Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Γιατί συνιστά έγκλημα η καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Το ΤΑΙΠΕΔ και ο δήμαρχος ΘερμαΪκού Γ.Τσαμασλής προχωρούν μεθοδευμένα και με δόλιους τρόπους στο ξεπούλημα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, έκτασης 161 και πλέον στρεμμάτων για την τσιμεντοποίησή του, προκειμένου να χτιστούν εκεί πολυτελείς βίλες για λίγους παραλήδες και "πεντάστερο" ξενοδοχείο για all inclusive πελάτες με βραχιολάκια. 

Κάτι τέτοιο σε πρώτη φάση θα σημάνει: 

1) την κοπή των περισσότερων από τα 2.500 δέντρα που υπάρχουν στο χώρο, 

2)την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανέγερση ενός εξαώροφου κτιρίου, 

3)την απαγόρευση στους κατοίκους όχι μόνο του δήμου Θερμαϊκού αλλά όλου του νομού Θεσσαλονίκης να απολαμβάνουν την παραλία του και να ψυχαγωγούνται οι ίδιοι και τα παιδιά τους, 

4)τη ματαίωση της πολυετούς διεκδίκησης να περάσει η έκταση στο Δήμο Θερμαϊκού προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του για πολιτιστικές (ανοιχτό θέατρο, κινηματογράφος κ.α.), αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Για την επιτυχία των επιδιώξεών τους, ΤΑΙΠΕΔ και διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού ακολουθούν μεθόδευση προκειμένου να περάσει "στα μουλωχτά" η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), χωρίς αντιδράσεις και χωρίς να εκφραστεί η άποψη των πολιτών, όπως τη βλέπουμε και με τον τρόπο που γίνεται η εν κρυπτώ "διαβούλευση" για τη ΣΜΠΕ σχετικά με την καταστροφή και την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ.


Τα προ δεκαετίας σχέδια ΤΑΙΠΕΔ

Πριν δέκα χρόνια υπήρξε από το ΤΑΙΠΕΔ παρόμοια προσπάθεια για την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ, όμως τότε εκείνα τα σχέδια αποτράπηκαν κυρίως χάρη στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής αλλά και κάποιες ενέργειες που υπήρξαν, όπως:

-Α': Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της 20ης Ιουνίου 2014, επί δημαρχίας Γιάννη Αλεξανδρή που έλεγε ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση και ζητούσε να περιέλθει ο χώρος στην κυριότητα του Δήμου προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του.

-Β': Η επίσης ομόφωνη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της 10ης Ιουλίου 2014, που την επικρότησε μάλιστα με δηλώσεις του και την ψήφισε ο τότε αντιπεριφερειάρχης κ. Γ.Τσαμασλής.

Γ' : Η εμπεριστατωμένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Θερμαϊκού που υπογράμμιζε ότι τυχόν οικοπεδοποίηση του κάμπινγκ θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για την τουριστική προοπτική της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού κόλπου και κυρίως των οικισμών της Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών.

Τέλος, στην αποτροπή καταστροφής της υπέροχης ατυτής έκτασης, είχε επιδράσει και η διήμερη συναυλία-εκδήλωση διαμαρτυρίας στο χώρο του κάμπινγκ, με τις Φωτεινή Βελετσιώτη και Λιζέτα Καλημερη που οργάνωσε η τότε δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» μαζί με άλλους φορείς της περιοχής το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιουλίου 2014, και όπου συμμετείχαν πάνω από 6.000 άτομα.

Κατόπιν όλων αυτών, η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, βλέποντας ότι δεν θα μπορούσε να περάσει το σχέδιο για την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ, αποφάσισε στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 να αλλάξει τον αρχικό της σχεδιασμό. Και αντί για εκποίηση του χώρου και κατασκευή πολυτελών κατοικιών, να εκμισθώσει το χώρο μακροχρόνια, με μοναδική χρήση για την επαναλειτουργία του ως κάμπινγκ.

Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή οι δυνατότητες που υπήρχαν και η δέσμευση που είχε αναλάβει ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας ότι ο χώρος θα δημοπρατηθεί μόνο για τη λειτουργία ως κάμπινγκ, ενώ δεν προχώρησε και το σχέδιο του Δήμου για τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής, ώστε να προβλέπεται πως το συγκεκριμένο οικόπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως κάμπινγκ από το δήμο.


Οι τουλάχιστον επτά “πληγές της ΣΜΠΕ

Πατώντας σε αυτές τις ατέλειες, το ΤΑΙΠΕΔ νεκρανέστησε τον περασμένο Αύγουστο 2022 τα προ δεκαετίας σχέδιά του για την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ, μετά από πρότρυνση του δημάρχου Θερμαϊκού Τσαμασλή, όπως ο ίδιος περηφανεύθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Και η ΣΜΠΕ που παρουσίασε το Ταμείο στις αρχές Ιανουαρίου 2023 είναι πολύ χειρότερη από την παλαιότερη του 2013.

Μερικές πρωτες παρατηρήσεις για τη ΣΜΠΕ:

1. Ενώ το σχέδιο του 2013 αφορούσε 126 στρέμματα του κάμπινγκ, η νέα ΣΜΠΕ εντάσσει επιπλέον άλλα 35 στρέμματα ανεβάζοντάς τα στα 161 στρέμματα και κυρίως στην περιοχή νότια της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας. Σημαντικό τμήμα της περιοχής αυτής είναι χαρακτηρισμένο δασικό και ένα τμήμα του δημοτικό, γιαυτό και δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη του οπροηγούμενου ΕΣΧΑΔΑ του 2013. Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται πλέον στο ΕΣΧΑΔΑ με εξαίρεση τις αμιγώς δασικές εκτάσεις.

2. Καταργούνται οι κοινόχρηστοι χώροι καθώς και οι κάθετοι δρόμοι πρόσβασης του κοινού στην παραλία. Δρόμοι που προβλέπονταν και στην προηγούμενη ΣΜΠΕ.

3. Αλλάζει η μορφή του παραλιακού δρόμου και από πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος γίνεται οδός ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν το χώρο μόνο τα αυτοκίνητα των ενοικων των πολυτελών κατοικιών και των πελατών του ξενοδοχείου.

4. Σε αρκετές χρήσεις υπάρχει απαγόρευση για τους κατοίκους της περιοχής.

5. Δεν μελετά καθόλου Ζώνη Άμεσης Επιρροής (ΖΑΕ) και τις επιπτώσεις του έργου σε αυτήν όπως ύδρευση, κυκλοφοριακό πρόβλημα, απόβλητα κλπ

6. Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με το Τεχνολογικό Πάρκο Καινοτομίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Περαία, θα αυξήσουν τον πληθυσμό της περιοχής κατά 5-6.000 κατοίκους, χωρις να υπάρχουν προηγούμενα τα απαραίτητα έργα υποδομής.

7. Για τη μεταφορά στο "τουριστικό χωριό" και το "πεντάστερο" ξενοδοχείο που θέλουν ΤΑΙΠΕΔ και Τσαμασλής να δημιουργηθούν στο χώρο του σημερινού κάμπινγκ, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο κυκλοφοριακά ο δημόσιος δρόμος-Καρμανιόλα Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας που έχει χαρακτηριστεί από την Τροχαία ως ο χειρότερος και πλέον επικίνδυνος δρόμος στο νομό Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά πιστεύουμε, που σήμερα τα γράφει στα παλιά του παπούτσια ο κ. Τσαμασλής, κάνοντας στροφή 160ο από τις παλαιότερες δημόσιες “δεσμεύσεις” του, θα οδηγήσουν στη σοβαρή βλάβη των συμφερόντων όχι μόνο του Δήμου Θερμαϊκού, που απεμπολεί έτσι το δικαίωμα διεκδίκησης της έκτασης, αλλά και των συμπολιτών μας που θα στερηθούν από ένα δημόσιο χώρο, στον οποίο θα μπορούσαν να αναπτύξουν δραστηριότητες πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Παράβαση καθήκοντος;

Θεωρούμε ότι η όποια απόφαση της δημοτικής αρχής για συναίνεση στην καταστροφή του κάμπινγκ και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που το ορέγονται, καθώς έχει γραφτεί ότι έχει βρεθεί και ο “μουστερής” στον οποίο θα παραχωρηθεί το ακίνητο, συνιστά παράβαση καθήκοντος και απιστία περί την υπηρεσία, κάτι για το οποίο θεωρούμε ότι το λόγο από εδώ και πέρα πρέπει να τον έχει η δικαιοσύνη.

Και κάτι τελευταίο και πάρα πολύ σοβαρό επίσης: Η η καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και η κοπή των περισσότερων από τα 2.500 δέντρα που υπάρχουν εκεί, πέρα από το ανήθικο του πράγματος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal – COM 2019/ 640), που προβλέπει "καμία καθαρή απώλεια πράσινων αστικών χώρων δεν πρέπει να υπάρξει έως το 2030, αλλά αντιθέτως αύξηση κατά 5 % έως το 2050, τουλάχιστον 10 % συγκόμωση σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, κωμόπολη και προάστιο, και καθαρό κέρδος από τον χώρο πρασίνου που ενσωματώνεται σε κτίρια και υποδομές".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.