Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Σπάνια έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών σε δημοπρασία στη Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιακά σπάνια έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα περιλαμβάνονται στη νέα δημοπρασία του οίκου HELLENIC AUCTIONS την Παρασκευή 14 Ιουνίου στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE της Θεσσαλονίκης στις 8.15 το βράδυ. Στην 28η διεθνή δημοπρασία «Ελλήνων Τέχνη» που διοργανώνει με επιτυχία τα τελευταία 15 χρόνια ο Θάνος Ευαγγελινός, βγαίνουν στο σφυρί έργα με ξεχωριστές αρετές και σε πολύ δελεαστικές τιμές ασφαλείας.

Γιάννης Γαίτης
Ανάμεσά τους, το συλλεκτικά έργο του Παρθένη "τοπίο με κωνοφόρα δένδρα" (3.000-4.000), τα πανέμορφα δείγματα δουλειάς των έργων του Μαλέα και του Οικονόμου, δύο σπουδαία ευρήματα του Παπαλουκά, το «χαγιάτι» της περιόδου του Παρνασσού (2.000-2.500) και η «Πάρος», σπάνιο έργο της ώριμης μεταπολεμικής περιόδου του (3.500-5.000).
Ξεχωρίζει η αριστοτεχνική σύνθεση της Σαντορίνης του Χατζηκυριάκου-Γκίκα (4.000-6.000) καθώς και το νησιώτικο τοπίο του Κώστα Γραμματόπουλου (5.000-6.000).  Η παραλλαγή της μυθολογικής σκηνής «Πάνας & Νύμφη» του Θωμόπουλου, μαγεύει με την παραδείσια χρωματική του αρμονία όπως και  το λάδι σε καμβά του Γεράσιμου Στέρη (2.500-3.500) αλλά και τα δύο περίφημα έργα του μεγάλου δάσκαλου Δημήτρη Μυταρά. Δεκάδες άλλα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών σε τιμές που αποδεικνύονται ως οι πιο ρεαλιστικές και σταθερές της αγοράς σε όλη την 15χρονη πορεία του Οίκου.



Γεράσιμος Στέρης
Έργα των Καλλούδη, Διακομίδη, του Παύλου, του Καβάκου κ.α. προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον αφού βγαίνουν στο σφυρί  ελεύθερα με συμβολική τιμή εκκίνησης το μόλις ένα ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί πως η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία της «ελεύθερης προσφοράς» που εισήγαγε ο Θάνος  Ευαγγελινός στην ελληνική αγορά  έφεραν ευχάριστους καρπούς σε πολλούς τυχερούς αγοραστές με έργα και επωνύμων ζωγράφων να έχουν αλλάξει χέρια  για μόλις μερικές δεκάδες ευρώ.


Γιώργος Μπουζιάνης
Αξίζει ειδικής μνείας το εξαιρετικά σπάνιο για το είδος του έργο/εύρημα σε λάδι του διάσημου ανά την Ευρώπη πρωτοπόρου Έλληνα εξπρεσιονιστή Γιώργου Μπουζιάνη που κοσμεί το εξώφυλλο του πολυτελούς συλλεκτικού καταλόγου. Βγαίνει  στην απίστευτη τιμή ασφαλείας των μόλις 6.000 ευρώ. Έργο υψηλής ποιότητας και αναμφίβολα Μουσειακής σημασίας αποτελεί  μοναδική ευκαιρία αφού η τιμή ασφαλείας του είναι κατά τουλάχιστον 10 φορές χαμηλότερη από αυτές που παρόμοια λάδια του πουλήθηκαν στο παρελθόν…
Ο Μπουζιάνης, κατά πολλούς ο πατέρας του εξπρεσιονισμού στην Ευρώπη, ασχολήθηκε κυρίως με την υδατογραφία και τα έργα του σε λάδι είναι σπάνια, τουτέστιν  περιζήτητα,  με πολύ υψηλές τιμές και σταθερά ανοδικές τάσεις. Γενικά, έργα του Μπουζιάνη αποτελούν όνειρο και στόχο ζωής κάθε σοβαρού συλλέκτη στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Δημήτρης Γαλάνης
Άλλα ωραία έργα που ξεχωρίζουν στον κατάλογο για την σημαντικότητα και τις τιμές τους είναι αυτά των πρωτοπόρων της αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου και Αλέκου Κοντόπουλου, τα πανέμορφα αντιπροσωπευτικά έργα του Νίκου Κεσσανλή και του Γαίτη, οι ελκυστικές παιχνιδιάρικες συνθέσεις του Ακριθάκη, αλλά και αυτοί οι πραγματικοί εικαστικοί θησαυροί του Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου, του Τσίγκου και του Διαμαντή Διαμαντόπουλου.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην γίνει αναφορά  και σε έργα άλλων διακεκριμένων καλλιτεχνών που κάποιοι εμφανίζονται για πρώτη φορά σε δημοπρασία σε αυτό το επίπεδο, όπως αυτά του πρωτοπόρου «άτακτου» καλλιτέχνη της Σύγχρονης Ελληνικής εικαστικής σκηνής  Θανάση Τότσικα  (800-1300), το επιβλητικό γλυπτό «Αφροδίτη» της διεθνούς Μάρας Καρέτσου (3.000-4.000) και κάποιοι άλλοι διαπρέπουν στην αγορά τέχνης, όπως ο Χρόνης Μπότσογλου, εδώ με τον μοναδικό του «Λ. Κηλαϊδόνη», και ο Εδουάρδος Σακαγιάν με τον «Κολυμβητή» του. 


Δημήτρης Μυταράς
Όπως λέει ο διευθυντής του δημοπρατικού οίκου κ. Ευαγγελινός:
"Με τις πολύ προσεκτικές και εκλεκτές επιλογές συγκροτήσαμε για ακόμη μια φορά ένα μικρό θησαυρό, μια πολύ όμορφη συλλογή σχεδόν ενός μικρού μουσείου, με συνέπεια και επίγνωση των δυσκολιών ενός τέτοιου εγχειρήματος. Και εκκινώντας ίσως και από δική μας ανάγκη και με την προτροπή να απομακρυνθούμε από τον ρυπογόνο θόρυβο των φετινών εκλογών και των στρατιών των υποψηφίων τους, ευελπιστούμε να χαρίσουμε σε σας, και σε εμάς, άλλη μια ποιοτική βραδιά τέχνης. Μια βραδιά αφιερωμένη στο φως και στην αλήθεια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών της ομορφιάς και του όνειρου μέσα από την σαγηνευτική διαδικασία της δημοπρασίας και την αδρεναλίνη συχνά στα όρια…"
Στο κείμενο του καταλόγου της δημοπρασίας, ο οικοδεσπότης Θάνος Ευαγγελινός αναφέρει:
«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κρίσης στη χώρα μας άφησε τα ίχνη του τραύματός της και στην τέχνη, που πάντοτε μεταφέρει το νόημα της εποχής της, αλλά και του ιστορικο-κοινωνικοπολιτικού της συγκειμένου. Ενώ σήμερα… κραυγαλέα σιωπά!
Δεν φαίνεται να είναι πλέον μόνο ο ελιτισμός της υπεύθυνος για αυτή τη μεγάλη σιωπή της τέχνης και των ανθρώπων της στη χώρα μας, τις εκφάνσεις και την πορεία της. Η αίσθηση μιας μουδιασμένης, εξουθενωμένης τέχνης έχει τις ρίζες της σε μετεωρισμούς, σε αδιέξοδα, αινίγματα, κινδύνους, θλίψεις ή τραυματικές μνήμες σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα μια απόλυτη σύγχυση και αδυναμία κατανόησης του νεφελώματος που την περιβάλλει.


Δημήτρης Διαμαντόπουλος
Η τέχνη, ως παγκόσμια γλώσσα, μια συμπυκνωμένη κωδικοποιημένη εμπειρία πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων που απευθύνεται στις αισθήσεις, αποτελεί μια περιοχή συμβολικής εμπειρίας, ένα σημείο συνάντησης του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό, που προάγει το επίπεδο επίγνωσής μας για βαθύτερη κατανόησή του. Αποτελεί ένα μέσο εξόδου από τη μοναξιά με τον Άλλο αλλά και τον εαυτό.
  Η δυναμική της τέχνης, ως ικανότητα αποστασιοποίησης και επεξεργασίας της εμπειρίας, ως ευκαιρία για αυτοπραγμάτωση, ως παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας, έχει μια μεταμορφωτική δύναμη για την επούλωση και τη διαχείριση του συλλογικού τραύματος αλλά και της ίδιας της τραυματισμένης τέχνης.
Αν αντλήσουμε δύναμη απ’ αυτήν, θα μπορέσουμε ευκολότερα να αντικρίσουμε το παρόν και να ονειρευτούμε το μέλλον απόλυτα συμφιλιωμένοι με την αίσθηση ανεπάρκειας της «ανθρωπινότητας», της αναπόδραστης μοίρας του θανάτου.

Ίσως, με την υπομονή, την επιμονή και τη στήριξη όσων από εμάς την πιστεύουν και την αγαπούν, να διαλύσει το σκότος και να ρίξει φως στις βαριές σκιές που θολώνουν το διάβα μας…».
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

INFO
https://www.hellenicauctions.com/

Επικοινωνία
ΤΗΛ.+30  2310 227007 & 227799
EMAIL:  info@hellenicauctions.com

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Αλέξης Ακριθάκης

Επαμεινώνδας Θωμόπουλος
Κωνσταντίνος Μαλέας


Νικόλαος Γύζης


Νικόλαος Λύτρας


Νίκος Κεσσανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.