εναρμονίσει την πολιτική των Δήμων με τις ανάγκες των δημοτών.

Στην σχετική Επιτροπή του Δήμου Θερμαϊκού που συνεδρίασε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, εισηγήθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών αντίστοιχα, και κλήθηκαν οι συμμετέχοντες να διατυπώσουν γνώμη για τα παρακάτω θέματα που αφορούν το 2013 :
- Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου,
- Προσχέδιο του ετήσιου Προγράμματος Δράσης,
- Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου.
Ήθελαν λοιπόν, ο Δήμαρχος που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής, και οι Αντιδήμαρχοί του με συνοπτικές διαδικασίες (ψεκάστε- σκουπίστε – τελειώσατε) και χωρίς άλλες πληροφορίες, να συζητήσουμε για τα τόσο σοβαρά αυτά θέματα.
Όταν διαμαρτυρήθηκαν τα παριστάμενα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης και τους υπενθύμισαν το σχετικό άρθρο (5 παράγραφος 1) του Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που σαφέστατα ορίζει πως στην διάθεση της Επιτροπής τίθενται εισηγήσεις και άλλα υλικά τεκμηρίωσης, τους απάντησαν ότι δεν έχουν χρήματα και ότι δεν πρόκειται
να γίνει κανένα έργο.

Προς τι οι εισηγήσεις;
Τι τις θέλουν λοιπόν τις εισηγήσεις; Τα μόνα θέματα που θα «προσπαθήσουν» να στηρίξουν είναι η καθαριότητα και η λειτουργία των σχολείων. Τι διαβούλευση είναι αυτή, όταν ότι επρόκειτο να ειπωθεί θα το άκουγαν «βερεσέ»;
Κάνοντας σημαία τους τις αγαπημένες τους φράσεις, «δεν έχουμε λεφτά», «δεν φταίμε εμείς», «κάνουμε ότι μπορούμε», αποκρύπτουν επιμελώς να πουν στους Δημότες ότι:
O προηγούμενος Δήμος Θερμαϊκού έχει χρέη 20.000.000 ευρώ και τον διοικούσε ο σημερινός Δήμαρχος, και αρκετοί από τους σημερινούς Δημοτικούς Συμβούλους που ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη του.
Ετσι λοιπόν ο σημερινός Δήμος Θερμαϊκού πληρώνει τεράστια χρέη σε προμηθευτές και δάνεια, ενώ του γίνονται συχνές κατασχέσεις από απλήρωτους εργολάβους.
Σε τι αποσκοπούσαν λοιπόν ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του στην Επιτροπή Διαβούλευσης; Στόχος τους ήταν να αποθαρρύνουν και να πείσουν με τον τρόπο τους τα μέλη της Επιτροπής. Το μόνο που ήθελαν ήταν να πάρουν την ψήφο τους που είναι απαραίτητη από τον Νόμο, για να προχωρήσουν και να ζητήσουν την ψήφισή τους και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Υποκρίνονται, λοιπόν, όταν μιλούν για διαβούλευση την στιγμή που έχουν κάνει επιστήμη την παρωδία των θεσμών και την περιφρόνηση των απόψεων των μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.