Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Εικόνα χαμαιτυπείου στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Εικόνα χαμαιτυπείου, εμφάνιζε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όταν κάποιοι, ελάχιστοι ευτυχώς, σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Μαυρομάτη, διακόπτοντας την ομιλία που εκείνη την ώρα έκανε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, και τις σοβαρές καταγγελίες που διατύπωνε για το θέμα του Ποταμού Επανομής, άρχισαν να τον βρίζουν με αισχρές, πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις, αλλά και απειλές.

Πρωταγωνιστής αυτής της πρωτοφανούς στα χρονικά του δήμου Θερμαϊκού φραστικής επίθεσης, ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού Α.Ε., Ιωσήφ Μισαλέμης, ο οποίος όταν κλήθηκε από το προεδρείο να ανακαλέσει τις χυδαίες ύβρεις που εκτόξευσε, απάντησε ότι τις είπε… εκ παραδρομής. Πάντως οι σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» ζήτησαν από το προεδρείο το πλήρες απόσπασμα των όσων ειπώθηκαν, καθώς θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη. «Οι αθλιότητες που εκστόμισε ο κ.Μισαλέμης μας θίγουν όλους, είναι εξύβριση και αποτελούν ποινικό αδίκημα», παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσακμάκας.
Θλιβερή η εμφάνιση, για μία ακόμη φορά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Τσαμασλή, ο οποίος σε ρόλο συμπολίτευσης, εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως» στην παραχώρηση της έκτασης των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού στην ΤΕΘ, λέγοντας ότι «δεν ταυτίζομαι αλλά συμπλέω με τη διοίκηση».
Ήταν τέτοια η όψη καφενείου που δημιούργησαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου οι σύμβουλοι της παράταξης Μαυρομάτη, ώστε η πάντα ήρεμη πρώην πρόεδρος του Σώματος, Έφη Ζαριφέ, να δηλώσει ότι στις τέσσερις θητείες που μετέχει στο δημοτικό συμβούλιο, «πρώτη φορά ένοιωσα τέτοια ντροπή που είμαι δημοτική σύμβουλος». Ενώ η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ντίνα Μώραλη, παρατήρησε σκωπτικά ότι μπροστά στην εικόνα χάβρας που εμφανίζει το δημοτικό συμβούλιο «στο τέλος θα ζητάμε και συγνώμη που παίρνουμε το λόγο». Την όψη ζούγκλας που δημιουργήθηκε, επέκρινε και ο αντιδήμαρχος κ.Θ.Τζέκος, λέγοντας ότι «δεν τιμά κανέναν η κατάσταση που είδαμε στο δημοτικό συμβούλιο».

Σύμπραξη Μαυρομάτη-Τσαμασλή για εκχώρηση του Ποταμού
Τελικά με τις ψήφους της σύμπραξης Μαυρομάτη-Τσαμασλή, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε υπέρ της συμμετοχής του δήμου Θερμαϊκού στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΘ Α.Ε., με την παραχώρηση προς αυτή του δημοτικού ακινήτου, έκτασης 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού. Καταψήφισαν την απόφαση οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας, καθώς επίσης η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ντίνα Μώραλη αλλά και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Τσαμασλή, Έφη Ζαριφέ. Η οποία μάλιστα δήλωσε ότι η έκταση του Ποταμού πρέπει να παραμείνει στο Δήμο και μέσω του Δήμου να γίνει η όποια αξιοποίησή της.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» είχε καταγγείλει την ανεξήγητη και περίεργη σπουδή που δείχνει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την εκχώρηση των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού. Καλώντας την «έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, την καλώ να αντιληφθεί το μέγεθος της περιπέτειας στην οποία βάζει το δήμο και τους δημότες μας».
Όπως είπε ο Σπύρος Κουζινόπουλος, είναι βέβαιο ότι και τη φορά αυτή θα απορριφθεί η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, όπως είχε συμβεί και πριν ένα μήνα. Καθώς, όπως παρατήρησε, η εκχώρηση της έκτασης αυτής, αποτελεί έμμεση επιχορήγηση της ανώνυμης εταιρείας από το Δήμο, κάτι που απαγορεύεται ρητά. Δεδομένου ότι ο νόμος 3463 του 2006, ορίζει εμφαντικά ότι «οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α., δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από Ο.Τ.Α. καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

Γιατί κώφευσε ο δήμαρχος στις εκκλήσεις της «Συμπολιτείας»;
Απαντώντας στις αιτιάσεις της διοίκησης του δήμου ότι αν δεν γίνει η παραχώρηση της έκτασης στην ΤΕΘ, δεν θα ενοικιαστούν και το φετινό καλοκαίρι τα αναψυκτήρια κι έτσι θα χαθούν έσοδα, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» αποκάλυψε, επικαλούμενος τη μαρτυρία και του κ.Τσαμασλή, ότι ακόμη από τις αρχές Μαρτίου είχε απευθύνει έκκληση στον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη να προχωρήσει από το Δήμο η δημοπράτηση των αναψυκτηρίων, καθιστώντας υπεύθυνη τη διοίκηση για το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν και φέτος τα περίπτερα και να χαθούν έσοδα της τάξεως των 100.000 περίπου.
 Αίσθηση, προκάλεσε και η αποκάλυψη Κουζινόπουλου για ένα πρακτικό του Τοπικού Συμβουλίου Επανομής, που το εμφανίζει να συνεδριάζει στις 18-2-2015 και να εγκρίνει «ομόφωνα» την παραχώρηση της έκτασης του Ποταμού. «Τέτοια συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ και το πρακτικό αυτό κατασκευάστηκε εκ των υστέρων», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας». Επικαλούμενος προς το σκοπό αυτό το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, Αντώνη Παρταλιό, ο οποίος ακόμη από τις 3 Απριλίου, είχε καταγγείλει στο δημοτικό θέατρο Επανομής, ενώπιον του δημάρχου, ότι το πρακτικό αυτό είναι ανύπαρκτο.

Π.Μήλιος: Τα παιδιά και τα αποπαίδια
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Μήλιος, που αντικαθιστούσε στη συνεδρίαση τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό δήμαρχο κ.Μαυρομάτη, δήλωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο καλείται να απαντήσει εάν θέλει την αξιοποίηση του Ποταμού και εάν θέλει την ανάπτυξη της ΤΕΘ. Λέγοντας ότι η ΤΕΘ, δεν είναι μια οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία, αλλά ότι «είναι ένα από τα παιδιά του δήμου, όπως οι άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, και δεν είναι αποπαίδι του δήμου».

Ντ. Μώραλη: «άγνοια νόμου δείχνει η διοίκηση»
Την απάντηση την πήρε από την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη, η οποία παρατηρώντας ότι η διοίκηση του δήμου δείχνει να έχει άγνοια νόμου, υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να επιχειρείται ταύτιση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων και μιας ανώνυμης εταιρείας που λειτουργεί χωρίς να δίνει λογαριασμό στο δήμο για τις αποφάσεις και τις ενέργειες της. «Δεν είναι παιδιά του δήμου οι Α.Ε., δεν επιτρέπεται να τις βάζουμε στην ίδια ζυγαριά. Αν η ΤΕΘ Α.Ε. δεν έχει αντικείμενο, τότε πρέπει να την κλείσουμε. Τέτοιες επιχειρήσεις, δεν βοήθησαν μέχρι τώρα τους δήμους, ούτε πρόκειται να βοηθήσουν», κατέληξε η Ντίνα Μώραλη.

Γ.Τσαμασλής: «δεν ταυτίζομαι, αλλά συμπλέω με τη διοίκηση»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Τσαμασλής, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά υπέρμαχος όχι μόνο παραχώρησης της έκτασης του Ποταμού στην ΤΕΘ, αλλά και «οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του δήμου που έχει σχέση με τον τουρισμό», λέγοντας ότι είναι θέμα «ευελιξίας». Ενώ απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για την έλλειψη οποιασδήποτε αντιπολιτευτικής στάσης απέναντι στη διοίκηση Μαυρομάτη, ο κ.Τσαμασλής δήλωσε: «Δεν με νοιάζει αν μου ασκούν κριτική ότι δεν κάνω αντιπολίτευση στη διοίκηση του δήμου. Εγώ δεν ταυτίζομαι, αλλά συμπλέω με τη διοίκηση», παραδέχθηκε. Κι έκανε λόγο «σε αυτούς που βγαίνουν στα καφενεία και φωνάζουν».

Ι.Τσακμάκας: «Όλη δική σας η ευθύνη για την καθυστέρηση»
Αποστομωτική απάντηση στα επιχειρήματα όσων ισχυρίζονται ότι πρέπει να παραχωρηθεί η έκταση του Ποταμού στην ΤΕΘ για να λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια, έδωσε ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Τσακμάκας. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι παντελώς ψευδές ότι για τα κλειστά αναψυκτήρια, φταίει το γεγονός ότι αυτά βρίσκονται ακόμη στην ιδιοκτησία του δήμου. «Όταν μας ανακοινώσατε στις αρχές του χρόνου ότι νομιμοποιήσατε τα αναψυκτήρια, εμείς σας δώσαμε συγχαρητήρια. Γιατί δεν προχώρησε ο δήμος τόσους μήνες τώρα στη δημοπράτησή τους; Τα κρατάει κλειστά για να τα παραδώσει στην ΤΕΘ; Ναι.  Υπόκειται η ανώνυμη εταιρεία σε έλεγχο νομιμότητας; Όχι. Μπορεί τα αναψυκτήρια να δοθούν από την Α.Ε. σε όποιον θέλει και με όποιο τίμημα θέλει; Ναι».  Τέλος ο Γιάννης Τσακμάκας απευθυνόμενος στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού την κατέστησε υπεύθυνη για την καθυστέρηση. «Καθυστερήσατε, χάσατε τη σεζόν, η ευθύνη είναι όλη δική σας», είπε.

Θ.Ζδούκος: Συμφωνίες και συμφέροντα κρύβει η παραχώρηση
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Θοδωρής Ζδούκος, εξέφρασε υπόνοιες ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλη αυτή τη μεθόδευση που ακολουθείται για το θέμα του Ποταμού από τη διοίκηση Μαυρομάτη. Ενώ αποκάλυψε ότι όσοι ετοίμασαν το φάκελο για τη συμμετοχή του δήμου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΘ, δεν μπήκαν στον κόπο ούτε καν να αλλάξουν την «Μελέτη Εκτίμησης Αξίας χρήσης έκτασης στο Δήμο Θερμαϊκού», η οποία ακόμη και σήμερα εμφανίζεται με ημερομηνία Ιανουάριος 2015, αν και υποτίθεται ότι η εντολή σύνταξης της μελέτης δόθηκε τον Απρίλιο 2015. «Απλώς το μόνο που έκαναν στην ίδια μελέτη, ήταν να αλλάξουν την ημερομηνία, αλλά και το ποσό αποτίμησης της αξίας της έκτασης, μειώνοντάς το από 275.000 ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά, σε 195.000 ευρώ», είπε ο Θ. Ζδούκος. Και αναρωτήθηκε αν πίσω από αυτή την περίεργη μεθόδευση, κρύβονται συμφωνίες και συμφέροντα.


Όπως δήλωσαν στο τέλος της συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», θα προσφύγουν εκ νέου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση και αυτής της απόφασης και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι και τη φορά αυτή θα δικαιωθούν. Κάλεσαν δε τη διοίκηση του δήμου, να προκηρύξει σήμερα κιόλας τη δημοπράτηση των αναψυκτηρίων, ώστε να μην χαθούν έσοδα που τόσο είναι αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.