Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Το Δ.Σ. Θερμαϊκού συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων

To δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού με ομόφωνο ψήφισμά του, που εγκρίθηκε στη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση, μετά από πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», συμπαραστέκεται ολόθερμα στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των δημοτικών υπαλλήλων και όλων των εργαζόμενων της χώρας για να αποτραπούν οι μειώσεις συντάξεων και παροχών και να μην περάσουν οι πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων.

Παράλληλα, μετά από πρόταση του δημάρχου Θερμαϊκού και σε εφαρμογή της τελευταίας έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το συμβολικό κλείσιμο του Δήμου την ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.
Ενημερώνοντας ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης για τα αποτελέσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στην άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν όλοι οι δήμοι της χώρας, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν μπει στο «κόκκινο», αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι ο δήμος Θερμαϊκού, παρότι σίγουρα έχει κι αυτός δυσκολίες, λόγω της περικοπής των πόρων προς τους ΟΤΑ, εντούτοις καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, αποπληρώνοντας από ίδιους πόρους τα έργα που αναλαμβάνει.
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος και απαντώντας σε παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Τσαμασλή, Χρήστου Βογιατζή ότι αποτελεί πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός η οικονομική κατάσταση των Δήμων με τη σημερινή κυβέρνηση, επισήμανε ότι η σημερινή κατάντια της αυτοδιοίκησης, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου φυσικού φαινομένου (σεισμού, λιμού, καταποντισμού), αλλά συνέπεια της πολιτικής των μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι όλης της χώρας, οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 65% οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση την πενταετία 2010-2014, ενώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, η μείωση στις επιχορηγήσεις για μικρά έργα επισκευών και συντήρησης, ξεπέρασε το 85%
«Επομένως, ας μην κουνάνε τώρα το δάχτυλο οι απολογητές εκείνων των κυβερνήσεων κι εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που το περασμένο καλοκαίρι φώναζαν να ψηφίσει άκριτα η χώρα ότι κι αν της φέρουν στο τραπέζι οι δανειστές», είπε ο Σπ. Κουζινόπουλος. Και αφού χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις στη συνέλευση της ΚΕΔΕ του υπουργού Εσωτερικών, ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καμία μείωση στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, ότι θα επιστραφεί ένα σημαντικό μέρος των παρακρατηθέντων και θα αντιμετωπισθούν θεσμικά προβλήματα, τόνισε ότι, καθώς όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, κι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί από την υλοποίηση ή μη των δεσμεύσεών της σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η τοποθέτηση του Σπ. Κουζινόπουλου
Στην ομιλία του προς το δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ανέφερε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σ’ αυτά τα έξι χρόνια της πολιτικής λιτότητας και των μνημονίων, οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν αυτή που κλήθηκε να κλείσει τις μαύρες τρύπες των οικονομικών του κράτους, παρουσιάζοντας συνεχώς μεγάλα πλεονάσματα.
Παρ’ όλα αυτά, η αυτοδιοίκηση στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη, όταν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις εγκατέλειπαν ουσιαστικά την πολιτική πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Πόσο όμως ακόμη μπορούν οι δήμοι να αντέξουν;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα σε τραγική οικονομική κατάσταση, λόγω της πολιτικής των μνημονίων, υπήρξε τα τελευταία χρόνια μείωση κατά 65% των πόρων της, εξ αιτίας των λαθεμένων και επιζήμιων επιλογών του παρελθόντος.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Αλέξη Καστρινό, δήμαρχο Πηνειού, οι επιχορηγήσεις στους Δήμους, την περίοδο 209-2015, για μικρές τοπικές δημόσιες παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως έργα επισκευών και συντήρησης (ΣΑΤΑ), έχουν μειωθεί άνω του 85%. Με συνέπεια να είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος απαξίωσης των τεχνικών, πολεοδομικών, σχολικών και κοινωνικών υποδομών των Δήμων, με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών και με παράλληλη αύξηση της πιθανότητας πρόκλησης ατυχημάτων.
Όπως πολύ σωστά σημείωσαν στις ομιλίες τους τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης όσο και οι εκπρόσωποι όλων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, αναφερόμενοι στην οικονομική κατάσταση των δήμων, αυτοί σήμερα λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 65%.
Δυστυχώς, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να κουνάνε κάποιοι το δάχτυλο και να προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι για όλα τα δεινά της τοπικής αυτοδιοίκησης, φταίει τάχα η σημερινή διακυβέρνηση του τόπου. Και τα ισχυρίζονται  αυτά οι απολογητές εκείνων των κυβερνήσεων κι εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που το περασμένο καλοκαίρι φώναζαν να ψηφίσει άκριτα η χώρα «ότι κι αν σας φέρουν στο τραπέζι οι δανειστές». Τόσο καλά.
Το Σύνταγμα, στο άρθρο 102, επιτάσσει την οικονομική θωράκιση των Δήμων από το κράτος, ώστε να μπορούν να εξασκούν τις αρμοδιότητές τους Οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων, είναι περίπου 3,5 δις ευρώ, χωρίς να εντάσσονται σ’ αυτές οι επενδύσεις. Κι όμως τα χρήματα που δίδονται στους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολύ λιγότερα, αν και τα κρατικά έσοδα, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 θα είναι αυξημένα, κυρίως από την αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ.
Οι δήμοι, με επικεφαλής την ΚΕΔΕ, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, πολιτικά, διοικητικά, δικαστικά, στα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να πάρουν ότι ακριβώς τους ανήκει. Όχι μόνο για φέτος, αλλά για όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, που γίνονταν συστηματική παρακράτηση των νομοθετημένων εσόδων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με την απόδοση στους Δήμους αυτών των παρακρατηθέντων, όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, θα μπορούσε ν α δημιουργηθεί ένα τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ο «νέος ΘΗΣΕΑΣ», όπως ονομάστηκε, που θα δώσει ανάσα στις τοπικές αγορές, στην απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Με ανακούφιση οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, άκουσαν τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα αποδοθούν στους Δήμους περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από παρακρατηθέντες φόρους. Διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι μέσα στο 2016 δεν θα υπάρξει καμία απολύτως μείωση στους πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι θα ασκηθεί πίεση προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να μειώσει τα εξοντωτικά επιτόκια για τα δάνεια προς τους Δήμους.
Το ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ ζητάει μεταξύ των άλλων:
-Την με  νομοθετική πρόβλεψη, απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση.
-Την απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους , που αφορά προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
-Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ.
-Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους.
- Την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους 
-Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ.

Και κάτι πολύ σημαντικό: Ζητείται από την κυβέρνηση να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση να προκύψει ο διττός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως θεμελιώδης πολιτικός θεσμός έκφρασης της τοπικής δημοκρατίας και της τοπικής αυτονομίας, αλλά και ως διοικητικός θεσμός.


Οι δήμοι όλης της χώρας έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να γίνουν σεβαστά τα αιτήματά τους, για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τη δήλωση του υπουργού κ. Κουρουμπλή, ότι «Δεν θα επιτρέψω να γίνω καραγκιόζης και ότι λέω είναι νόμος του κράτους», θα την κρίνουμε όλοι στην πορεία εκ του αποτελέσματος. Πάντως, την ώρα που έκανε τις εξαγγελίες του ο υπουργός Εσωτερικών, το υπουργείο ανακοίνωνε την καταβολή της 12ης δόσης των ΚΑΠ 2015, χορηγώντας ένα ποσό της τάξεως των 106.648.456,45 €, από τα οποία αναλογούν 366.180,29 στο δήμο Θερμαϊκού. Είναι μία πρώτη ενθαρρυντική κίνηση, περιμένουμε να δούμε και τις υπόλοιπες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.