Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Γ. Κίρκος: "Χιλιάδες πολίτες βρήκαν πρόσβαση στις ΤΟΜΥ"

Δεκάδες χιλιάδες άτομα των δυτικών συνοικιών στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετήθηκαν από τις συνολικά έντεκα Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν τον τελευταίο χρόνο δημιουργώντας ένα ολιστικό σύστημα φροντίδας με επίκεντρο την πρόληψη. Με αφορμή την απολογιστική εκδήλωση της λειτουργία των ΤΟΜΥ της 3ης ΥΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη (στην ΤΟΜΥ της Νικόπολης) ο Γ. Κίρκος, διοικητής της 3ης ΥΠΕ μίλησε "Στο Κόκκινο" Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» τονίζοντας την σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας για όλο τον πληθυσμό και ειδικότερα για τους ανθρώπους που επλήγησαν περισσότερο από τα μνημονιακά μέτρα των παρελθόντων χρόνων.


Να σημειωθεί ότι από τις 17 ΤΟΜΥ που είχαν τεθεί στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη λειτουργούν οι 11 με την ΤΟΜΥ Νικόπολης που ξεκίνησε πρώτη τη λειτουργία της να συμπληρώνει έναν χρόνο και τρεις μήνες ζωής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γ. Κίρκος 159.717 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί στις ΤΟΜΥ είτε για κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν εκείνη τη στιγμή είτε για να δουν παθολόγο, γενικό γιατρό και παιδίατρο. Επιπλέον στις ΤΟΜΥ αυτές 48. 176 άτομα άνοιξαν ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο προκειμένου οι γιατροί να μπορούν να παρακολουθούν το ιστορικό και την πορεία της υγείας τους.
Στις ΤΟΜΥ η πρόσβαση είναι καθολική για όλους ενώ τα κτίρια στα οποία λειτουργούν είναι είτε δημόσια είτε δημοτικά. Συνολικά το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στις ΤΟΜΥ της 3ης ΥΠΕ αριθμεί 155 άτομα εκ των οποίων οι 26 είναι γιατροί γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδίατροι και οι υπόλοιποι διοικητικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτικό προσωπικό.  Κάθε ΤΟΜΥ σε πλήρη σύνθεση έχει 12 εργαζόμενους των παραπάνω ειδικοτήτων. Οι γιατροί έχουν προσληφθεί με βαθμίδα επιμελητή Β` και αποδοχές επιμελητή Α` στο ΕΣΥ.
«Όπου λειτούργησαν ΤΟΜΥ οι νέοι επαγγελματίες βοήθησαν στην μετάδοση των πληροφοριών για τη λειτουργία τους, έχουν ενημερώσει σχολεία και άλλες δομές. Συγκεκριμένα στη Νικόπολη όλοι γνωρίζουν την προσφορά των ανθρώπων που δουλεύουν στη ΤΟΜΥ» σημείωσε ο κ. Κίρκος τονίζοντας ότι η σημασία της λειτουργίας τους βρίσκεται στο ότι βρήκαν πρόσβαση στην υγεία άνθρωποι που είχαν πληγεί από τα μνημονιακά μέτρα, που είχαν παραμελήσει την υγεία τους και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπήρχε καμία δημόσια δομή υγείας. Επιπλέον, στις ΤΟΜΥ οι κάτοικοι των περιοχών εκτός από την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους προχωρούν σε πρόληψη, κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο κ. Κίρκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον δήμαρχο Παύλου- Μελά Δ. Δεμουρτζίδη για τη βοήθειά του στην εύρεση χώρων για να στεγαστούν οι ΤΟΜΥ ενώ αναφορικά με προβλήματα που αντιμετώπισαν σημείωσε τις δυσκολίες για να εξοπλιστούν όλες οι δομές.

«Το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει για κάθε δήμο ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας, περιφερειακά και τοπικά ιατρεία και νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που έχουν επισκεφθεί τις δομές αυτές γνωρίζουν ότι η ΝΔ θα καταργήσει τις ΤΟΜΥ» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.