Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Προσφυγομάνα η Κεντρική Μακεδονία

Οι λυόμενοι οικίσκοι στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά
της Φανής Σοβιτσλή στη Μακεδονία της Κυριακής
Σε ετοιμότητα για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται οι δήμοι Λαγκαδά, Θέρμης και Βόλβης, όπου σχεδιάστηκαν και ήδη χωροθετούνται νέες δομές, για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διασπορά του πληθυσμού τους στη Θεσσαλονίκη.


Σήμερα στο νομό, και συγκεκριμένα στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών και στον καταυλισμό στο λιμάνι, φιλοξενούνται περίπου 2.600 άτομα, ενώ με τη λειτουργία των τριών νέων χώρων ο αριθμός των προσφύγων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 6.000. Συνολικά, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 12 κέντρα και πρόχειροι καταυλισμοί όπου φιλοξενούνται 28.753 άνθρωποι, αποτελώντας σχεδόν το 60% του προσφυγικού πληθυσμού της χώρας, ενώ σταδιακά υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 35.000.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, νέους χώρους ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση και στο δήμο Έδεσσας, ενώ λειτουργούν ήδη κέντρα στα Γιαννιτσά, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» στη Βέροια όπου προ ημερών έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες, καθώς και στην περιοχή Πέτρας του δήμου Δίου Ολύμπου Πιερίας όπου διαμορφώνεται ο αύλειος χώρος στις εγκαταστάσεις του παλιού ψυχιατρείου, ο οποίος μάλιστα θα αποτελέσει χώρο μόνιμης φιλοξενίας. Ήδη όμως στον ίδιο νομό λειτουργούν τρεις χώροι προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, στη Νέα Χράνη, το κτήμα Ηρακλή και το κάμπιγκ Νηρέας, που έχουν μισθωθεί για αυτόν το σκοπό.

Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο εξακολουθεί να σηκώνει ο νομός Κιλκίς, λόγω του καταυλισμού της Ειδομένης και των κέντρων σε Νέα Καβάλα, Πολύκαστρο, Χέρσου, όπου το σύνολο των προσφύγων φτάνει τα 21.000 άτομα.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, πλην των Διαβατών και του χώρου στο λιμάνι, ήδη ετοιμάζεται για να παραδοθεί τις επόμενες μέρες το κέντρο φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια, το οποίο σε πρώτη φάση θα δεχθεί 600 άτομα με προοπτική να φτάσουν τα 1.000.

Ομάδες του στρατού διαμορφώνουν το χώρο, ενώ την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου θα αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μάλιστα, έπειτα από αυτοψία που έγινε προ ημερών στο στρατόπεδο, έγινε γνωστό ότι θα φιλοξενούνται μόνο οικογένειες προσφύγων Σύρων και Ιρακινών με συγκεκριμένα κριτήρια και κατόπιν αίτησης για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ασύλου του ΟΗΕ. Αρχικά θα στηθούν 120 σκηνές των πέντε ατόμων η κάθε μία, οπότε θα φιλοξενηθούν 600 άτομα, με προοπτική να φτάσουν τους 1.000.

Ο σχεδιασμός σε Θέρμη και Βόλβη

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εντάσσονται και οι δήμοι Θέρμης και Βόλβης, προ το παρόν όμως δεν έχουν αποφασισθεί σε ποιες τοποθεσίες θα γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Ειδικότερα, ο δήμος Θέρμης πρότεινε δυο εκτάσεις που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια, αλλά είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για το χώρο δίπλα από το αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ και την έκταση που βρίσκεται στα σύνορα με το δήμο Θερμαϊκού, στην παραθαλάσσια περιοχή δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και στο πολιτιστικό κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000».

Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κέντρο στην ανατολική πλευρά της πόλης, το οποίο μάλιστα αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Θεσσαλονίκη, δεν αιφνιδίασε το δήμο Θέρμης, καθώς η δημοτική αρχή είχε υποδείξει χώρο πριν από μήνες, πρόταση που είχε συμπεριληφθεί στις έξι που απέστειλαν οι δήμαρχοι του νομού.

Τις δύο προτάσεις, οι οποίες θα σταλούν τις επόμενες μέρες στην κυβέρνηση για να αξιολογηθούν, επικύρωσε σχεδόν ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης. Ειδικότερα, η πρώτη πρόταση αφορά μία έκταση 1.000 στρεμμάτων δίπλα στη Θέρμη, ωστόσο σύμφωνα με το δήμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα τμήμα της. Πάντως εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα απορριφθεί λόγω του βαρύ οπλισμού και εξοπλισμού που υπάρχει στο χώρο. Η δεύτερη πρόταση αφορά χώρο που βρίσκεται στα όρια με το δήμο Θερμαϊκού και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Λειβαδίκι».

Στο δήμο Βόλβης ο αρχικός σχεδιασμός για τη δημιουργία κέντρου προσφύγων αφορούσε την κατασκήνωση της πρόνοιας στον Σταυρό, ωστόσο προ ημερών διαπιστώθηκαν στο χώρο τεχνικές δυσκολίες και ως εκ τούτου θα αξιολογηθούν άλλες περιοχές, έπειτα και από υπόδειξη του δήμου.

Ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας εξέφρασε μάλιστα την αντίθεσή του για την κατασκήνωση, λέγοντας ότι ο χώρος βρίσκεται στην καρδιά του παραλιακού μετώπου και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι νέοι χώροι θα αναζητηθούν τις επόμενες μέρες, οπότε αναμένεται κυβερνητικό κλιμάκιο και εκπρόσωποι του στρατού, προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλοι. «Τους περιμένουμε από μέρα σε μέρα για να δούμε ποιες τοποθεσίες είναι κατάλληλες για αυτόν το σκοπό. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας, γιατί είναι σκόπιμο να πει η κυβέρνηση και ο στρατός ποιες προδιαγραφές χρειάζονται για να στηθεί και να λειτουργήσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων», τόνισε ο δήμαρχος Βόλβης κ. Λιάμας.

Δεν θέλουν άλλες υποδομές οι δήμαρχοι

Δίκαιη και ισομερή κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ζητούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτώντας παράλληλα να μη γίνει καμία άλλη δομή στην περιφέρεια, καθώς σήμερα φιλοξενούνται σε κέντρα και καταυλισμούς 28.753 άνθρωποι, όταν σε όλη την υπόλοιπη χώρα φτάνουν τους 22.857. Υποστήριξαν ότι το βάρος των ροών σηκώνουν συγκεκριμένοι δήμοι της περιοχής, κρίνοντας σκόπιμο να γίνει και εσωτερική κατανομή του πληθυσμού των προσφύγων στο σύνολο των 38 δήμων της περιφέρειας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλευσης προσφύγων στα κέντρα υποδοχής που ήδη λειτουργούν, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, συζήτησε το δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), όπου οι αιρετοί τάχθηκαν υπέρ της ορθολογικής κατανομής των προσφύγων σε άλλες περιφέρειες και στο εσωτερικό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της άμεσης εκκένωσης της Ειδομένης, του ανοίγματος της οδικής και σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στην περιοχή, και της ενίσχυσης της παρουσίας της αστυνομίας σε περιοχές που λειτουργούν δομές προσφύγων.


Οι δήμαρχοι εξέφρασαν μάλιστα φόβους ότι αν σήμερα οι 28.753, που είναι εγκλωβισμένοι στην Κεντρική Μακεδονία, αποτελώντας το 60% του προσφυγικού πληθυσμού της χώρας, αύριο θα ξεπεράσουν τους 50.000. «Αυτήν τη στιγμή το σύνολο των προσφύγων στη χώρα ανέρχεται στις 51.610, ενώ από αυτούς οι 28.857 βρίσκονται σε κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλες δομές στην περιοχή, αλλά να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία μετεγκατάστασής και διασποράς τους σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.