Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

«Προστατέψτε την ελευθερία του Τύπου»

Ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν οι δύο δημοσιογράφοι της «Cumhuriyet», που συνελήφθησαν προχθές με αφορμή βίντεο που δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας τον περασμένο Μάιο, το οποίο φέρει τις διαβόητες τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να περνούν λαθραία όπλα στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014.

Μιλώντας εκ μέρους όλων των φυλακισμένων δημοσιογράφων, ο διευθυντής της εφημερίδας, Τζαν Ντουντάρ, και ο υπεύθυνος του γραφείου της Αγκυρας, Ερντέμ Γκιουλ, που προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για κατασκοπία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών και συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» -έχουν κάνει έφεση-, σημειώνουν στην επιστολή τους την πίστη τους προς τις κοινές αρχές που διέπουν την Ευρώπη.
Απευθυνόμενοι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζουν ότι ως δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι η Τουρκία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε.
Εξηγούν ότι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης είναι απαραίτητες αρχές του πολιτισμού μας, αλλά οι ίδιοι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν ακριβώς γιατί άσκησαν αυτές τις ελευθερίες και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση.
Σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και το καθεστώς που αυτός εκπροσωπεί είναι γνωστοί για πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.
Όπως αναφέρουν, με αφορμή τη σύνοδο για το προσφυγικό, ελπίζουν ότι θα λυθεί το προσφυγικό, καθώς «έχει αγγίξει» τις καρδιές όλων.
Ωστόσο, ζητούν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνάντησή τους με τον Τούρκο πρωθυπουργό, να μην ξεχάσουν την ευαισθησία τους έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, που είναι βασικές στον δυτικό κόσμο.
Και υπενθυμίζουν πως αυτές οι κοινές αρχές μπορούν να προστατευθούν μόνο με κοινή στάση και αλληλεγγύη, που αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ.

Συμπαράσταση από την ΕΕΔ

Τη συμπαράστασή της προς τους Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ εξέφρασε και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με ανακοίνωσή της.
Σε αυτήν σημειώνουν ότι η σύλληψή τους είναι το τελευταίο κύμα συλλήψεων και φυλακίσεων εναντίον Τούρκων δημοσιογράφων, που έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.
Επίσης, σημειώνουν ότι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταδικάσει το ρεπορτάζ των δύο δημοσιογράφων, λέγοντας ότι θα «πληρώσουν ακριβά» τη δημοσίευσή του.
Στο πλαίσιο της συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους, μέλη της Ένωσης μετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Άγκυρα, μετά τη σύλληψη των Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, παρουσία και βουλευτών της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν από την αστυνομία με τη χρήση χημικών. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και ένα βουλευτής που διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σοβαρή ανησυχία εξέφρασε για το γεγονός της σύλληψης των δύο δημοσιογράφων και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε πως η Τουρκία, ενώ έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης ώστε να προλαμβάνονται μελλοντικές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και ειδικά του άρθρου 10 για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, με την πράξη αυτή κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο θα φέρει το θέμα στην ομάδα εργασίας μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα συγκληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. «Θα εκφράσουμε την ανησυχία μας», είπε ο Θόρμπιορν Γιάγκλαντ.
Επίσης ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αρχές του άρθρου 10, θα αυξηθούν και οι προσφυγές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας για παραβιάσεις των ελευθεριών της έκφρασης και της λειτουργίας του Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.